Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Abythic

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Mroczny, ciężki death metal mocno inspirowany Abhorrence, Asphyx, Massacre, Purtenance czy Demigod. Panowie ów mrok najwyraźniej zapożyczali także z twórczości Lovecrafta. Nagrali dwa albumy z kategorii łamaczy kości, z których ten drugi ukazał się z logo Xtreem.

Skład:
MDB - Drums (2015-2018), Guitars (2018-present), Bass, Vocals (2020-present) Abschwörung, Haimad, Ornament of Thorns, Rex Verminorum, ex-Adversum, ex-Soulside, ex-Pestnebel, ex-Sacrilegious Rite, ex-Erazor, ex-Fiend, ex-Impure, ex-Tairach
Tim Schlichting - Drums (2018-present) Abschwörung, Ornament of Thorns, Suffocate Bastard, Dead Members, Geräuschkulisse, ex-Agamendon, ex-Breed of Bacchus
Ulrich Kreienbrink - Vocals (2020-present) ex-Amok, ex-Ingurgitating Oblivion, ex-Slaughterday (live)
▼ Byli muzycy
DB - Guitars, Bass (2015-2016) Aschera, Copykill, ex-I Despise, ex-End of Days, ex-Impure
HM - Vocals (2015-2016) Asphixation, ex-Deepcut, ex-Impure
Diego - Bass (2016-2017) Asphixation, Hatred Inherit, ex-Addicted to Carnage, ex-Orphalis
Max Werner - Guitars (2016-2017) Attic, Spiker, Luzifer (live), Witching Hour (live), Erazor, ex-Blood Atonement, ex-Ragefield
Othon Kokkinos - Guitars (2016-2017) Fashion Killers, ex-Depravity, ex-Auricular Insemination, ex-Suffocate Bastard
Leimy - Vocals (2016-2019) Reckless Manslaughter
Christian Jesko Rüther - Bass (2018-2019) Reckless Manslaughter, The Mystery, ex-Depredation (live)
▼ Muzycy koncertowi
Felix - Guitars (2017) Evoked, Scalpture, Wifebeater
Dyskografia:
2015 - A Full Negation of Existence [EP]
2018 - Beneath Ancient Portals
2019 - Conjuring the Obscure
2021 - Dominion of the Wicked

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Abythic/3540402711
BC: https://abythicnrwdm.bandcamp.com/music
BC: https://xtreemmusic.bandcamp.com/music
BC: https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Słucham se ubiegłorocznego Conjuring the Obscure i muszę przyznać, że jest naprawdę nieźle! Bez jakichkolwiek innowacji, po prostu świetnie napisana muza, wedle wytycznych, jakie wyżej podał już Hajasz, od których dodał bym jeszcze aspekt melodyczny z Edge of Sanity, choć nie odnosi się on do całości płyty, gdyż album jest albumem koncepcyjnym, podzielonym na cztery nierówne części, gdzie w każdej mamy przypisanego innego wokalistę, nadającego jej specyficznie odmiennego klimatu, za czym podąża też muza, która doskonałe łączy się ze sobą poszczególne części. I tak podążając od typowo fińskich klimatów Abhorrence/Demigod z dodatkiem wspomnianego Edge of Sanity, może także nieco Immolation, zmierza w stronę mrocznych doom-owych sonetów Autopsy, Asphyx i Morgoth oraz nieco ze szwedzka podkręconego przez Swano Obituary, kończąc się Massacre, ponownie w wydaniu Swano. Jedynym wyrażeniem: zarąbisty krążek! Mus dla każdego fana OS DM-u.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Zrobiłem drugie podejście do tego Abythic i o ile chyba z każdym kolejnym materiałem jest coraz lepiej, o tyle i tak mi się to ich granie strasznie płaskie wydaje, z rzadka tylko się zdarzy, że jest na czym ucho faktycznie zawiesić, a tak to nieco takie granie, co to Hajasz sobie przy krówce i grillu posłucha i na następnych 20 lat zapomni.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Może komuś bardziej podchodzi niż mi, to w takim wypadku ucieszy go wiadomość, że trzeci album ma premierę już 12 lutego 2021 w Iron Bonehead. Nazywać się będzie Dominion Of The Wicked. Poniżej parę próbek.

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

W sumie to zupełnie nie kojarzę tego zespołu i nawet nazwa nic mi nie mówi, ale właśnie zapuściłem EPkę "A Full Negation of Existence" i brzmi to nawet dość obiecująco. Pełniaki na listę do obadania. :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Nie znam starszych płyt, ale nowa to strasznie miałki death/doom dla fanów Freda Perry i różowych polówek Mystifier. Płyta się ciągnie jak flaki z olejem, a do tego osobiście drażni mnie produkcja rodem z przestrzennej piwnicy pełnej księżycowego światła pod tytułem Loss, Rites of Daath czy Beast of Revelation. Ogółem nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Kompletnie nie zachęca do sprawdzenia staroci.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

@DiabelskiDom nie zupełnie się z tobą nie zgodzę. Zaznaczę na wstępie, iż Dominion Of The Wicked różni się od poprzedniczek i może super jakieś to nie jest, ale jest w miarę spoko — przyjemny, atmosferyczny death/doom, oparty głównie o melodyczne granie, stawiające na budowanie klimatu, ale nie tego bluźnierczego, o złowrogim wydźwięku, jaki lubisz, czy też wypełnionych gruzem jaskiń, a przestrzeni wypełnionej transowym sennym kolażem akustycznych plumkań i doomowych wynurzeń. Fakt, nieco tu chwilami za wiele powtórzeń tego samego, ale ogólne wrażenie jest raczej po pozytywnej stronie. Jak ktoś nie lubi melodyjnego szwedzkiego grania (nie mylić z melodeath), czy też braku specyficznej ww. aury, to się nie dziwię, że będzie narzekał.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Abythic wypuszczą nową EPkę 27 maja. Składający się z trzech utworów materiał będzie nosił tytuł Eden of the Doomed. Wydawcą będzie Iron Bonehead Productions. Wytwórnia ta udostępniła jeden z numerów do odsłuchu.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Całkiem spoko wałek. Może być z tego całkiem spoko płyta. Okładka koszmarna...
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Death Metal Promotion udostępnił do posłuchania w całości Eden of the Doomed.

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nowa EPka to kawał przyzwoitego śmierć metalu. Od pierwszego riffu czuć grobową atmosferę. Brud w brzmieniu podkreśla nastrój i dodaje smaku, jasno wskazując na inspiracje, którym dość daleko do modernistycznych rozwiązań. Drzemie tutaj raczej oldschool, ale podany w sposób nieczapkujący konkretnym załogom. EPka zawiera co prawda tylko trzy numery, ale ich dość powolne tempo i nieco doom metalowy (tytuł do czegoś zobowiązuje) rdzeń pozwoliły na wykrojenie dość apetycznego mięcha, które może zaspokoić pewien głód.