Moi meksykańscy bogowie!!! Shub Niggurath to też jedna z najstarszych południowoamerykańskich kapel. Grają od 1988 roku, wtedy jako Tormentor, aby po dwóch latach zmienić się na Shub Niggurath i grać mój ulubiony gatunek death metal.
Mój pierwszy kontakt z zespołem odbył się za sprawą zina Morbid Noizz, który jeszcze wtedy ukazywał się czarno biały i w jednym numerze były recenzowane demówki. Tam natknąłem się na logo, którego nikt nie potrafił odczytać a kutas, który pisał recenzję nie raczył napisać w niej kto to gra. Miałem tylko trop Horror Creatures, które to demo po roku szukania dostałem wraz z wkładką i rozszyfrowaną nazwą Shub Niggurath. Brzmienie masakrowało, było surowe z pogłosami ale czuć było ten ciężar i brutalność. To tak jakby połączyć Autopsy z Massacre i gdzieś jeszcze wpleść Morbid Angel. Nad całością panował brutalny, mocny wokal Arturo. Po dziś dzień mam to demo i nadal gdy je słucham nie potrafię wyjść z podziwu nad tym materiałem.
Następny materiał jaki wpadł mi w łapska to EP'ka Evilness and Darkness Prevails, która choć brzmieniowo mocno odstawała od demo tylko jeszcze zaostrzyła mój apetyt w oczekiwaniu na debiutancki album. Tutaj też pojawiły się pierwsze obawy bo chłopaki zmienili logo na takie bardziej black metalowe i łatwo czytelne.
Ten upragniony album wychodzi w 1997 roku a ja kupuję go w ciemno. Nie żałuję choć trochę tej brutalności uleciało Shub Niggurath ale w zamian pojawiła się taka niepokojąca atmosfera, która sprawia, że odczuwam dreszcze na plecach kiedy słucham The Kinglike Celebration (Final Aeon on Earth). To cholernie dobry death metal, którego jedynym celem jest radość z biczowania Chrystusa. Połamane struktury utworów nie zawierają prawie melodii, niskie riffy i szaleńcze partie bębnów i maniakalny wokal. Nie poszli na łatwiznę i nie zaciemnili brzmienia, nie zabłocili. Nagrali album dosyć klarowny, gdzie słychać wszystko ale tak kurwa miało być aby w jak największym stopniu móc uczestniczyć w tym pięknym brutalnym rytuale, który po 32 min się kończy i każe powtórzyć jeszcze kilkakrotnie.
Wraz z tą płytą kończy się epoka Shub Niggurath z powodu rozsypania składu. Z otchłani zapomnienia po 14 latach nieoczekiwanie wychodzi drugi album A Deadly Call from the Stars. Nie ma już szalonego Arturo na wokalu, nie ma perkusisty Oscara. Album o dziwo brzmi dobrze, nikt nie dał dupy choć obecny death metal jak prezentuje Shub Niggurath to taki standard. Dalej jest mrok, który potęgują partie klawiszy, brzmienie o wiele bardziej piaszczyste niż poprzednio i nade wszystko inny wokal. To fajny album ale ta fajowość to tylko 1/3 tej, która była na demo i debiutanckim albumie.
Skład:
Paco - Drums (1990-present) ex-Tormentor, ex-Summoning Death
Julio Viterbo - Guitars, Bass, Keyboards (1990-present) Cenotaph, Heavens Decay, ex-Tormentor, ex-Acerus, ex-Obeisance, ex-The Chasm, ex-Question of Madness (live)
Carlos Lopez - Vocals (2011-present) Ancient Gods, Thy Only Forgotten, ex-Hellnomorf
▼ Byli muzycy
Oscar Clorio - Drums, Vocals Cenotaph, Denial, ex-Damned Cross, ex-Heavens Decay, ex-The Suffering, ex-Funereal Moon (live)
Xolotl - Guitars Yaotl Mictlan, ex-Xolotl
Femur - Bass (1990-?) ex-Tormentor, ex-Necroccultus (live)
Slayer - Guitars (1990-1994) ex-Tormentor
Transcosmic Blasphemizer - Vocals (1990-?) ex-Tormentor
Xolotl - Guitars Yaotl Mictlan, ex-Xolotl
Femur - Bass (1990-?) ex-Tormentor, ex-Necroccultus (live)
Slayer - Guitars (1990-1994) ex-Tormentor
Transcosmic Blasphemizer - Vocals (1990-?) ex-Tormentor
1990 - Horror Creatures [demo]
1991 - Unknown Adorer [EP]
1992 - Blasphemies of Nether World [EP]
1993 - The Black Goatlike Arise [demo]
1994 - Evilness and Darkness Prevails [EP]
1997 - The Kinglike Celebration (Final Aeon on Earth)
1998 - The Ancient Ones Blasphemies [kompilacja]
2002 - Horror Creatures [kompilacja]
2007 - Hybrid Race [split]
2008 - Inverted Dimensions [split]
2011 - A Deadly Call from the Stars
2018 - Horror Creatures - Definitive Early Works [boxed set]
Horror Creatures demo 1990

Evilness And Darkness Prevails EP 1994

The Kinglike Celebration (Final Aeon On Earth) 1997

A Deadly Call From The Stars 2011

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Sh ... urath/4303