Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Warp Chamber

Pioniere

Obrazek
O Warp Chamber oprócz tego, że jest ich pięciu i są ze Stanów oraz grają DM, niewiele więcej mi wiadomo. Swa tajemnicza działalność zapoczątkowali w 2016 roku i dwa lata później wydali demo Abdication of the Mind, które ukazało się niezależnie jako digital oraz na lim. do 100 szt. kasecie wydanej przez Redefining Darkness Records.

W tym roku pod swe skrzydła przyjęła ich kanadyjska Profound Lore Records, wydając im debiutancki longplay Implements of Excruciation, który ukazał się 37 marca na lim. do 500 szt. na nośnik CD i winylu oraz jako digital. Płytę nagrał i zmiksował w Earhammer Studios Greg Wilkinson z Brainoil / Earhammer Studios, a jej mastringiem zajął się Dan Lowndes z Cruciamentum / Resonance Sound Studio.

Muzycznie amerykanie poruszają się w kręgach old schoolowego i technicznego death metalu wzorowanego na fińskich, szwedzkich i amerykańskich tradycjach, wytwarzając z nich ohydną pokręconą chorą atmosferę, będącą iście koszmarną wizją - jakbyśmy trafili w kosmiczną głębię rozszalałego horroru z Obcym w roli głównej, gdzie muzyczną ilustrację zamiast Jamesa Hornera jako pierwsze skrzypce tworzą takie ich inspiracje jak: Demilich, Blood Incantation, wczesny Morbid Angel, Autopsy, Blood Red Throne, czy Timeghoul.

Jak dla mnie to kolejne cudowne odkrycie tegoż roku, które szczerze polecam wszystkim fanom ww. kapel oraz tym, którzy szukają pozbawionego plastiku DM-owego przekazu na poziomie nieosiągalnym dla wielu dzisiejszych młodych kapel.

Obrazek
Dyskografia:
2018 - Abdication of the Mind [demo]
2020 - Implements of Excruciation

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Wa ... 3540438492
BC: https://redefiningdarknessrecords.bandcamp.com/music
BC: https://profoundlorerecords.bandcamp.com/music

Tagi:
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Bardzo dobry materiał i ten cudowny ryk, to co się dzieje w sferze gitar to magia, nieczęsto w brutalnym uderzeniu są tak ciekawe motywy i ciężar. Może uda się zakupić ten album na cd trwają negocjacje, twarde bo twarda ale tak jak muzyka musi być ciężko i ostro.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Wykurwisty materiał. Okrutny, pełen mięcha i zajebiaszczego riffowania metal śmierci. Obłędny i przerażający wygar. Wokalnie mistrzostwo, gitarowo, jak napisałem, także. Zero potupajki, zero skoczności, tylko mroczna, gęsta otchłań. Świetna rzecz.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jak tego słuchałem te z pół roku temu to się trochę podjarałem, bo tutaj wokal jak z jakiego Demilicha, tam jadą riffy jak z Adramelecha, czasem jakaś pauza na Timeghoulowanie, zaraz jakim Autopsy zacuchnie, a całość spięta nowożytną klamrą zapożyczeniowej błyskotliwości rodem z Blood Incantation.

Trochę mi niestety ten entuzjazm opadł po paru pierwszych odsłuchach, bo ani się tego dalej jechać bardzo nie chce, ciśnienia nie ma żeby wcisnąć play ponownie, ani nie zostaje z tego za dużo po odsłuchu. Tak sobie słucham tych Implementacji ekskrucjacji raz na parę tygodni, odświeżam czując, że to szansa wyjątkowa, myślę - tak tak, to jest ta chwila, teraz dotrę do istoty sedna albo chociaż coś w temacie napiszę i obronię tezy jak He-Man Eternię, ale zawsze pies zaszczeka u sąsiada czy wiatr oknem skrzypnie i mi się odechciewa. Dziś nie odświeżałem, napisałem, jestem wolny.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Najlepsze są te momenty skocznej Szwecji, nie?
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian