Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pandemic Death

Pioniere

Obrazek

Obrazek

Beyond the Grave ukazało się jako niezależne wydawnictwo na CD oraz jako digital w lutym tego roku.

Obrazek

(niestety brak BC, czy też całości na YT)

Okładka nie sugeruje raczej niczego dobrego, foto zespołu jeszcze bardziej, a jest wręcz odwrotnie, gdyż na swym debiucie Szwajcarzy z Pandemic Death serwują całkiem chwytliwy dla ucha średnio i wolno-tempowy Death Metal. Okraszony on jest wystarczająco zgrabną melodyką i doom-owymi bujającymi groove walcami. Kojarzy mnie się to najbardziej z wolniej zagranym Hail of Bullets, czy Asphyx z takim lekkim dodatkowym wkrętem późniejszego Obituary, Gorefest, czy SFU. Nie ma tu jednak zbytnio jakichkolwiek przyspieszeń. Albo jeszcze inaczej, coś jakby Cianide, czy Bolt thrower grały wyłącznie wolno w oparciu o groove feeling, który bardzo dobrze wspierany jest tu przez specyficzny wokal, wywołujący skojarzenia z wokalizami James'a Pligge w prezentowanym przeze mnie Hate Force. Przeleciało już 4 razy z rzędu i nadal nie jestem nasycony - wciąż jest ochota na więcej.

PS. Kolejnych nagrań raczej szybko nie ma co się spodziewać, gdyż w ub. miesiącu w wieku 33 lat zmarł ich gitarzysta Chrigi. (Czyżby C-19?)

Skład:
Kevi - Bass (2012-present) ex-Sacra
Sam - Drums (2012-present) Tylangir, ex-Sacra
Zeti - Guitars (2012-present) ex-Shizophrenia
Joyce - Vocals (2014-present)
▼ Byli muzycy
Chrigi - Guitars (2012-2020) (R.I.P. 2020) ex-Sacra
Dyskografia:
2020 - Beyond the Grave

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Pa ... 3540463645