Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Blasphematory

Hajasz 3 lata temu

Obrazek
Amerykański duet Blasphematory wykonuje jak sami określają raw death metal. Po naszemu to oznacza, że jest mrocznie, sporo pogłosu i "zimnego" tchnienia. Band nowy bo tegoroczny a już zdążył nagrać świetny debiut. Klimat ich death metalu momentami zahacza o brud black metalu ze względu na słyszalny efekt studni zwłaszcza w partiach wokali. Więcej nie ma co się rozpisywać bo płyta to istne death metalowe martwe zło.

Skład:
Joe Aversario - Bass, Guitars, Vocals Abazagorath, Altar of Gore, Burial Stone, Damnation Lust, Death Fortress, DSS, Eternal Fuzz, Jaws of Hades, Malefaction, Senobyte, Siege Column, ex-Dethroned Emperor, ex-Massive Retaliation, ex-Misanthropy Legion, ex-Angelcide, ex-Northern Myst, ex-Necrofog, ex-Softdov, ex-Stressed Out
Chris Warhead - Drums Abazagorath, Disma, Mausoleum, Altar of Gore (live), ex-Warhead, ex-Bitter Peace, ex-Immolith, ex-Discordance Axis, ex-Sedition
Tom Deceiver - Guitars (rhythm) (2021-present) Altar of Gore, Damnation Lust, Death Fortress, Jaws of Hades, Lux Absentia, Malefaction, Senobyte, Tempter's Sacrament, DSS (live), Siege Column (live), ex-Dethroned Emperor, ex-Grave Spirit, ex-Massive Retaliation, ex-Nefarious Cabal, Killing Technology, ex-Replicant, ex-Stressed Out

Dyskografia:
2019 - Depths of the Obscurity [EP]
2019 - New Jersey Metal Attack Vol. 4 [split]
2019 - Depths of the Obscurity
2020 - New Jersey Metal Attack Vol. 5 [split]
2022 - The Lower Catacombs

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Bl ... 3540449590
BC: https://blasphematory.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 3 lata temu

Jeszcze nie odpalałem muzyki, bo aktualnie raczę się czymś innym. Natomiast ładnie się im wkomponowało logo kapeli i obrazek na okładce. Wyszła z tego jakaś bardzo zdziwiona sowa, czy coś takiego ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 3 lata temu

Stara szkoła, reverb ustawiony na 11, autopsy'owe wtrącenia i brak cyfrowych nakładek na perce. Smaczny odgrzewany kotlet, albo raczej bigos.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Druga płyta ukaże się 13 maja ze znaczkiem Nuclear Winter Records. Siedmioutworowy album będzie zatytułowany The Lower Catacombs.

Obrazek

Tracklist:
1. Cruciform Shadows
2. Unclean Eulogies
3. Key to the Furnace
4. Perpetual Despair
5. Flooded Graves
6. The Corruption of Saints
7. The Lower Catacombs

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 11 mies. temu

Chuja tam, nie zlo. Zwykle popierdywanie w wolnych tempach i jakieś do tego melodyjki w tle. To już lepiej posłuchać sobie Desecresy.

I tak oto kończę dzień z poznawaniem muzyki polecanej przez Hajasza. Na trzy deathmetalowe zespoły, dwa okazały się być gówno warte, ale jeden mnie zaskoczył, a to już dużo jak na ten gatunek metalu. Na Stress Angel warto wydać swoje pieniądze, ten jakiś tam Tomb ( no jakże miałoby nie być w nazwie "tomb", przecież to life metal) oraz to coś powyżej niechaj zginie w grobowcu zapomnienia, że tak to ujmę. Howgh!
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 10 mies. temu

Uwielbiam to ich brzmienie i jest ono niewątpliwym atutem i wyróżnikiem Blasphematory. Cała masa tłustych akordów, umiejętne operowane tempem, od wolnych, fińsko brzmiących pasaży, przez boltthrowerowy czołg w średnim metrum, po prostą rąbanke w stylu wczesnego Cannibal Corpse tworzy zestaw siedmiu, interesujących kompozycji dowodzących dojrzałości artystycznej tego tria. Ja kupuje ten materiał w całości, ceniąc jego naturalizm, autentyczność i swoistą oryginalność z całym arsenałem atutów i mankamentów. Mam wrażenie, że współczesna scena ekstremalna nie lubi tego typu płyt – klasycznych w konstrukcji, ale nie retro, dalekich od wymuskania, naturalnych, nie wpisujących się w żadną konkretną niszę.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 10 mies. temu

Jakie to jest średnie metrum? :D Może się posłucha, zdziwiona sowa z debiutu zachęca.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 10 mies. temu

Ale dojebali nowym albumem!!! Aż sam słuchałem ze zdziwioną japą, że udało im się stworzyć taki klimat. Totalny grób głęboko w ziemi, wyziew i gęsta atmosfera. Bardzo piękne granie w idealnych tempach i całość świetnie dopasowana czasowo. Kolega Kajetan od nowości zapomniał tylko dopisać aby większość trzymała się od tego z daleka z wiadomych celów.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 10 mies. temu

W chuj szanuje Blasphematory. Od samego początku konsekwentnie realizują swój pomysł na muzykę okopując się na swoim małym podwórku coraz skuteczniej i coraz mocniej definiując swój styl. Nie jest to rzecz, która urywa łeb i zabija tempem, powiedziałbym raczej, że jest to stopniowe zasypywanie słuchacza piachem, żwirem i gruzem, a każdy kolejny riff, każda kolejna kaskada dźwięków zwala się na łeb, tworząc gęstą, duszną, ale daleką od smoliście piekielnej atmosferę.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 8 mies. temu

Wykurwisty album zaserwowali. Pierwsza płyta bardzo mi się podobała, ale ta jest jeszcze lepsza. Metal śmierci wprost z głębokiego podziemia, z brzmieniem, które mi totalnie podeszło. Dudnienie i pogłos opatulające zajebistą riffownię. Drobne smaczki w postaci np potępieńczego chórku. Wspaniałe wokale, idealnie uzupełniające całość. Świetne, gęste, jadące kawałki, bez jebanego umpa-umpa dla podskakujących małp z brudem za paznokciem. Klasa.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere miesiąc temu

nówka demo The Final Dungeon Session 2023

Awatar użytkownika
Gwynbleidd

Gwynbleidd miesiąc temu

to chyba zwykly reh z starymi utworami
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere miesiąc temu

Są to nagrania pochodzące z sesji z listopada 2021, która odbyła się w studio miesdzczącym się budynku przedstawionym na okładce, w którym to także przez 6 lat rezydował zespół ze swymi próbami. Nie wiem, czy można już nazywać te nagrania starymi? W pewnym sensie tak, bo pochodzą z okresu sprzed ostatniej płyty,, lecz nie były one dotąd nigdzie publikowane, wiec tak samo można je traktować jako nowe.
Awatar użytkownika
Gwynbleidd

Gwynbleidd miesiąc temu

juz 5letni mini album (prawie) blasphematory

Wróć do „Death Metal”