Niedawno z Bogusiem rozmawialiśmy na SB o nowych płytach ekip z Chile, on coś zapodał, ja zapodałem to. Death metal z kategorii ciężar, dysonanse, gruz ale wszystko zagrane bez przegięcia w którąkolwiek stronę. Nie znałem ich wcześniej a wspomniany album Sollvm Ipsa Mor to już druga płyta i chociaż nie słyszałem pierwszej to jakieś tam wyobrażenie mam o zaszłych zmianach. Tylko cztery kawałki razem trwające ponad 30 min to już jakiś wyznacznik bo panowie grają te swoje walce ale nie skazują słuchających na monotonię i tzw. boooooring. Z drugiej zaś strony nawet niech nie próbuje się z tym mierzyć kolega Miechu bo muzyka Exanimatvm przekracza jego wyobrażenie o haśle gruz i dysonanse. I wszystko byłoby zajebiście, gdyby ponownie na drodze nie stanęła kolejna egzotyczna wytwórnia, która to wydaje bo ściągać płytę gdzieś z jakiegoś andyjskiego pueblo nie bardzo mi się uśmiecha a szkoda bo ładna okładka w klimacie uzupełnia zawartość tego materiału prawilnie wyśpiewanego w języku konkwistadorów.
Skład:
Claudio Muñoz - Drums (2013-present) Meconio, Somnvs Mortis, ex-Hibrido, ex-Pusher, ex-Inner Dystopia (live)
Enzo Velásquez - Guitars, Bass (2013-present) Somnvs Mortis
Demis Ferreira - Bass, Vocals (2014-present)
Jorge Tréllez - Guitars (2014-present) Inner Dystopia, ex-Hallux Valgus, ex-Strigoi (live), ex-Mustia Arbórea
▼ Byli muzycy
Ivan Barraza - Vocals (2013-2015) Inner Dystopia
▼ Muzycy koncertowi
Jaime Bustamante - Bass (2013) Goblin, Infernal Doom, Vastago, ex-Demonflesh, ex-Frozen, ex-Frozen Illusion
Eric Huaiquil - Bass (2013) Jeksólok, Perverse Daemon (live)
Gerardo Velasquez - Guitars (2013)
Eric Huaiquil - Bass (2013) Jeksólok, Perverse Daemon (live)
Gerardo Velasquez - Guitars (2013)
2013 - Negra Iniciación [demo]
2014 - Diaboli Gratia [EP]
2016 - Dispersae et Tormentvm
2018 - Cantici Nigromanticaru [live]
2021 - Sollvm Ipsa Mor
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ex ... 3540363230