Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Disma

Vexatus

Obrazek
Zespół Disma powstał w 2005 roku w New Jersey i początkowo istniał jako jednoosobowy projekt. Skompletowanie stałego składu i tworzenie materiału zajęło kilka lat - efektem tych starań była wydana w 2011 roku płyta "Towards the Megalith". Album zawiera 8 potężnych deathmetalowych strzałów - Disma gra ciężki i dość klimatyczny Death Metal w wolnych i średnich tempach. Płyta jako całość bardziej mi się kojarzy z fińską sceną niż DM rodem z USA. :) Ciekawe kompozycje, bardzo dobre brzmienie, brutalne i głębokie wokale - jedna z fajniejszych deathowych płyt jakie miałem ostatnio okazję słyszeć.

Obrazek
Skład:
Bill Venner - Guitars (2005-present) ex-Incantation (live)
Randi Stokes - Bass (2008-present) ex-Methadrone (live)
Craig Pillard - Vocals (2008-present) Methadrone, Womb, ex-Aggressive Intent, ex-Carnage, ex-Desecrator, ex-Disciples of Mockery, ex-Nocturnal Crypt, Sturmführer, ex-Evoken, ex-Incantation, ex-Abazagorath (live), ex-Goreaphobia, ex-Putrifact, ex-Ceremonium (live)
Craig Smilowski - Drums (2017-present) Rellik, ex-Rise to Offend, ex-Violemosh, ex-Immolation, ex-Incantation (live), ex-Masada, ex-Thevetat, ex-Goreaphobia, ex-Perverseraph, ex-Terreign
▼ Byli muzycy
Daryl Kahan - Guitars (2007-2015) Funebrarum, ex-Mephitium, ex-Taste of Fear, Citizens Arrest, ex-Abazagorath, ex-Ordo Inferus, ex-Power of Expression, ex-Assück (live), ex-Born Against, ex-Gorebitch
Shawn Eldridge - Drums (2008-2016) Abysmal Gates, Death Fortress, Krukh, Ruinous, Tchornobog (live), ex-Seraphim Lament, ex-Wall of Water, ex-Funebrarum, ex-Kalopsia, ex-Shadows of Dawn, ex-The Ciem Show, ex-Woe, ex-Ordeals (live), ex-Flesh Mantle, ex-Nights Blood
Dyskografia:
2009 - The Vault of Membros [demo]
2011 - Disma / Winterwolf [split]
2011 - The Manifestation [single]
2011 - Towards the Megalith
2013 - Days of Death [split]
2016 - The Lost Vault of Chaos [kompilacja]
2017 - The Graveless Remains [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Disma/3540292739
BC: https://profoundlorerecords.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Czit
Tormentor

Czit

Bardzo fajna była ta płytka. Pamiętam, że mocno ją katowałem po wydaniu. Fajnie jakby coś nowego zapodali.
Vexatus pisze: Płyta jako całość bardziej mi się kojarzy z fińską sceną niż DM rodem z USA. :)
Mi od razu przywodzi na myśli Incantaion 2.0 i nawet chyba bardziej podobało mi się ni wydany rok później "Vanquish in Vengeance".
yog pisze: 5 lat temu Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

W kwietniu 2017 roku wyszła EPka z dwoma kawałkami.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Vexatus pisze: 7 lat temu W kwietniu 2017 roku wyszła EPka z dwoma kawałkami.
Tu odsłuch rzeczonej EP-ki:

Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx

Zacny to gruz ostatnio dużo słuchałem. Dla fanów Incantation lub nowszego Funebrarum pozycja obowiązkowa.

Ja do obowiązkowego LP z 2011 i nowej Epki mogę dodać kompilację z 2016 The Lost Vault of Chaos na, którym są kawałki z dema, splitu, bonusu z lp oraz numery live.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Bardzo fajne granie - dopiero kilka dni temu odkryłem ten zespół i pełniak bardzo mi się spodobał. EPka trochę odstaje klimatem od dużej płyty i ten krótki materiał nie podoba mi się już tak bardzo jak duża płyta. Pomiędzy materiałami jest jednak te kilka lat przerwy, więc nic dziwnego, że trochę inaczej to gada. Czekam na drugą dużą płytę.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Towards the Megalith to srogi wpierdol, mrok, gruzowisko i idealne wręcz brzmienie dla takiej muzy. Perka wbija w glebę, wiosła charkoczą jak zdezelowany kombajn a wokal wkurwionego misia w jaskini dopełnia atmosfery zniszczenia.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Właśnie poznałem "Towards The Megalith" i to coś pięknego, idealnie wpasowuje się w moje gusta. Faktycznie to takie Incantation 2.0 bo dużo skojarzeń z tą kapelą właśnie miałem. Ciężko, klimatycznie, mrocznie, brutalnie i zarazem dość old schoolowo. Okładka także śliczna. Pillard na wokalach także robi robotę.
Odium Humani Generis
HUMAN
Tormentor

HUMAN

za bębnami były perkusista Immolation , wystarczający powod dla mnie by posłuchać
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

A na wokalu nazista :D
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Czytam co nieco, że mieli z tego tytułu sporo problemów ;) Po raz kolejny - większość metalowców to miękkie i wrażliwe pipki.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

DiabelskiDom pisze: 6 lat temu A na wokalu nazista :D
Właśnie ogłoszono, że już nie jest w Disma :)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Przerobiłem sobie wszystkie materiały Disma i muszę powiedzieć, że ten zespół bardzo mi przypasował. Dużo Incantation, ciężaru i zbasowanych brzmień, a także gruzu. Zasadniczo wszystko jest co najmniej dobre, zaś składak "The Lost Vault of Chaos" bardzo dobry, a "Towards the Megalith" awansował już (w sumie po tym jak przesłuchałem wersję z 2 bonusowymi wałkami) do jednego z moich ulubionych death metalowych wygarów ostatniej dekady.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

No, Towards the Megalith to była solidna porcja gruzowiska, do tego parę chwytliwych motywów ze swoistym groove i jaskiniowy ryk głodnego misia. Lost in the Burial Fog i Spectral Domination, te dwa numery gościły długo na empechujku podczas wypadów w odludzia. Chociaż hiciorem płyty był Chasm the Oceanus. Szkoda, że nazisty nie ma już w składzie. W metalu chodzi już chyba tylko o polit-poprawność i tęczowe figle😕
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus

Pillard z powrotem na wokalach (i chyba nawet na gicie), ma być też jakaś nowa 3-utworowa epka z tego co pisali na pejsbuku.
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Pillard należy do mych ulubionych dm-owych wokalistów - super news, wręcz nie mogę się doczekać próbki nowego materiału!
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

No i to jest bdb news. Czekam na kolejny pełniak, który liczę że dorówna poziomem zajebistemu "Towards The Megalith".
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pioniere pisze: 3 lata temu Pillard należy do mych ulubionych dm-owych wokalistów - super news, wręcz nie mogę się doczekać próbki nowego materiału!
Jak boga kocham przeczytałem należy do mych ulubionych dm-owych nazistów.
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus

Debiucik zajebisty, jak to ładnie ktoś ujął - Finncantation. Tak więc sporo krypty, gruzu, duchoty i tego typu, generalnie cholernie wysoki poziom na miarę tego co Pillard nagrywał z McEntee :)
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

yog pisze: 3 lata temu
Pioniere pisze: 3 lata temu Pillard należy do mych ulubionych dm-owych wokalistów - super news, wręcz nie mogę się doczekać próbki nowego materiału!
Jak boga kocham przeczytałem należy do mych ulubionych dm-owych nazistów.
A są w dm inni naziści? Z tego co kojarzę, to wiosłowy Decrepitaph, też bardzo dobry band. Naziści są chujowi, ale mają dobrą muzę.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jest Arghoslent, to gorsze niż naziści.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

W najbliższych miesiącach powinna ukazać się nakładem Necroharmonic Productions epka Earthendium.
Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Czekam jak covidianin na kolejną dawkę! Debiut to jedna z moich ulubionych płyt death/life metalowych, śmiało dorównuje klasykom z lat 90-tych. Ciekawe, po sporej przerwie i dziwnych akcjach politpoprawności, czym zaskoczą?
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Informacja o nowej EPce tych mistrzów gruzowiska spadła jak jednostka GROM z ciemnego nieba i nie ma od samego początku wątpliwości, że trzymają poziom.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Całkiem spoko płytka im wyszła. W sumie do pełni szczęścia trochę brakuje, bo to tylko EPka, ale i tak jest bardzo dobrze, bo te 3 kawałki to i tak ponad 20 minut. Panowie nagrali mniej więcej to do czego nas zdążyli przyzwyczaić, czyli materiał w dość charakterystycznym stylu i na określonym poziomie.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Z facebooka kapeli:
Coming Soon on Doomentia Recs!
Disma - Earthendium, Lenticular 3D picture disc LP

Disma - The Vault of Membros Demo vinyl. Black/Red mix and Black vinyl

Disma - Towards the Megalith Cd reissue.

Disma - The Graveless Remains 7" vinyl

All limited to 500 copies each!
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Z polecenia wuja co NWO się nie kłania wrzuciłem na uszy jedyny (mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni) duży płyt tego zespołu. Pozwolę sobie powiedzieć, że nie nudzi to jak to zwykło czynić wczesne czy nawet późne Incantation.
Średnio-wolne i potężne bujanie, rasowe deathy, bardzo pasujący wokal. Do tego piękna okładka przedstawiająca prawdopodobnie wrota prowadzące wprost na bagna zamieszkałe przez jednego z moderatorów. Piękne.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

CzłowiekMłot pisze: rok temu Z polecenia wuja co NWO się nie kłania wrzuciłem na uszy jedyny (mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni) duży płyt tego zespołu.
Dlaczego dopiero teraz?🤪
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Dobra jedziemy znacie lubicie nienawidzicie . Ja uwielbiam od lat dzięki pewnemu Polakowi , będący w temacie wiedzą o kogo chodzi . Czekam na nowy płyt studyjny i koncert w Prl . Na Nich to nawet do Stolicy pojadę .
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Spoko zespół, tylko straszne z nich leniuszki - jedynego pełniaka w 2011 roku wydali i od tamtego czasu praktycznie tylko jakieś EPki... O czym tu pisać, skoro prawie nic nie robią i nic się nie dzieje?
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

A kogo dziś obchodzą nowe płyty? Po tygodniu nikt o nich nie pamięta. Epki i pojedyncze numery, rzucane co jakiś czas, to dobra strategia na te czasy. Nie oni jedni tak robią.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Demo jest absolutnie zajebiste i właśnie sobie zapisałem by je kiedyś koniecznie włączyć na odpowiednim sprzęcie i w odpowiednich warunkach.. a nie tam z jebanego pliczku ;) Te 3 kawałki zostały później jeszcze raz nagrane na debiucie....ale to właśnie tu na The Vault of Membros, gdzie są jeszcze nieobrobione i nieco brudniejsze, robią prawdziwą robotę.
Produkcja sprawia wrażenie jakby materiał pochodził z początku lat 90' a do tego te świetne proporcje między wolniejszymi i szybszymi partiami. No pięknie to buja...
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

brzask pisze: 2 tyg. temu Demo jest absolutnie zajebiste ...
Obadaj se to
Pioniere pisze: 7 lat temu
Vexatus pisze: 7 lat temu W kwietniu 2017 roku wyszła EPka z dwoma kawałkami.
Tu odsłuch rzeczonej EP-ki:

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Disma jest zajebonzo! A ta EPka przypomniana użyszkodnikowi @brzaskowskiemu przez @Pioniere wyrywa z kapci.