Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Bizarre

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Z dalekich Indii właściciel TOR kulturalnie poinformował mnie, że na koniec miesiąca wychodzi debiut zespołu, który powinien mi się podobać.

Bizarre to hiszpański wyziew, w składzie którego znajdują się panowie znani z innych hiszpańskich grup. Grają mroczny death metal, w którym usłyszeć można sporo brutalitetów, zgnilizny ale także melodii rodem z heavy metalu. Wszystko to połączone w jedno nazwali sobie lovecraftian death metal ale kierwa nie to jest najważniejsze bo szykuje się ładny cios. Co prawda na ich BC jest tylko kilka kawałków z nadchodzącej płyty ale klimat jaki tam jest to początkowy Amorphis, Morbid Angel, Sentenced, Adramelech czyli w przeważającej mierze hołd dla starego fińskiego death metalu. Opętane wokale budzą poczucie strachu przenikające głęboko do podświadomości, gdy gitary splatają dwutorowy atak składający się z okaleczających ciało riffów i przeszywających serce melodii, które brzmią jak żałosne krzyki dusz uwięzionych w bezdennej otchłani. Pomiędzy tymi jakieś inwokacje, zaklęcia aby złapać chwilę oddechu i ponownie przywalić duchotą krypty. Czekam z niecierpliwością.

Skład:
Obszen - Guitars (?-present), Bass (2020-present) Onirophagus, ex-Judaswiege
Evilead - Guitars (2015-present) Elderdawn, Insidious War, Moribundo, Famishgod (live), ex-Nangilima
Mark Berserk - Vocals (2017-present) Aposento, Cult of Self Destruction, Deviltook, Leviathan, Metal Against Coronavirus, No Life Code, ex-Deception, Necrowitchery, The Midnight Spookshow, ex-Nekrotech, ex-Vondage
V-Kazar - Drums (2019-present) Black Desert, Wormed, ex-Ethos (live), 6TEPS, Ernia, Invisible Symmetry, Tempo Phonia, ex-Aposento
▼ Byli muzycy
Funedëim - Bass (?-2017), Vocals (?-2017) Deimler, Dimenssion, Famishgod, Itnuveth, Morkulv, Svipdagr, ex-Dis Gob, Alldead, Machu Lanú, The Funeral Rites
Uretra - Drums (?-2019) Onirophagus, ex-Empanadilla de Pus, ex-Entropia, ex-Akollonizer
Kasky Svart - Bass (2017-2020) Saille, The Last Oblation, Avgrunn (live), ex-Human Carnage
Dyskografia:
2015 - Moldy and Decomposed [demo]
2016 - Inner Necropolis [EP]
2017 - Ψυχή (Psyche) [single]
2021 - Invocation Codex

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Bizarre/3540407336
BC: https://bizarredeath.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Tak po zasłyszanych z BC próbkach, taka surowa przedwczesna opinia. Niby wszystko fajnie, chwilami nawet bardzo fajnie, ale jednak czegoś mi tu brakuje? Jest ten wyraźny hołd dla świńskiej sceny dm-owej, są te charakterystyczne zagrywki/elementy, ale nie wszystkie one niestety są ze sobą odpowiednio zestawione — niekiedy nie kolorują, jak należy, ograniczając przestrzeń do sztucznych przewidywalnych wymiarów, nie dając miejsca na pokazanie własnego ja.