Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Shrapnel (UK)

Pioniere

Obrazek
Shrapnel to nowofalowy zespół brytyjskiego Thrashu powstały w 2009 roku w angielskim Norwich. Założony przez gitarzystów Nathana Sadd'a i Chrisa Martin'a oraz dzierżącego mikrofon wokalistę Jae Hadley'a, którym na początku towarzyszył również basista Adam Read oraz obecny perkusista Chris Williams. W tym to zestawieniu nagrali swe dwie pierwsze EP-ki.

Na przestrzeni lat obsada ta jednak kilkukrotnie się zmieniała, głównie rozstawali się z nią basista oraz perkusista, lecz ostatnio trzon grupy opuścił ich frontman Jae Hadley, z którym nagrali wszystkie znane mi dotąd materiały. Jestem ogromnie ciekaw tej zmiany i z niecierpiętliwością wyczekuje ich najnowszego albumu Palace for the Insane, który nagrany został już z pełniącym na pełen etat role frontmana wokalistą i basistą Aarran'em. Ukazać się on ma nakładem Candlelight Records/Universal Music 15 maja.

Muzycznie Brytyjczycy niby hołdują starej szkole, wykreowanej przez takie zespoły jak: Testament, Exodus, Slayer, Dark Angel, Overkill, Destruction, czy wczesny Kreator, lecz swą muzę podają nie tylko w brzmieniowo modernistycznej polewce, wplatając w tony agresywnych riffów, nie stroniących chwilami od wpływów Groove, czy Death Metalu, spore pokłady harmonii, melodii oraz elementów technicznych, opatrując je dynamiczną sekcją rytmiczną i całym spektrum wokaliz: od chaotycznych ostrych wrzasków i krzyków, po głęboki growl, a nawet i okazjonalnie gutturale.

Skład:
Chris Williams - Drums (2009-?, ?-present) ex-Gravemind, ex-Killer Hurts
Nathan Sadd - Guitars (lead) (2009-present)
Chris Martin - Guitars (rhythm) (2009-present)
Aarran - Vocals, Bass (2019-present) ex-Terebos, ex-Sathamel
▼ Byli muzycy
Adam Read - Bass (2009-?)
Jae Hadley - Vocals (2009-2019) ex-Organ Grinder
Simon Jackson - Drums (2011-2015)
Darryl Abbott - Bass (2013-2015)
Cai Beschorner - Bass (2015-2019)
Jonathan Grimley - Drums (2015-?)
Dyskografia:
2009 - No Saviours [EP]
2010 - The Devastation to Come [EP]
2014 - Titan [single]
2014 - The Virus Conspires
2017 - Raised on Decay
2019 - Decade of Decimation [EP]
2020 - Palace for the Insane

Obrazek

https://www.youtube.com/playlist?list=O ... UYVR6yrFXQ

Obrazek

track-list:
01. Might Of Cygnus
02. Salt The Earth
03. Vultures Circle
04. Cannibal
05. Begin Again
06. Bury Me Alive
07. Turn Off The Lights
08. Infernal Choir
09. The Mace
10. Violent Now, Forever
11. Future Sight
12. Palace For The Insane

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Sh ... 3540290974
BC: https://candlelightrecordsuk.bandcamp.com/music
FB: https://www.facebook.com/ShrapnelOfficial

Tagi:
Awatar użytkownika
Czit
Tormentor

Czit

Znam debiut i mi się podobał bardzo z tego co pamiętam - nówkę też chyba obczaję.
yog pisze: 5 lat temu Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Szczerze myślałem, że to kapela która powstała w najlepszych czasach dla gatunku. Jak dobrze że grają jeszcze taką muzę, stosunkowo młode kapele. Jak dla mnie mają wszystko, wspaniale mieszając thrash z mocnym heavy. Co prawda słuchałem tylko najnowszej pozycji, ale jest tak dobra, że z pewnością obczaje resztę. Ciary przy "Place for the Insane" odnotowane. Mnóstwo ciekawych rzeczy na tym albumie się dzieje. Niesamowite wklejenie się w najlepsze czasy dość progresywnego, acz mocnego i melodyjnego thrashu. Dla mnie bomba. Ciężko mi nie wracać do tego krążka.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Poniżej clip video wyreżyserowany przez Costin'a Chioreanu do utworu Begin Again, pochodzącego z ostatniego albumu Palace For The Insane:

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Poszedł "Raised on Decay", który tylko potwierdza moje achy nad tym zespołem. Kapela kompletna, wszystko tu jest na swoim miejscu. Fani thrashu zdecydowanie częściej powinni tu zaglądać.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Co to kurwa jest? Kolejna kapela do zapomnienia "In Gravity".
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Vortex pisze: Co to kurwa jest? Kolejna kapela do zapomnienia "In Gravity".
No, po niezłych początkach i kilku solidnych płytach, zespół w końcu się wykoleił, skręcając ze swym thrashem w asłuchalną mieliznę metalcore'a, która zadowoli jedynie fanów hipstersiej pedaliady.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Posłuchałem. Po co ? Dlaczego? Co się stało?
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Only god knows....