Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

God Dethroned

Vortex

Obrazek
wikipedia pisze:Holenderska grupa muzyczna wykonująca death metal. Powstała 1991 roku w Beilen. W 1993 roku po nagraniu debiutanckiego albumu zespół został rozwiązany. W 1996 roku formacja wznowiła działalność w odnowionym składzie. Grupie przewodzi gitarzysta i wokalista Henri Sattler, który pozostaje jednym członkiem oryginalnego składu.
W 2012 roku grupa zakończyła działalność, aby ponownie ją wznowić dwa lata później. W tym roku ukazał się kolejny, już 10 krążek, który po siedmiu latach staje się najnowszym dokonaniem grupy.

Skład:
Henri Sattler - Guitars, Vocals (1991-1993, 1996-2012, 2014-present) Grand Supreme Blood Court, Winter of Sin, ex-Dysentery, ex-Soulburn, ex-Dictated (live), ex-Lords of the Stone, ex-Ministry of Terror, ex-To the Gallows
Michiel van der Plicht - Drums (2009-2012, 2014-present) Winter of Sin, ex-Apophys, ex-Detonation, ex-Prostitute Disfigurement, ex-Toxocara, ex-Bleeding Gods (live), ex-Dictated (live), ex-Mayan (live), ex-Nargaroth (live), ex-Katafalk, ex-Travelers in Time, ex-As It Burns (live), ex-Dew-Scented (live)
Jeroen Pomper - Bass (2014-present) ex-Absorbed, ex-The 8th Sin, ex-Icons of Brutality, ex-Departed Souls (live), ex-Chaos Rising
Dave Meester - Guitars (lead) (2019-present) Facelifter, ex-Apophys
▼ Byli muzycy
Remco Hulst - Bass (1991-1992) ex-BYOB, ex-Ministry of Terror
Ard de Weerd - Drums (1991-1992) ex-Lords of the Stone
Marcel Beukeveld - Bass (1992-1993) (R.I.P. 2016) ex-Manticore
Marco Arends - Bass (1992)
Oscar Carre - Guitars (1992) ex-Adetar, ex-Leader
Roel "Rule" Sanders - Drums (1996-2000, 2008-2009) ex-Disinfest, ex-Kill Division, ex-Malignant, Snaggletoöth (Nld), ex-Asphyx, ex-Inhume, ex-Lucifericon
Jens van der Valk - Guitars (1996-2004) Autumn, Cantara, Enraged, ex-Seizure, ex-As It Burns (live), ex-Obtuse (live)
Beef - Bass, Vocals (backing) (1997-2004)
Ariën van Weesenbeek - Drums (2001-2008) Epica, Mayan, ex-Down Till Dawn, ex-Edgecrusher, ex-Pandaemonium, ex-HDK, ex-Aborted (live), ex-Conspiracy, ex-Downslide
Henk Zinger - Bass (2004-2012) Burial Remains (live), ex-Entrapment (live), ex-Massive Assault, ex-Grind Minded, ex-Katafalk (live)
Isaac Delahaye - Guitars (2004-2008) Epica, ex-Down Till Dawn, ex-Edgecrusher, ex-Forcible, ex-Mayan, ex-Panopticum
Susan Gerl - Guitars (2009-2010) ex-Kill Division, ex-Catafalque, ex-Desensitised, ex-Cliteater
Danny Tunker - Guitars (2010-2012) Abhorrent, Alkaloid, ex-Form, ex-Aborted, ex-Detonation, ex-Prostitute Disfigurement, ex-Demilich (live), ex-Fallujah (live), ex-Nothgard (live), ex-Vomitory (live), ex-Fifth, ex-Fuelblooded, ex-The Saturnine, ex-Spawn of Possession (live)
Mike Ferguson - Guitars (2015-2019) Detonation, Doghouse Gallows, Kutschurft, M-90's, Lovell's Blade, ex-Picture, ex-Prostitute Disfigurement
▼ Muzycy koncertowi
Janne Saarenpää - Drums (2001) ex-Angel Blake, ex-Aven Aura, ex-Crown of Thorns, ex-The Crown, ex-Dobermann
Jurjen - Bass (2005) ex-Obtuse, ex-Katafalk, ex-Seizure, ex-As It Burns (live), ex-Prey (live)
Ian Jekelis - Guitars (2010, 2015) Aborted, ex-Abigail Williams, ex-Abysmal Dawn, ex-Artisan
Dave Meester - Guitars (2019) Facelifter, ex-Apophys
Dyskografia:
1991 - Christhunt [demo]
1992 - A Bizzare Gardening Accident / The Christhunt [split]
1992 - The Christhunt
1997 - The Grand Grimoire
1999 - Bloody Blasphemy
2000 - The Ancient Ones [kompilacja]
2001 - Ravenous
2003 - Into the Lungs of Hell
2004 - The Lair of the White Worm
2006 - The Toxic Touch
2009 - Passiondale (Passchendaele)
2010 - Under the Sign of the Iron Cross
2017 - The World Ablaze
2020 - Illuminati

Drugi, trzeci, czwarty i piąty album:

Cztery ostatnie:

MA: https://www.metal-archives.com/bands/God_Dethroned/242
BC: https://goddethroned.bandcamp.com/music
"Between Shit and Piss we are Born"

Tagi:
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666

Grand Grimoire, Bloody Blasphemy oraz Ravenous są zajebiste. Into the lungs of Hell oraz The Liar of the White Worm oblecą. Następne albumy nudne trochę, a ostatniej płyty nawet nie chce mi się sprawdzać, ktoś słuchał??
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Ja słuchałem i mi się podobało, plamy nie ma.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Pamiętam, że jak słuchałem Bloody Blasphemy to w opór mi się nie podobało i za melodyjne. Opchnąłem za bezcen. Potem po kilku latach posłuchałem jeszcze z internetu to stwierdziłem, że może jednak i spoko i wcale nie taka żenada. Nawet mię się podobało, ale nie na tyle, żeby zaraz szukać do odkupienia.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
pitbull
Master Of Reality

pitbull

:D Jest już najnowszy album. Zawartość na kanale Metal Blade Records

Album urywa jajca. Bardzo się cieszę, że wrócili. To jakiś cud.
KRZYSZTOF KAROŃ: www.historiasztuki.com.pl www.wiedzaspoleczna.pl kanał www.youtube.com/HISTORIASZTUKI2011 oraz czwartkowe programy z Krzysztofem Karoniem o 19:00 w telewizji wRealu24.pl https://www.youtube.com/channel/UCiwsDg ... Q/featured
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Nowy, okładka najlepsza

kataton88
Tormentor

kataton88

Takie skojarzenia mam. Czas przedświąteczny, choinki, cały ten jarmark i kicz zimowego przesilenia i Blady Blasfemi. Dlatego przypominam sobie o nich zazwyczaj o tej porze roku, wracając do dwóch płyt - Bladego właśnie i wcześniejszej The Grand Grimoire. Miłe, bezpretensjonalne, w chuj melodyjne blekujące granie. A że skurwysyny miały liryczny rozmach, to słucha się z uśmiechniętą japą. Choćby taka ich "Cicha noc, święta noc", czyli "Under the Silver Moon".
A, jeszcze co do skojarzeń - szkoda, że na okładce BB są jakieś kanibaluchy, a nie "jebane bobry", bo byłaby najlepsza okładka ever.

Potem próbowałem zahaczyć ucho na "Toxic Touch" i czymś jeszcze, ale nie wlazło. Widzę też, że zamiast prawilnie śpiewać o genezie święta reniferka tudzież obgryzaniu krzyża przez bobry, znaczy się kanibali, to poszli na jakieś wojenki i zabawy w iluminatów. Mówi się trudno.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Zespół opublikował klip do utworu "Rat Kingdom". Pochodzi z albumu "The Judas Paradox", którego premiera zaplanowana jest na 6 września nakładem Reigning Phoenix Music.

Obrazek

Tracklista:
01. The Judas Paradox
02. Rat Kingdom
03. The Hanged Man
04. Black Heart
05. Asmodeus
06. Kashmir Princess
07. Hubris Anorexia
08. The Eye Of Providence
09. Hailing Death
10. Broken Bloodlines
11. War Machine

I am Satan's generation and I don't give a fukk.