Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Universally Estranged

Kozioł rok temu

Obrazek
Universally Estranged - Reared Up In Spectral Predation

Pierwsze koło i czuję że trzeba wklejać. Amerykańce debiutują w stajni Blood Harvest, oferując dojrzały "cybernetyczny death metal" dla fanów Blood Incantation, środkowego i nowszego Pestilence, Demilich, Chtheilist, Nocturnus. Wyrażę na świeżo opinię że nie odstając od klasyków ani na jotę. Możliwe że jesteśmy świadkami narodzin deathmetalowej supernowej. Posłuchamy, zobaczymy. Muzyka wystarczająco brutalna, agresywna i skomasowana ale przede wszystkim techniczna, progująca... Na szczęście mamy do czynienia z jazzującym post morbidowym deathem a nie brutalicznymi spustami nad 2 34 56 strunową gitarą.

Dyskografia:
2020 - Reared Up in Spectral Predation

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Un ... 3540487125
BC: https://universallyestranged.bandcamp.com/music
BC: https://bloodharvestrecords.bandcamp.com/music
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY rok temu

No, posłuchałem i już za pierwszym razem wbiło mnie w ziemię. Słyszę też podobieństwo do Tomb Mold, chociaż faktycznie Blood Incantation tutaj najwięcej, natomiast re cyber-wstawki znakomicie dopełniają całości, tworząc trochę klimat jak na Ecliptic Butchery Scorched. Ten rodzaj death metalu, który wychodzi poza banał. Pokręcone zagrywki, melodyjki, jest na czym zawiesić ucho, trzeba się w te dźwięki "wgryźć", wyłapywać różne smaczki. A okładka sugeruje kolejny czerstwy "os dm". Mało jest takich płyt, przynajmniej według moich wybrednych uszu.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

TITELITURY pisze:
rok temu
No, posłuchałem i już za pierwszym razem wbiło mnie w ziemię. Słyszę też podobieństwo do Tomb Mold, chociaż faktycznie Blood Incantation tutaj najwięcej, natomiast re cyber-wstawki znakomicie dopełniają całości, tworząc trochę klimat jak na Ecliptic Butchery Scorched. Ten rodzaj death metalu, który wychodzi poza banał. Pokręcone zagrywki, melodyjki, jest na czym zawiesić ucho, trzeba się w te dźwięki "wgryźć", wyłapywać różne smaczki. A okładka sugeruje kolejny czerstwy "os dm". Mało jest takich płyt, przynajmniej według moich wybrednych uszu.
Jeżeli tolerujesz takie bardziej od siebie wymagające załogi to koniecznie skosztuj...

Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

Ja też się dołączam do rekomendacji powyższego. Świetny album z tego Ostatniego Zmierzchu. Bardzo daleki od sztampowego life metalu z brudem za paznokciem.
Panzer Division Nightwish
deathwhore
Tormentor

deathwhore rok temu

No, tak mogłoby brzmieć Blood Incantation gdyby nie przynudzało. Fajna płyta. Być może mogłaby być nieco bardziej zadziorna, może wokale bardziej z przodu i bardziej zróżnicowane, ale to już czepialstwo.

No i oczywiście żywe bębny też by poprawiły całość, bo zaprogramowane są spoko (nie wiem jak typ ewentualnie znajdzie kogoś do odegrania tego), ale brzmieniowo są dość płaskie i sztuczne.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 8 mies. temu

Wczoraj wieczorem jakoś sobie przypomniałem, że dzielny Tabaluga paradował w tym na zlocie w Byczynie i postanowiłem sprawdzić co i jak bo sprawdzałem po łebkach i wiem, że coś nie pasowało. Dalej nie pasuje bo jak Kudłaty wspomniał baterie brzmią strasznie sucho i płytko a zarazem całe brzmienie tego albumu mocno traci na mocy a w momentach kiedy zaczyna się delikatne nocturnusowanie to całkowicie moc siada. Trochę szkoda bo o ile jeszcze mogę się oswoić z tym "awangardowym" gładzeniem gryfu i bardzo fajnym wokalem tak całość mocno traci na mocy i gdzieś tak w połowie albumu zaczynam się wiercić na fotelu, że chcieliby ale nie potrafią. Może jeszcze nie ten moment dla nich a może po prostu wystarczy bardziej dowalić do pieca i skupić się na brzmieniu niż wyginać struny na gryfie jak jakieś pierdolone origami.
Wrzucony wyżej album Chthe'ilist do porównania niestety ale masakruje po całości album UE właśnie brzmieniem i wyważonym graniem technicznym do rasowego grzania death metalu.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 6 mies. temu

Była już wklejana ta nodchodzajka?

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 6 mies. temu

Nie znam, ale łatwo rozczytać logo.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 mies. temu

Jest już temat o tej hordzie (skojarzyłem logo), więc przeniosłem wrzutkę z nowości wydalniczych.

Na temat, to debiut niby spoko, ale strasznie mocno sprawia wrażenie nagrywanego w sypialni i pod wpływem zajarania się Krwawą Inką oraz Timeghoulem i znudziło mi się zanim się jakoś bardziej zdążyłem zapoznać.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 6 mies. temu

Oczywiście nie pamiętałem że sam założyłem. Skromny Rysiu.
No, przynajmniej coś w temacie muzycznym postawiłem...

Wróć do „Death Metal”