Skoro mam fazę na romanowe granie, to przedstawię zespół, który potwierdza, że black metalowa ikona ze wschodu świetnie czuje się również w death doomującym death metalu. Pamiętam jak zafascynowany black metalowymi oraz ambientowymi/dronowymi nagraniami Romana Saenko wyczytałem, że za chwilę wychodzi debiutancki album zupełnie nowego projektu jego oraz reszty muzyków udzielających się w Drudkh, Blood of Kingu etc. Tym projektem był Rattenfänger, który nazwę zaczerpnął oczywiście od utworu o saksońskim Szczurołapie z Hameln, natomiast albumem był Epistolae Obscurorum Virorum. Pamiętam, że ten płyt zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie już od pierwszego kontaktu, co skutkowało tym, że przez te ponad 10 lat regularnie do niego wracałem. Tak było też i wczoraj/dzisiaj, stąd wątek.
Zespół brzmi zupełnie inaczej od tego, z czym kojarzymy Romana z Ukrainy, chociaż pewne punkty wspólne, jak wokal rzeczonego, są, siłą rzeczy, obecne. Generalnie jest to mocarny i potężny, grubo ciosany death doom metal, czy raczej death metal mocno usiany motorycznymi zwolnieniami i średniotempowym pedałowaniem na dwóch centralach. Płyta jest pełna świetnych riffów ciągnących numery, które napędza wspomniana sekcja. Nad wszystkim góruje growl Saenki, który od zawsze mi się podobał w jego blackowych projektach, ale tutaj wpasował się wręcz jeszcze lepiej. Świetnie pasuje do śmiercionośnego, zagładowego, sypiącego się na łeb stropu. Bardzo dobry materiał całościowo, serdecznie zachęcam do odsłuchu.
Siedem lat po debiucie wyszła druga płyta, której słuchałem bardzo mało. Na pewno więcej tam szybszych temp i ogólnie całość jest bardziej death metalowa, niż death doomowa, ale nie będę tutaj kozaczył i strugał znawcy, bo muszę ją po prostu odświeżyć. Do sprawdzenia debiutu natomiast zachęcam po raz wtóry, bo nawet teraz, kiedy zakładam ten temat, wybrzmiewa w moich uszach i daje zajebistego kopa ten świetny matex.
Skład:
Krechet - Bass Drudkh, Precambrian, Windswept, ex-Blood of Kingu, ex-Old Silver Key, ex-Deliberate Chaos, ex-Herbarium, ex-Pragmatik, ex-Astrofaes
Vlad - Drums, Keyboards Drudkh, Precambrian, Unfelled, Windswept, ex-Blood of Kingu, ex-Dark Ages, ex-Old Silver Key, ex-Deliberate Chaos, ex-Herbarium, ex-Pragmatik, ex-Hate Forest (live)
Thurios - Guitars Drudkh, ex-Astrofaes, ex-Blood of Kingu, ex-Old Silver Key, ex-Hate Forest, ex-Kladovest
Roman Saenko - Guitars, Vocals Drudkh, Hate Forest, Precambrian, Windswept, ex-Blood of Kingu, ex-Dark Ages, ex-Old Silver Key, ex-Herbarium, ex-Necrom, ex-Pragmatik
Dyskografia:
2012 - Epistolae Obscurorum Virorum
2019 - Geisslerlieder
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ra ... 3540355802
BC: https://rattenfanger.bandcamp.com/music