Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

Symbolical

kurz

Obrazek

Obrazek

Już dawno zbierałem się za założenie tematu o chłopakach z Tomaszowa Mazowieckiego. Grupa kilka lat temu porwała mnie albumem Allegory of Death, który to gościł w głośnikach przez długi czas na pętli oraz poza nią. Muzycznie pewnie można byłoby to otagować jako Melodyjny Death Metal, ale szufladki szufladkami, a muza muzą - jest tutaj dużo przestrzeni i ciężaru, brzmienie jest przejrzyste i masywne, wokal mocny prosto z przepony. Czuć, że jest to granie na serio, a poziom uduchowienia spory. Pierwszy album mnie tak nie zachwycił, za to ciekawy jestem EP-ki z 2021 roku; podobno jest części trylogii opowiadającej historię Jezusa Antychrysta, którego narodziny skazują świat na zagładę. Słuchanie jeszcze przede mną - ostrzę sobie na to zęby.
Polecam.

Skład:
Cymer - Guitars, Vocals (2013-present) ex-Infernal Death, ex-Valkenrag, ex-Heritage (live), ex-Disseminate
Sloq - Guitars, Vocals (additional) (2015-present) ex-Heritage, The John Doe's Burial, ex-Undercover
Daray - Drums (2013-present) Black River, Breathing Hell, Hunter, Masachist, Vesania, Dimmu Borgir (live), ex-Neolithic, ex-Yliaster, ex-Dante, ex-Pyorrhoea, ex-Subterfuge, ex-Vader, ex-Armagedon (live), ex-Azarath (live), ex-Insidious Disease (live), ex-Sunwheel (live), ex-Crionics (live), ex-Nerve (live), ex-Prônd
Lucas - Bass (2016-present) DoomSayer, Slain
▼ Byli muzycy
Charles - Bass (2013-2016) ex-Infernal Death, ex-Miscarriage
▼ Muzycy koncertowi
Paweł Jaroszewicz - Drums (2018-present) Antigama, Batushka, Faust, Obscure Sphinx, Pyorrhoea, Nargaroth (live), Soul Snatcher, ex-Crionics, ex-Hazael, ex-Nerve (live), ex-Horn Impaler, ex-No Emotions (live), Hellium, ex-Christ Agony, ex-Hate, ex-Hell-Born, ex-Lost Soul, ex-Redemptor, ex-Thy Disease, ex-Vader, ex-War-saw, ex-Belphegor (live), ex-Deathbringer (live), ex-Decapitated (live), ex-Deivos (live), ex-Thunderwar (live), ex-Virgin Snatch (live), ex-Interior, ex-Rootwater, ex-Timo Tolkki's Infinite Visions

Desecrate - Drums (2015-2018) Atropos, Gortal, Pandemonium, Sarmat, Centurion (live), Leash Eye (live), ex-Naamah, S.T.E.A.M, ex-Lost Soul, ex-Pyorrhoea, ex-Desecrated
Dyskografia:
2015 - Collapse in Agony
2018 - Allegory of Death
2021 - Igne [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/sy ... 3540367396
BC: https://symbolical.bandcamp.com
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Kapelę poznałem przypadkowo, kupiłem zestaw płyt na olx od jakiegoś technicznego i tam były m. in. płytki Symbolical. A że mieli grać na SDL w Aleksandrowie, a w pewnym momencie ich menago był mój kumpel, to i człowiek się trochę o nich poobijał.
Kapela sympatyczna, sprawna na scenie, kolejne materiały coraz lepsze. Nie oczekuje, że będzie to jaki top ten w Polsce. Ale myślę, że mają jakiś pomysł na siebie.
Zatem posłuchajcie, bo naprawdę warto. Polska death metalem stoi. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Niestety dla mnie reprezentant nurtu niesłuchalny polski death metal. Po debiucie już całkiem spuściłem na nich zasłonę zapomnienia.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

yog pisze: 3 lata temu Niestety dla mnie reprezentant nurtu niesłuchalny polski death metal. Po debiucie już całkiem spuściłem na nich zasłonę zapomnienia.
Bardzo chciałem ale na debiucie przysypiałem więc dałem sobie spokój. To nie moje dźwięki.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Kurde, akurat debiut jest słaby i dla mnie tez niesluchalny. Ale ja zacząłem od Allegory of Death i ta płytka mnie mocno wciągnęła. Jest tam sporo pasaży gitarowych, dużo podniosłej atmosfery, to nie dla każdego, tym bardziej dla kogoś kto ceni raczej brudny, zasyfiony death (oczywiście w tym pozytywnym znaczeniu).
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

08. września pod skrzydłami Sarcophagus Records wyjdzie nowa ep-ka zatytułowana Natura.
Obrazek
Znajdą się na niej trzy kompozycje:
1. The Dread World
2. Dark Urizen
3. Abominable Chaos
Animowane video do utworu The Dread World
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

W ramach promocji swojej najnowszej Epki, SYMBOLICAL wyruszy we wrześniową trasę koncertową pod szyldem INRI Act Madness 2022. Obrazek
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Na drugiej części zapowiadanej przez muzyków trylogii mamy trochę przyczerniony death metal ze sporą ilością dobrych melodii i klimatycznych ozdobników. Wszystko zagrane jest bardzo sprawnie, kompozycje są przemyślane, a warsztat muzyków nie pozostawia nic do życzenia (partie gitary prowadzącej i wokale są naprawdę pyszniutkie). Przyznaje, że słuchało mi się tej EPki bardzo przyjemnie. Zakładam, że wielu osobom może siąść całkiem nieźle i to na znacznie dłużej niż dwa przesłuchania.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Póki co znam tylko z debiutu, nawet mnie się to spodobało, skoro mówicie, że później jest lepiej to jeszcze sobie ich sprawdzę.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Warsztat muzyków? Wystarczy spojrzeć, kto tam bębni i nie będzie wątpliwości.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.