Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Anatomia

Hajasz 10 mies. temu

Obrazek

Obrazek

W miniony weekend obcowałem z bukietem zapachów perfum z Japonii i po klasycznych nutach Transgressor i stęchliźnie Coffins kolejny wybór nie mógł być inny jak słodkości od Anatomia. Ich dyskografia jak to u kitajców w modzie niewiele krótsza niż ręka do łokcia. Jest tam w cholerę całej maści splitów i parę popierdułek a całość spinają jak do tej pory cztery albumy, które wyznaczają dosyć niepokojący trend ale o nim za chwilę. Sam zespół powstał w 2002 roku i w składzie ma ludków z nieodżałowanego Transgressor a muzyka jaką gra Anatomia to death metal przechodzący w mroczny death doom. Poza wiadomymi inspiracjami z rodzimej sceny kolejnym wzorem jest Autopsy bo jak wiadomo anatomia i autopsja idą w parze. Debiutancki album z 2005 roku Dissected Humanity totalny mroczny decior z łupiącą perkusją i dudniącym basem jakby żywcem wyciągniętym z Severed Survival. Baa ta płyta nawet kończy się coverem Stillborn wiadomo kogo. Kawałki średniej długości 5-7 min dają radę i nawet kiedy wchodzą na walec jest konkretnie. Na kolejny album trzeba czekać siedem pierdolonych lat ale kiedy już w 2012 wychodzi Decaying in Obscurity to ponownie dostajemy konkretny cios. Zmiany kosmetyczne raczej na zasadzie, że połowa kawałków to petardy a druga połowa to walce. Tym sposobem 50 min ładnie się słucha bo po początkowym wpierdolu później przychodzi dochodzenie do żywych. No i klasyk czyli przerwa między albumami tym razem pięć lat i w 2017 roku wychodzi ponad godzinny głaz Cranial Obsession, kiedy po raz pierwszy kawałki przekraczają 10 min. Jest ich osiem a cały album to już mocno doomowy decior. Jak wspomniałem wcześniej zaczął się niebezpieczny skręt bo wydłużenie kawałków spowodowało, że kilka numerów odrobinę się dłuży albo przez przeciągane dźwięki tudzież granie tego samego motywu przez dłuższy czas. Trochę to irytuje klasycznym graniem w Karola jednak klimat jak się wytwarza rekompensuje te granie w próżnię. W 2021 wyszedł czwarty album Corporeal Torment. Tym razem tylko cztery tracki i niespełna 42 min ale zamykający Mortem to 21 min kolos po brzegi wypełniony gruzem, deathowym doomem, funeralem itp. Tu także uświadczymy niekończące się sprzęgi, przeciągane dźwięki, wokale z otchłani i podobne zagrywki, dzięki którym można wyciągać takie czasy kawałków. Całościowo jednak płyta ładnie śmiga bo sporo tu klasycznych zagrywek umpa, umpa i znajomych motywów. Wszystkie albumy Anatomia zawsze obrazuje charakterystyczny obrazek i szkoda, że po debiucie zaprzestali pokazywać resztę okładki w książeczce albumu bo wtedy dopiero jest klimat.

Tak więc jak masz ochotę na srogi wperdol a potem jeszcze więcej walcowania to Anatomia jest do tego idealna. Ja ich wolę kiedy grają pod te 5 min ale te ich późniejsze kolosy w większości się bronią aranżem choć wiadomo, że co za dużo to i kot wysra.

Skład:
Jun Tonosaki - Bass, Vocals (2002-present) Spiral Wheel, Transgressor (live), ex-Sad on Death
Takashi Tanaka - Drums, Vocals (2002-present) Necrophile, Transgressor, Wormridden, ex-Waco Jesus, ex-Gamvetta
▼ Byli muzycy
Yoshio Hasegawa - Guitars, Vocals (2002-?) Necro-E, Transgressor
Yukiyasu Fukaya - Guitars, Vocals (backing) (2012-2018) ex-Massdemise, ex-Reexamine, ex-Scotophobia, ex-Sunggodess
Kaori Gutunlama - Keyboards (2012-?)
▼ Muzycy koncertowi
Makoto Fujishima - Guitars, Vocals (backing) (2019-present) Autumn Stillness, De-nihil, Funeral Moth, ex-Congenital Hell, ex-Deathchurch, ex-Nyarlathotep, Woods, ex-Valkyrie, ex-Faces of Destrudo, ex-Black Flower (live)
Dyskografia:
2003 - Demo 2003 [demo]
2005 - Dissected Humanity
2007 - D.D.D.H. - Doomed to Death, Damned in Hell [split]
2009 - Shreds of Putrefaction [EP]
2009 - Human Lust [demo]
2009 - Dissected Alive [live]
2010 - Over There, Guts Everywhere / Merciless Torment [split]
2011 - No Way to Live / Rot in the Grave [split]
2011 - Decomposing Serenades [split]
2012 - Audible Assault [split]
2012 - Decaying in Obscurity
2013 - Dead Bodies in the Morgue [kompilacja]
2013 - Anatomia / Living Decay [split]
2013 - Anatomia / Necrovorous [split]
2014 - Anatomia / Bilepuscess [split]
2014 - Anatomia / Sex Messiah [split]
2014 - Interment / Anatomia [split]
2017 - Undergang / Anatomia [split]
2017 - Cranial Obsession Promo 2017 [demo]
2017 - Anatomia / Surgikill [split]
2017 - Cranial Obsession
2017 - Impalement / In the Basement of the Old House [split]
2018 - Abysmal Lives and Decay [live]
2018 - Infectious Decay [split]
2019 - Hollowed Cadaver [demo]
2020 - Indwelling Morbidity [split]
2020 - Decomposing Cadavers [kompilacja]
2020 - Abyssal Doom Oriental [split]
2020 - Mausoleum / Anatomia [split]
2021 - Mangled Flesh [single]
2021 - Rotting Innards [single]
2021 - Corporeal Torment
2021 - Anatomia / Ruin [split]
2021 - Abysm [single]
2021 - Dissecting Cadavers [kompilacja]
2022 - Anatomia / Undergang [split]
2022 - Beyond Putrefaction / Horrid Fate [split]
2022 - Anatomia / Morbific [split]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Anatomia/49197
BC: https://anatomia.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus 10 mies. temu

Zajebiste!!!
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 10 mies. temu

Znam dwa ostatnie duże albumy i bardzo lubię, ale to Corporeal Torment jest tą totalną zagładą. Wcześniejszy jest bardzo dobry, nawet wybaczając chwilowe podskoki, jednak to ostatni, duży matex niszczy po całości. Miażdżący, pełen sypiącego się na łeb stropu, przytłaczającego ciężaru, bulgotliwego growlu i chorych efektów. Kwintesencja death/doomu bez płaczliwych stękań, rozmywania całości i skrzypeczków z pizdy. Jeden z najlepszych cmentarnych ciosów ostatnich lat.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 9 mies. temu

DiabelskiDom pisze:
10 mies. temu
Corporeal Torment jest tą totalną zagładą.

Miażdżący, pełen sypiącego się na łeb stropu, przytłaczającego ciężaru, bulgotliwego growlu i chorych efektów.

Jeden z najlepszych cmentarnych ciosów ostatnich lat.
Nie wiem czy jestem w stanie tego słuchać.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 9 mies. temu

A ja nie wiem czy jestem w stanie to czytać.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 9 mies. temu

Tzn ja pozytywnie raczej, bo muza wgniata w ziemię swoim ponurym klimatem. Nie wiem, czy nie jest za straszna na moją wrażliwą duszę, po prostu..
deathwhore
Tormentor

deathwhore 9 mies. temu

Ja bardzo lubię zespół Anatomia, ale Buba przejmuje od kolegi Nucleatora rolę złotoustego Romana z tymi opisami :D
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 7 mies. temu

kurz pisze:
9 mies. temu
Tzn ja pozytywnie raczej, bo muza wgniata w ziemię swoim ponurym klimatem. Nie wiem, czy nie jest za straszna na moją wrażliwą duszę, po prostu..
Na mnie podobnie to wpływa. Niby zajebiste i patologicznie mroczne, ale dziwnie przytłacza w większej dawce. Ostatni album najlepszy.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 7 mies. temu

Niezdrowa muza dla chorej duszy. Słucham okazyjnie bo obcowanie z Japońcami nie sprzyja zachowaniu świeżego umysłu. Muzyka ich krajan z Coffins to wesołe potupajki w porównaniu z tymi oblechami. Nagrali tych splitów więcej niż niejedna goregrindowa kapela, ale to już chyba typowe dla muzyki z kraju zgniłej wiśni.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 6 mies. temu

Poniższy split z Finami z Morbific ukaże się dzisiaj na 7" winylu nakładem Lycanthropic Chants

A1: Anatomia - "Ghastly Grave"
B1: Morbific- "Sentient Phlegm"
B2: Morbific - "Cluster Of Demented Souls"

Obrazek

Wróć do „Death Metal”