Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Cryptae

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Miałem już nic nie zakładać ale tu zrobię wyjątek bo kurwa warto. Jak wiadomo Holandia ma sporą tradycję w tzw. death doom metalu tym bardziej z ciekawością sięgnąłem po duet Cryptae tym bardziej, że określają swoją muzykę jako raw death doom avangarde metal. Pod tym szyldem kryje się zajebisty w chuj ciężki surowy decior rodem z wykopalisk w Göbekli Tepe. Podobnież jak choćby taki Disembowelment wprowadzają masakrujące zwolnienia, które poziomem basu masakrują głośniki. Są jakieś dysonanse ale tu ma to sens bo nie przeszkadza ani nie rozprasza i co najważniejsze zachowuje linię melodyczną. Chłopaki widać, że mają jakiś pomysł na siebie czego dowodem są pojebane okładki wszystkich wydawnictw i dziwna sesja zdjęciowa. Raptem dwa tygodnie temu wydali debiutancki album zawierający zaledwie 30 min muzyki ale takiej, która wynagradza wszystko. Morderczy ciężar, brutalne brzmienie, masakrujący growl i chory wrzask to holenderski styl death doom w 2020 roku. I tylko zjeby dostali ode mnie kiedy napisałem w sprawie płyty na CD i otrzymałem odpowiedź, że nie planują na razie takiego wydania. Oby zmienili zdanie bo inaczej napiszę do Wani a ten już będzie wiedział co z tym zrobić.

Skład:
Kees Peerdeman - Guitars, Vocals Heavy Natural
René Aquarius - Vocals, Drums Dossier Negro, DungeönHammer, Horrid Apparition, Imperial Cult, Plague Organ, Sneezing Pus, Celestial Bodies, Dead Neanderthals, Dystopian Architect, Heavy Natural, Krishna, O Saala Sakraal, ex-Fantoom

Dyskografia:
2017 - Cryptae [demo]
2019 - Vestigial [EP]
2020 - Nightmare Traversal
2021 - Decrepit Collection [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Cryptae/3540435413
BC: https://cryptae.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

O. Po Hajaszu to bym się nie spodziewał że kiedykolwiek przytuli ryśkową propozycję. Gratuluję Gratulacje.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Mocna rzecz, oby wydali to na cd.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Cedeki są dla pozerów!!!!!

Holenderski duet obadałem wczoraj. Dość interesujące dźwięki stworzyli.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Zwróćcie uwagę...

René Aquarius - Vocals, Drums Dossier Negro, DungeönHammer, Horrid Apparition, Imperial Cult, Plague Organ, Sneezing Pus, Celestial Bodies, Dead Neanderthals, Dystopian Architect, Heavy Natural, Krishna, O Saala Sakraal, ex-Fantoom
Turris Babylonica e stercore facta est.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Kozioł pisze: 3 lata temu Zwróćcie uwagę...

Zwrocilem uwage.MA.Graja se Black Metal w jakis tam zespolikach.Slabo im Moim zdaniem idzie,chyba ze sie myle.Cryptae to wedlug Mnie zajebisty Gruz Smierc Metal.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Ja akurat inaczej to kojarzę. Pan kombinator kombinuje i stad takie Cryptae...

Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie rozumiem, co się w tym może podobać :(
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

yog pisze: 3 lata temu Nie rozumiem, co się w tym może podobać :(
W czym? :shock:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

W albumie pod tytułem Nightmare Traversal :(
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Aaaaaaaaaaaaaa,tez nie wiem.

Jednak jest zajebisty.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

@yog narzeka, to pewnie jednak całkiem dobre. Mnie się za pierwszymi paroma razami jakoś specjalnie nie podobało, ale skoro tak, to posłucham po raz kolejny jeszcze dzisiaj ;)

No nie, jednak wyjątkowo miał rację. Płyta pełna gruzu, która najfajniejsza jest w momentach, gdy gruzu nie ma, a jedynie elektronika, szum i ambientowe wykończenia. Użytkownik @deathwhore napisał kiedyś, że to taki ubogi Portal i jest w tym również sporo prawdy. Ubogi Portal lub też Portal dla ubogich. Takie tam.
Panzer Division Nightwish
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Podobienstw zadnych w temacie Cryptae/Portal lub Portal/Cryptae nie zauwazam.Wspolny jakis taki mianownik to tylko ze graja nieszablonowo tak.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Również nie słyszę podobieństwa do lovecraftowskiego zegara z kukułką.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Jak dla mnie to jednak jest trochę tych wspólnych mianowników. Gęstość aranżacji, połamane struktury, zamulone i chaotyczne brzmienie. Swego rodzaju novum są te okołoambientowe dodatki.

Ogólnie można te zespoły ze sobą porównać, z tym, że Portal jest lepszy, bardziej dopracowany i bardziej szalony.
Panzer Division Nightwish
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

DiabelskiDom pisze: 3 lata temu Jak dla mnie to jednak jest trochę tych wspólnych mianowników. Gęstość aranżacji, połamane struktury, zamulone i chaotyczne brzmienie. Swego rodzaju novum są te okołoambientowe dodatki.

Ogólnie można te zespoły ze sobą porównać, z tym, że Portal jest lepszy, bardziej dopracowany i bardziej szalony.
W Muzyce Cryptae jest wiecej szalenstwa niz w Muzyce Portal.Tak Ja to odbieram.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

DiabelskiDom pisze: 3 lata temu Jak dla mnie to jednak jest trochę tych wspólnych mianowników. Gęstość aranżacji, połamane struktury, zamulone i chaotyczne brzmienie. Swego rodzaju novum są te okołoambientowe dodatki.

Do tego specyficznie przesunięte akcenty, tak nienaturalnie na "raz", ewentualnie piłowany jakiś dysonansowy dwudźwięk, podobne brzmienie, tylko jest to wszystko nieco prostsze i bębny jadą mniej gęste patenty. Ogólnie łatwiejsze w odbiorze. Coś trochę jakby krzyżówka Portal z Undergang momentami. Niezłe w sumie, można posłuchać.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Jutro nakładem Sentient Ruin Laboratories pt. Capsule ukaże się nowy album Holendrów:
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Kapsuła to istna masakra. Niderlany dojebały srogo. Dwóch skurwieli nagrywa decior poza wszelakimi ramami, układami. Przejebane u mnie mają za to, że debiutu na CD nie wydali ale teraz chyba się połapali i nowy album jest na srebrnym dysku. Płyta po prostu rozpierdala ale nie jest to normalne granie a mimo tego wchodzi po całości jak wszelakiej maści akcesoria w słynnej bitwie Michelle Anne Sinclair vs Audrey Hollander.
GRINDCORE FOR LIFE
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Będzie jutro słuchane .