Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Exanimatvm

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Niedawno z Bogusiem rozmawialiśmy na SB o nowych płytach ekip z Chile, on coś zapodał, ja zapodałem to. Death metal z kategorii ciężar, dysonanse, gruz ale wszystko zagrane bez przegięcia w którąkolwiek stronę. Nie znałem ich wcześniej a wspomniany album Sollvm Ipsa Mor to już druga płyta i chociaż nie słyszałem pierwszej to jakieś tam wyobrażenie mam o zaszłych zmianach. Tylko cztery kawałki razem trwające ponad 30 min to już jakiś wyznacznik bo panowie grają te swoje walce ale nie skazują słuchających na monotonię i tzw. boooooring. Z drugiej zaś strony nawet niech nie próbuje się z tym mierzyć kolega Miechu bo muzyka Exanimatvm przekracza jego wyobrażenie o haśle gruz i dysonanse. I wszystko byłoby zajebiście, gdyby ponownie na drodze nie stanęła kolejna egzotyczna wytwórnia, która to wydaje bo ściągać płytę gdzieś z jakiegoś andyjskiego pueblo nie bardzo mi się uśmiecha a szkoda bo ładna okładka w klimacie uzupełnia zawartość tego materiału prawilnie wyśpiewanego w języku konkwistadorów.

Skład:
Claudio Muñoz - Drums (2013-present) Meconio, Somnvs Mortis, ex-Hibrido, ex-Pusher, ex-Inner Dystopia (live)
Enzo Velásquez - Guitars, Bass (2013-present) Somnvs Mortis
Demis Ferreira - Bass, Vocals (2014-present)
Jorge Tréllez - Guitars (2014-present) Inner Dystopia, ex-Hallux Valgus, ex-Strigoi (live), ex-Mustia Arbórea
▼ Byli muzycy
Ivan Barraza - Vocals (2013-2015) Inner Dystopia
▼ Muzycy koncertowi
Jaime Bustamante - Bass (2013) Goblin, Infernal Doom, Vastago, ex-Demonflesh, ex-Frozen, ex-Frozen Illusion
Eric Huaiquil - Bass (2013) Jeksólok, Perverse Daemon (live)
Gerardo Velasquez - Guitars (2013)
Dyskografia:
2013 - Negra Iniciación [demo]
2014 - Diaboli Gratia [EP]
2016 - Dispersae et Tormentvm
2018 - Cantici Nigromanticaru [live]
2021 - Sollvm Ipsa Mor

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ex ... 3540363230
GRINDCORE FOR LIFE
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Konkretnie Krzychu, chyba temat o Burial wreszcie założę.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Nie wiem, czy tak konkretnie, bo ta muzyka zatrzymuje się gdzieś w połowie drogi między czymś zajebistym a czymś chujowym. Nie przeszkadza jak leci, ale gdybym sobie nie zapisał, że warto posłuchać jeszcze kilka razy, to bym kompletnie zapomniał o istnieniu tego albumu. Nie jest to metal śmierci jaki mi nie pasuje, ale do takiego, który cenię jeszcze temu daleka droga.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Bez wątpienia, wyróżnia się to z masy grotołazów, gruzowników, na plus, ale jednak czegoś tu jeszcze brakuje. Odpowiedni klimat niby jest, ale jakoś nie jest to na tyle zajmujące, by się chciało wciskać raz za razem repeat.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ja tam jakoś wielce głębokich grot nie uświadczyłem. Są raczej takie do zwiedzania przez radosne wycieczki z Opola, gdzie dzieci wesoło machają lizakami, podczas gdy pan przewodnik opina ich porządnie paskami zabezpieczającymi. Ot, przyjemny, bezpieczny metal, który może sprawić radość, ale nie ból.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

DiabelskiDom pisze: Ot, przyjemny, bezpieczny metal, który może sprawić radość, ale nie ból.
Ty byś się tylko ciął i depresyjnego blacku słuchał, hahaha.