Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Re: Demilich

DiabelskiDom 6 lata temu

Ja ostatnio sobie odkrywam na nowo uroki "Nespithe" i utwierdzam się w przekonaniu, że to świetny album. I naprawdę wolę słuchać tej płyty, "Slumber of Sullen Eyes" Demigod czy demówki "Musta Seremonia" Rippikoulu niż czegokolwiek Unleashed czy Cannibal Corpse.

Każdej muzyki lepiej słucha się na kolumnach. I nikt mnie - z leksza przygłuchemu nie wmówi, że jest inaczej ;)
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 6 lata temu

Jestem pedalem a wy delektujecie sie chujem a nie pieknym dzwiekiem z klumn.....

No prosze mi powiedzieć który z was wie jak brzmi materiał świeżo zgrany w studio i jak pouostawiać eq żeby na totalnie odmiennym sprzęcie brzmiał blisko orginałowi. I kto wam powiedział że takie brzmienie podeszło by wam z osobna.

Muzyki słuchacie tak jak lubicie, nie ma możliwości słuchania jej "tak jak brzmieć powinna" bo niby jak?
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 6 lata temu

No na pewno jest to łatwiejsze do osiągnięcia na torze słuchawkowym niż głośnikowym gdzie ostatecznie jeszcze akustyka pomieszczenia wchodzi w grę. Ale rzecz jasna nie ma większego sensu poszukiwać brzmienia rodem ze studia nagraniowego. Mając czas i hajs można na tyle pożonglować sprzętem, że nabierze się rozeznania co bardziej stawia na kolorowanie dźwięku wg własnej szkoły a co na wierniejszy przekaz. W przypadku słuchawek pomiary frequency response są dość adekwatne, i mniej lub bardziej studyjnych słuchawek jest sporo. Ale najbardziej studyjny dźwięk wcale nie jest przecież najlepszy, większość ludzi uznaje go za nudny, zbyt mało muzykalny. Parując np. Aune X1s i Etymotic ER4SR otrzyma się brzmienie dość mocno w stronę wiernej reprodukcji nagrania, ale akurat takie granie jest bardziej do jazzu albo klasycznej niż do metalu.

W ogóle to napisałem jedynie o słyszeniu detali w muzyce a nie frajdzie ze słuchania. I biorąc pod uwagę, że poruszamy się w jakimś rozsądnym budżecie w polskich warunkach, to zwyczajnie jest to fakt, że słuchawki pod tym względem są sporo w przodzie względem głośników.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 6 lata temu

Nie, słuchawki są bliżej uszu. Tyle. Skąd wniosek że słuchawki zbliżają dźwięk do studyjnego?

Selektywność może i rośnie, jakie masz słuchawki?

Kręcisz se gałki aż powiesz "- tak brzmi Madonna" - ale tylko tobie :D :D

Wierniejszy przekaz? A co to jest wierny przekaz i skąd wiesz że to właśnie on?

Połowę pierdolenia o haj faj to tylko hajp żeby kasa się zgadzała ;)
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 6 lata temu

Nie czytasz ze zrozumieniem, pisałem o detalach w dźwięku, których usłyszysz w głośnikach mniej niż w słuchawkach w danej cenie. A nie co gra bardziej studyjnie. Z dwóch oczywistych powodów, akustyki wnętrza przede wszystkim a na drugim miejscu głośniki to wyższy pułap cenowy.

Wierniejszy przekaz, bo bardziej liniowy frequency response, a więc nie dają dużego własnego narzutu w jakichś zakresach pasma? Nie wiem czy filozofujesz czy nie umiesz wyszukiwarki używać i przyswajać prostej wiedzy.

Obecnie mam Sennheisery HD599 i dokanałowe: Etymotic ER3XR, UE Triple Fi 10 i Aune E1. Ety wygrywają, podbicie basu w XR jak najbardziej pożądane do metalu, a reszta pasma wyobraź sobie, że całkiem ładnie liniowa co od razu słychać gdy porównasz z Triple Fi 10 czy innymi grającymi dźwiękiem na planie V.

A Ty jakie masz słuchawki?

Wiadomo, na audiofilach i ich ocd, i urojeniach fortuny powstały. Na szczęście to pierdolenie farmazonów zaczyna się głównie powyżej konkretniejszych sum.

Gość, który całe życie zawodowe i prywatne spędził ze sprzętem audio, a jak widać młody już nie jest.

Ostatnio zmieniony 25 lip 2018, 21:13 przez Belzebóbr, łącznie zmieniany 1 raz.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 6 lata temu

Dokanałowe to już dla zupełnych homoseksualistów. Dokanałowo i hetero to tylko heroina.
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 6 lata temu

No nie wiem. Jak bym powiększył proporcjonalnie swoje uszy i przyłożył do ucha to bym wtedy nt detali odpowiedział.

Ja pisałem o czym innym....

A może tak koncertowe stereo. Pół zespołu za drzwiami po lewej a połowa za tamtymi po prawej :)
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 6 lata temu

deathwhore pisze:
6 lata temu
Dokanałowe to już dla zupełnych homoseksualistów. Dokanałowo i hetero to tylko heroina.
No pięknie Ety penetrują 'balls deep' uszy, muszą chyba prostować kanały :) Za to odcinka od świata totalna, można by chyba na budowie cieszyć się niczym nie zmąconą piękną ich grą metalu śmierci/lasu/śmietnika, i swym żywotem pedała.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Vexatus pisze:
6 lata temu
yog pisze: Jak dla mnie to słuchawki zapewniają jakiś tam mały procent wrażeń, jakie zapewnia dobra muza słuchana "na pełną pizdę"
To chyba nigdy nie słuchałeś muzy na dobrym sprzęcie i wysokiej jakości słuchawkach dynamicznych albo ortodynamicznych.
yog pisze:"na pełną pizdę" :)
Dla mnie osobiście słuchanie muzyki w ten sposób mija się z celem.
A Ty może nie słuchałeś nigdy na dobrych głośnikach, skoro już się w takie argumentacje bawimy? :P Co to ma do rzeczy w ogóle? Muza ze słuchawek nie daje kopa, nie czujesz jej na całym ciele, słuchawki nigdy nie zastąpią słuchania muzy z głośników, tak jak słuchanie muzy ze studia nie zapewni wrażeń, jakie daje kąpiel w dźwiękach na koncercie. Muza z głośników daje nieporównywalnie więcej funu niż puszczana na słuchawkach. Dla mnie to równie proste, jak to, że po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.

Poprzez słuchanie "na pełną pizdę" rozumiem słuchanie na najwyższą głośność, przy której nie cierpisz, nie chodzi mi o "wszystkie gałki w prawo". Słuchanie metalu ciszej, niż na "możliwy max" jest zwyczajnie słabe :P

Słuchacie metalu dla "bardziej studyjnego brzmienia"? POZERZY xD

@DD dla mnie to Demigod zupełnie nie ta liga, co Demilich, Adramelech dużo lepszy :)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

W ogóle podobno Demilich ma w przygotowaniu nowy album - muza nagrana, wokale nie gotowe.
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus 6 lata temu

Oo ciekawe, ale będzie ciężko pobić debiut.
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Jakoś jeszcze w kwietniu 2019, Svart Records wypuszcza reedycję CD przedniej kompilacji 20th Adversary Of Emptiness z całym materiałem kapeli.

Jest to najlepiej brzmiąca obok first pressa wersja Nespithe (pozostałe są zjebane). Przy czym za ten na Discogs należy zapłacić przeszło 110 euro.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 5 lata temu

W jakim sensie pozostałe wersje są zjebane? Nie wykluczam oczywiście, że tak jest, bo mam wersję z 2009 Xtreem i kasetę z '93, ale chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie tak piszesz. Słuchałeś fp i masz porównanie?

A w ogóle najlepiej brzmi The Four Instructive Tales ...of Decomposition z kasety i chuj.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

W jakim sensie pozostałe wersje są zjebane?
Ja mam hiszpańskie wydanie, słyszałem też FP oraz wersję z 20th Adversary, która nie jest jakoś tym masteringiem specjalnie zjebana. Inne wersje zdają się mieć ten sam miks co FP, wiec co niby jest na nich zjebane - brak dołączonego plakatu :D
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 5 lata temu

Aż mnie klawiatura piecze.... :D Ale nie, nie dzisiaj...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

No, jak ktoś woli ripa firstpressa na tłoczonym cd z i tak już zmienioną okładką, to na pewno reedki z Xtreeem spoko, jak zwykle u nich najwyższy poziom produkcji, żadnych skróconych dróg :) O ile wiem, te z Repulse i Necropolis to samo i również master tejpów nie widziały.

Ale wiecie, to info z jakichś discogsów, metalowych archiwów itp. - niekoniecznie wiarygodne.

A co do brzmienia - nie wiem, bo mam porównanie tylko w mp3 320 i na FP słychać trochę więcej głębi w stosunku do bardziej przymulonej wersji Repulse z 1996. Xtreem to jeszcze dodatkowo jest chyba całkiem remaster ripa cd, więc w ogóle smakołyk ;) Na nim całkiem wszystko jest podbite na max, mam wrażenie i spłaszczone się zlewa.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 5 lata temu

Właśnie o to pytam. To słychać? Wg pomiarów dynamika wydania Xtreem jest ok 2 razy mniejsza.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

No jak odpalam nawet 3 sekundy pierwszego kawałka to słychać, że jakieś basy itp. inaczej idą/się rozchodzą, ale nie mam gwarancji, że oba ripy (z 1993 i 1996 czy tam 1995) takie same, chociaż sądząc po tytułowaniu dołączonych do nich skanów, musiały być w tych samych rękach raczej. A to Xtreem to aż trzeszczy, jak się po nich odpala, tak tam najebane.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

Nieremasterowane brzmią po mojemu tak samo, jedynie może być jedna całościowo ciszej od drugiej i tyle. Okładka w wersji z Repulse zmieniona, ale jest bonusowo demo, czyli to taka kompilacja - prawie dyskografia zespołu.

Co innego te wersje po re-masterze, który zdecydowanie najlepiej robić z master-tapesów, a jeśli ich się nie ma to wiadomo, że szanse na poprawę oryginału jeszcze bardziej spadają.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 5 lata temu

Okej detektywi, kolejna poszlaka w sprawie...

https://en.wikipedia.org/wiki/Nespithe
https://www.anentity.com/demilich/download.php

Wiecie może jak nagrywali płytę? Może od razu na cyferkę? Są takie płyty które analogowej taśmy w życiu nie widziały i (CHYBA) bawienie się w winyle nie ma w ich przypadku sensu... Oczywiście nic nie insynuuje...

Sobie kupiłem coś takiego https://www.discogs.com/Demilich-Nespit ... e/12603235 bo nie mam pojęcia czy warto płacić za wcześniejsze i bardziej kozackie bicia. To Demilich przecie - w sam raz na taśmę ;)

P.S. - Patrzy a nie widzi. Oryginalnie (w 1993 - ale również 1996) płyta w ogóle nie wyszła na LP... Chuj go teraz wie jaki to master... Ilu to chujów zaczęło tak robić w latach 90tych????

Zaczynam wątpić w sensowność tych placowych reedycji.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Te winyle Nespithe, co teraz wydało Svart Records, to są właśnie te same materiały, co na kompilacji 20th Adversary, czyli - z tego co pamiętam - z master-tejpów miksowane i masterowane na nowo. Nagrywali to chyba w cyfrze. Różnica jest taka, że o ile to jest teraz 24-bitowe źródło, tak te wcześniejsze reedycje miały 16-bitowe.

@Pioniere dla mnie to głośność ogółu jest ta sama, tylko w tym z '96 czy tam '95 cichszy bas jest na przykład (brzmi dla mnie jak ścięty, bez tej samej głębi w dole) :P
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 5 lata temu

Czyli w gruncie rzeczy, mówimy o pierwotnie cyfrowym nagraniu. Oczywiście towarzyszącej mu kompresji i chuj go wie czym jeszcze... czyli jebać winyle.... kompakt czy mc wystarczy. Z E666 Organic nie zrobisz ;)

Nowsze wydania pewnie cyfrowo modzone....

Osobiście, mam przeczucie że podobnie jak Leonek z Mithrasa, po prostu preferencją zespołu, może i budżetową sprawą, było wydanie ich muzy w taki a nie inny sposób.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin 3 lata temu

Placek się sprzedał jakiś czas temu.

Teraz rządzi pliczek, FLAC, '20th Adversary Of Emptiness'.

I ten pliczek naprawdę rządzi!!!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

To, co na tym flaczku, jest i na placuszkach, a nie taka bieda jak na tym Twoim starym!!!

Trochę merczyku Demilich, w tym wspomniane placuszki - poniżej. Bardzo ładne koszuleczki. Widziałem je na koncercie, ale nie miałem piniążków i nie kupiłem (ale na kasetę z rehem Spectral Voice to miałem). Teraz mam, to wziąłem jarzeniową zieloną. 100,40 zł z przesyłką włącznie za jedną. Jak przyjdzie to może się pochwalę, kto wie.

https://demilich.band/shop/
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

Trzeba było wziąć różową. Pasowałaby do polówki Mystifier ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

@Hajasz wczoraj miał urodziny, trzeba było mu kupić!
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

Jemu to mógłbym kupić jarzeniową zieloną Fred Homo Perry.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

26 listopada, Hydro, z Krypts.

Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

Mam nadzieję, że @Blinda nie będzie, bo on wywołuje u mnie niewidzialność...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Czy blind to nie wiem, ale ja będę jak nie zemrę.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

W Wawie to się okazuje i tak słaby skład, w UK mają Demilich / Mithras / Concrete Winds ;) Choć zdaje się i w Hydro coś jeszcze ma być, pewnie jakie Clairvoyance, albo co.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

Dlaczego słaby skład? Krypts bardzo spoko granie.👽
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Ano spoko, ale do Mithras powracającego z grobu to im w moim osobistym rankingu dość daleko ;) No i konkretne wiatry też bdb.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 lata temu

I Mithras, i Krypts są na tym samym poziomie. Poziomie nudy.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Idź sapania posłuchaj, a nie o technicznym deciorku opowiadasz brzydkie rzeczy!!!
deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 lata temu

Mithras to jakiś melodef dla Bubów. Krypts mógłby szybciej zapierdalać, a tak to też w sumie takie bubonudy.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

Bubonuda.😋
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia 2 lata temu

Kurde chyba bym się tam wybrał. Tylko nie wiem jak z czasem bo jest jeszcze kilka innych zagranicznych zespolow które tez gdzieś w podobnej dacie grają.

Wróć do „Death Metal”