GracSol9

StarGazer

GracSol9 2 lata temu

Obrazek

Obrazek

Powstały w 1995 roku StarGazer to połączenie takich gatunków jak black, death z dodatkiem avantgardy. Jednak podane jest to w dość przystępnej (jak na taki mix) formie. Muzyka Australijczyków może nasuwać skojarzenia z takimi zespołami jak Gorguts jak i The Chasm.

Swój pierwszy długograj (The Scream That Tore the Sky) wydali w 2005 roku. Zebrał on w dużej części pozytywne opinie. Od tego czasu mogli zostać zauważeni i docenieni przez nieco szerszą publikę.

Cytat z BC:
Od ponad 25 lat StarGazer przewodzi metalowej scenie dzięki swojemu unikalnemu brzmieniu.
Wraz z rozwojem i zanikaniem trendów, zespół okazuje się być bytem nienaruszonym i odizolowanym od muzycznych fal.
Skład:
The Great Righteous Destroyer - Bass, Vocals (1995-present) Cauldron Black Ram, Martire, Mournful Congregation, VoidCeremony, ex-Fear Thyself, ex-Lord of the Command, ex-Misery's Omen, The Esoteric Connexion, ex-Zemial (live), ex-Johnny Touch
The Serpent Inquisitor - Guitars, Vocals (1995-present) Cauldron Black Ram, Intellect Devourer, Martire, Road Warrior, Johnny Touch, ex-Lord of the Command, ex-Misery's Omen, ex-Myrddraal, ex-Denouncement Pyre, ex-Mournful Congregation
Khronomancer - Drums (2019-present) Sarsekim, Tzun Tzu, Biome (live), ex-Altars
▼ Byli muzycy
Anunnaki - Guitars Nocturnes Mist, ex-Cauldron Black Ram
The Zelator - Vocals
Paul Murphy - Vocals (1995-1997) ex-Kilswitch
Phoenix Chrysalis - Vocals, Drums (1997-2000) ex-Darklord, ex-Oni, ex-Beyond Mortal Dreams
Selenium - Drums (2003-?) ex-Juggermath, ex-Nocturnes Mist, ex-Tzun Tzu
Dyskografia:
1996 - Gloat [demo]
1997 - Borne [EP]
1998 - Promo 1998 [demo]
1999 - Harbringer / H.A.S.T.U.R [split]
2001 - Arghoslent / Stargazer [split]
2005 - The Scream That Tore the Sky
2006 - Occidentale Magick [kompilacja]
2009 - Sacriphyx / StarGazer [split]
2010 - A Great Work of Ages
2013 - Tryaal by Obsidian [single]
2013 - Harbringer [EP]
2013 - Magikkian [EP]
2014 - A Merging to the Boundless
2017 - A Merging to the Boundless: Void of Voyce
2018 - The Molecular Scythe [single]
2018 - D.A.V.V.N. [split]
2020 - Gloat / Borne [kompilacja]
2020 - Psychic Secretions

MA: https://www.metal-archives.com/bands/StarGazer/2942
BC: https://stargazeraustralia.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 2 lata temu

Kolejny zespół, który do swojej muzyki zaprzęga zarówno dzicz, awangardowe odjazdy jak i szaleństwo. Jednocześnie tak jak piszesz, wbrew pozorom jest to bardzo przystępne granie. Na oryginale posiadam tylko A Merging To The Boundless, ale znam wszystkie pełniaki jakie nagrali. Bardzo dobre granie.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Strasznie dawno tego nie słuchałem, a i chyba akurat przypadło to na okres około 2014-2015, kiedy to wszelkie awangardy mnie nudziły już strasznie i zaszyłem się w ejtisowym heavy, thrashu, speedzie, powerze. StarGazer jednakże się wyróżniał pozytywnie, tyle pamiętam. Z okazji zapowiedzi nowej płyty miałem powrócić, bo zespół zarówno kojarzy mi się dobrze, jak i poniekąd kultowy, przynajmniej dla sceny australijskiej, ale się jeszcze nie udało. Wkrótce. Chyba.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 2 lata temu

yog pisze: Strasznie dawno tego nie słuchałem, a i chyba akurat przypadło to na okres około 2014-2015, kiedy to wszelkie awangardy mnie nudziły już strasznie i zaszyłem się w ejtisowym heavy, thrashu, speedzie, powerze. StarGazer jednakże się wyróżniał pozytywnie, tyle pamiętam. Z okazji zapowiedzi nowej płyty miałem powrócić, bo zespół zarówno kojarzy mi się dobrze, jak i poniekąd kultowy, przynajmniej dla sceny australijskiej, ale się jeszcze nie udało. Wkrótce. Chyba.
JAKI SNOB :D

Teraz pokaz kompakty :)

Proszę zanotujcie wszyscy ze JA ich znam już od 15 czerwca 2003. I ze już o nich zapomniałem 4.5 razy w życiu.

KOZIOŁ TEZ ICH ZNA!
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Jakie kompakty, z bandcampa tego słuchałem, a nie od dziś wiadomo, że muzyki słuchanej z bandcampa się za dobrze nie pamięta. Jeśli pamięta się wrażenie to już dobrze i zwykle pozytywnie o kapeli świadczy.

Dodam jeszcze, że prawdopodobnie znam z polecanki niejakiego Ryszarda.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
GracSol9

GracSol9 2 lata temu

Warto dodać takie małe info: okładkę tego albumu, który ma oficialną premierę 1 lutego 2021 r. (choć rzeczywiście był dostępny juz w grudniu 2020 roku, głównie w Australii) zaprojektował Zbigniew Bielak.
The brand new fourth full length album from StarGazer.
Official release date 01/02/2021.
Released by NWN!
Black and metallic silver print gatefold cover with art and layout by Zbigniew M. Bielak.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Najszlachetniejszy muzyczny kruszec, bez podziału na gatunki.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Deathhammer
Master Of Puppets

Deathhammer 2 lata temu

^

o, to, to! StarGazer gra po prostu Muzykę. Wielki zespół, do postawienia w gronie największych. Nowa płyta jest potwierdzeniem klasy, jaką zaprezentowali wraz z wydaniem "A Merging to the Boundless". Niesamowicie zmysłowy materiał jak na to, że wciąż poruszają się w ramach technicznego death metalu.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 lata temu

Dołączę do zachwytów: nawet przyzwoite. Jak grają te riffy schuldinerowo cynikowe to trochę ziewam, wywalony do przodu bas mógłby też pokazać coś więcej, a wokal być trochę potężniejszy albo bardziej dziki, ale ogólnie spoko płyta.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 3 mies. temu

StarGazer miałem na celowniku od lat, ale mam żółwie tempo, więc nadeszła dopiero dziś odpowiednia pora. "A Merging to the Boundless" mnie zachwyciło. Dużo tu technicznej jazdy połączonej z bardziej wyciszającymi, klimatycznymi momentami. Wszystko jest jednak przestrzenne. Bas momentami gra swoje, co jest tylko i wyłącznie kolejnym atutem. Produkcja albumu świetna. Jak ktoś lubi złożone granie z głową to ten album będzie w sam raz. A ta muzyka naprawdę zajebistymi riffami stoi.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
8 mies. temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!

Wróć do „Death Metal”