Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Johansson & Speckmann

Vortex 6 lata temu

Obrazek

Obrazek

Oldschoolowa banda starych wyjadaczy, którzy nagrali już trzy płyty i póki co rozkręcają się z albumu na album. Najnowsza rzecz od nich, czyli "Edge of the Abyss" porobiła nieźle mój ranking zeszłorocznego death metalu.

Skład:
Rogga Johansson - Guitars, Bass (2013-present) Dead Sun, Down Among the Dead Men, Echelon, Eye of Purgatory, Grisly, Humanity Delete, Lobotomy Dept, Megascavenger, Necrogod, Paganizer, Putrevore, Revolting, Ribspreader, Rogga Johansson, Severed Limbs, Stass, The Grotesquery, Those Who Bring the Torture, To Descend, ex-Bloodgut, ex-Carve, ex-Demiurg, ex-Foreboding, ex-Minotaur Head, ex-Skeletal Spectre, ex-Swarming, ex-Terminal Grip, ex-The Skeletal, Eaten (Swe), Troikadon, ex-Banished from Inferno, ex-Fondlecorpse, ex-Graveyard After Graveyard, ex-Sinners Burn, ex-Soulburn, ex-The 11th Hour, ex-Deranged (live), ex-Bone Gnawer, ex-To the Gallows
Paul Speckmann - Vocals (2013-present) Abomination, Cadaveric Poison, Death Strike, Master, ex-Funeral Bitch, ex-Martyr, ex-Solutions, ex-Speckmann Project, ex-Walpurgisnacht, ex-Krabathor, ex-War Cry, ex-Assault (USA)
Kjetil Lynghaug - Guitars Echelon, Mordenial, Paganizer, Stass
Brynjar Helgetun - Drums (2013-present) Crypticus, Dominant, Gods Forsaken, Just Before Dawn, Kam Lee, Liklukt, Megascavenger, The Grotesquery, Those Who Bring the Torture, ex-The Skeletal, ex-Axeslasher, ex-Down Among the Dead Men, ex-Ribspreader

Dyskografia:
2013 - Sulphur Skies
2013 - Lair of the Wretched [split]
2015 - Mask of the Treacherous
2016 - Edge of the Abyss
2018 - From the Mouth of Madness

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Jo ... 3540365785
BC: https://soulsellerrecords.bandcamp.com/music
"Between Shit and Piss we are Born"

Tagi:
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 4 lata temu

Jest już nowy album, cały czas całkiem przyzwoicie, nic nadzwyczajnego, jak ktoś ma ochotę na typowy szwedzki death, to odpalać.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

Jaki "typowy szwedzki death"? Chyba, że mowa o Merciless, Entombed lub... Crypt of Kerberos. Czyli ten lepszy death, nie przynudzanie Grave i Unleashed z tymi pedalsko brzmiącymi gitarkami. Nie ślęczę godzinami przed monitorem wyszukując nowości, dlatego na najnowszą płytę tego duetu trafiłem przedwczoraj. I od razu mnie chwyciło za serce. Rockowy feeling, dojebane solóweczki; niby to death metal, ale nie tak ciężki i mroczny jak jest to dzisiaj w modzie, więc dla mnie tylko na plus. To jest bardzo dobra płyta, powiedziałbym że oldschool, ale czy ktoś, kto współtworzył death metal może grać oldschool, czy tylko wycina zajebistą muzę we właściwy sobie sposób? Bardzo, bardzo przyjemnie mi się tego słucha. W zalewie tych wszystkich gruzowatych Infernal Coili i Obliterationow, taka muzyka jest jak wejście do strumyczka z czystą wodą. W sumie dodałbym do mojego top 2018.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral 4 lata temu

TITELITURY pisze:
4 lata temu
Jaki "typowy szwedzki death"? Chyba, że mowa o Merciless, Entombed lub... Crypt of Kerberos. Czyli ten lepszy death, nie przynudzanie Grave i Unleashed z tymi pedalsko brzmiącymi gitarkami.
O chuj, z tego Grave z pedalskimi gitarkami śmiechłem mocno. Pozostań przy pedalskich Chapel of Disease, a mocarne death metalowe płyciwa pokroju Into the Grave zostaw dorosłym.
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 4 lata temu

Ludzie umiejący czytać przeczytali, że to Unleashed miało pedalsko brzmiące gitary. No i tu trochę prawdy jest.

Johansson & Speckmann zaś spoczko płytę wydało.
yog pisze:
3 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral 4 lata temu

Ja piję nie tylko do tego postu, ale też takiego jednego innego, gdzie Titelitury wspominał o Grave jako reprezentancie melodyjnego death metalu. Mam wrażenie, że jest uprzedzony trochę do grupy Oli.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Czit pisze:
4 lata temu
Ludzie umiejący czytać przeczytali, że to Unleashed miało pedalsko brzmiące gitary. No i tu trochę prawdy jest.
No ale trochę tak to napisał - z wrodzoną Titkową prowokacją - że też w pierwszym momencie zrozumiałem, że o Grave te gitary też ;) Po 3 przeczytaniu ogarnąłem zamiar autora :P

Sobie włączę.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 4 lata temu

W e-prime (p-primie?, cholera wie) to będzie: Muzyka grana przez Grave powoduje u niego znudzenie, a brzmienie gitar Unleashed brzmi w jego uszach pedalsko.

Powyższe próbki są spoko, ale Master, ani Death Strike to raczej nie jest. I gdzie Obliteration brzmi gruzowato? Dość przestrzenni są raczej.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

Nie wiem nawet o co chodzi. Prościej nie da się tego napisać. Szwedzizna ssie paukę, a jest różnica logiczna pomiędzy "i" oraz "lub". ;)
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 3 lata temu

Tym razem Rogga solo wydaje przeciętniaka

Obrazek
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 3 lata temu

Nawet nie chciało mi się tym razem sprawdzać - wszedzie krzyczano, że słaby.
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus 3 lata temu

Ale kozak okładka
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

EdusPospolitus pisze:
3 lata temu
Ale kozak okładka
Jak zawsze od Mariusza Lewandowskiego :)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 3 lata temu

Chyba tym razem samą okładką próbuje nadrobić braki - z tym, że okładki się nie słucha.
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus 3 lata temu

I tego też się obawiam, ale pożyjemy zobaczymy heh
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 3 lata temu

EdusPospolitus pisze:
3 lata temu
I tego też się obawiam, ale pożyjemy zobaczymy heh
Tragedii nie ma, leci sobie to jakoś, ale o ciarach też mowy nie ma.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

15. lipa stajnia Transcending Obscurity Records rzuci na rynek debiutancką płytę Necrogod (kapela w której pierwsze skrzypce gra Rogga Johansson) “In Extremis”.

Obecnie posłuchać możemy premierowego utworu “Remain The Same Again”.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Rogga Johansson oraz jego jeden z wielu death metalowych projektów Eye of Purgatory, 05. czerwca wyda drugą płytę “The Lighthouse” (Transcending Obscurity Records).

Obecnie posłuchać możemy premierowego utworu “Pieces Of A Fading World”.

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 5 mies. temu

Rogga Johnansson, tym razem jako Leper Colony. Wziął Marca Grewez (ex Morgoth), który wraca za mikrofon!!
Nie jest źle - w sieci są dwa kawałki z nadchodzącej płyty i obie śmierdzą starym Metalem Śmierci - Death/Pestilence/Massacre.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 mies. temu

Ciekawe ile albumów w roku 2023 będzie współtworzonych przez Roggę 😃 Ta solowa płyta pochodzi jeszcze z końcówki roku ubiegłego.

Wróć do „Death Metal”