Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Popiór

Nathas

Po sieci hula już pierwszy udostępniony kawałek zespołu Jacka Hiro, który jest kontynuacją drogi obranej na ostatniej płycie prawilnego Kata - jak się nietrudno domyślić, skoro kapela zwie się Popiór :)

Na pierwszej płycie znajdzie się materiał, który był skomponowany przez Jacka na kolejną płytę Kata z Romkiem, ale stało się jak się stało.

Mamy nowy kapel, póki co obrazek wrzucam tutaj, jak wyjdzie pełniak (a ma wyjść w październiku tego roku) to można pomyśleć nad założeniem nowego tematu. (Lepiej to zrobić od razu - dop. @yog)

Na wokalu Chris Hofler.

Skład:
Jacek Nowak - Drums (2022-present) ex-Kat & Roman Kostrzewski, Thea, ex-Virgin Snatch, ex-Marek Piekarczyk Band, ex-Złe Psy
Jacek Hiro - Guitars (2022-present) Sceptic, Voodoo Gods, ex-Dies Irae, ex-Kat & Roman Kostrzewski, ex-Never, Thea, ex-Corruption, ex-Virgin Snatch, ex-Decapitated (live), ex-Saratan (live), ex-Tormentor
▼ Byli muzycy
Grzegorz Feliks - Bass (2022-2024) ex-Sceptic, ex-Virgin Snatch (live), ex-Atrophia Red Sun
Chris Hofler - Vocals (2022-2024) Deathyard
Dyskografia:
2023 - Międzyświat [single]
2023 - Requiem [single]
2023 - Pomarlisko
2024 - Solarny kult [single]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Po ... 3540531602
BC: https://popior.bandcamp.com/music
FB: https://www.facebook.com/popiorband
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Muzycznie jest bardzo dobrze, ale wokal jakiś wymuszony.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

W połowie października Popiór rozpoczyna swoją pierwszą traskę:

Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to melduję się w Żaganiu.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ta jesień dla portfela jest bardzo mocnym wyzwaniem...
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Overload11

Overload11

Cały projekt to moim zdaniem niestety głupota. To co Romka powinno zostać jego, na zawsze. Jakby tego było mało, Hiro w wywiadzie dla FOG stwierdził że chcą wykonywać jeszcze na żywo numery Kata...
Rodzi się pytanie - po chuj? Na miejscu Jacka zająłbym się teraz w 100% Sceptic (swoją drogą, na prawdę świetny zespół), a przeszłość zostawił za sobą.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Romek chciał by ten skład grał dalej bez niego... muzycznie słychać kontynuację ostatniej płyty K&RK, ale ten wokal jakby zupełnie przypadkiem się tam znalazł i pogubił.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Przesłuchałem ich płytę w całości i raczej nie planuję powtórek. Muza jest poprawna, wokal technicznie dobry i estetycznie do przyjęcia, teksty kuriozalne. Pomysł z naśladowaniem stylu wokalnego Romana moim zdaniem nawet wypalił, ma to sens zwłaszcza jeśli planują na koncertach przeplatać swoje kawałki katowymi, gorzej ten z naśladowaniem stylu Kostrzewkiego w obrębie samych liryków. Moja żona podsłyszawszy mimochodem te wynurzenia ryła ze śmiechu, wstydziłbym się słuchać tego przy ludziach.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Teksty i wokale np. ze Zwierciadła czy Erroru Alkatraz są znacznie lepsze niż wymuszona fantastyka w utworze "Między-poślad". Niestety, mam wrażenie, że gość czerpie z tekstów p. Romana, czy może bardziej nawiązuje do nich totalnie bez wyczucia. Muzycznie wszystko ok.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Teksty swoją drogą, taka fantastyka, nawet nieźle napisana, pod Romana oczywiście, choć oczywiście bez jego kpiarskiego, sarkastycznego humoru. Wokal, choć technicznie poprawny, to jakby nie zawsze potrafi się odnaleźć w tej formule. Ale może za mało osłuchałem się. Ogólnie całkiem udana płyta, dobry hołd dla Romka. Muzyka była ponoć pisana z myśą, że zaśpiewa to Roman.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Instrumentalnie dla mnie rewelacja album. Fanem wokali, czy tekstów Romka nigdy nie byłem, za to ich muzykowanie zawsze mi pasowało, nie inaczej jest tym razem. Jest i pazur i akustyka, wyśmienity materiał. Jedyne co mogę o wokalach napisać, to po prostu że mi nie przeszkadzają.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ja pamiętam taki Virgin Snatch, który na debiucie jeszcze średniawo brzmiał, potem świetnie się rozwinął. Dajmy czas wokaliście, teraz nie jest źle, a anie plus koncerty myślę, że stanowczo pomogą na następnej płycie. Niemniej - mi wokalnie Popiór pasuje.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Mogliby w sumie zaprosić na wokal Witusia, lepiej by to zabrzmiało.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
kataton88
Tormentor

kataton88

Aj, dziś dałem szansę, choć od początku miałem w głowie zakładkę pt. "to nie może się udać".

W sumie mam podobne refleksyje jak porwanie, tylko bez wpływu małżonki.

Naśladowanie Romka wypada na pierwszy rzut ucha zaskakująco dobrze. Tylko... to jest pierwsza myśl. I trwa sobie przez kilka kawałków, po czym ta teatralność zaczyna irytować i brzmieć bardzo pretensjonalnie. Tylko że nowy wokalista był w tej kwestii od początku na straconej pozycji. Słychać mocno zamysł - żeby zabrzmieć bardziej jak prawilny Kacior niż ten lubczykowy. I to się w dużej mierze udało, ale i poprzeczka nie była zawieszona wysoko.

Liryki? Nie powiedziałbym, że aż tak bardzo chujowe i śmieszne. Natomiast są jakąś kombinacją Romkowych motywów, w których nie ma ni penisa idei. Całe szczęście, że jednak nie poszły w jakiś antyklerykalizm, który u Romana miał swój urok, a tutaj skończyłby się liryczną katastrofą.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Chciałbym usłyszeć "Oczy Słońc" o których tak chętnie wspomina ten wokalista w jego wykonaniu. :) Mickey Mouse i czekoladowe msze. Jak podoła, to wygnę mordę w wyrazie podziwu, liczę na to.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

@kataton88 A widzisz, masz rację z tymi lirykami, na szczęście nie ma tego, co u Romka miało koloryt, tu byłoby tanim epigonizmem.
kataton88
Tormentor

kataton88

Roman bawił się kiczem na całego. To czarne prącie trzy na metr gwałci nie tylko nieszczęsną niewiastę, ale liryczne konwencje w metalu. Gdyby jakaś demówkowa kapela napisała taki tekst, to byłaby z definicji zaorana.

Zmierzam do tego, że aby łamać te konwencje trzeba mieć to prącie 3x1. Paru kapelom na post-katowej scenie to się udało, reszta nie za bardzo umie się do tych gwałtów lirycznych zabrać.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

No właśnie, a taki Sex-Mag to lyriksy ma wręcz kopiuj wklej (jak zresztą prawie wszystko inne) od romanowych, a jednak każdy w szeroko (oraz wąsko też) pojętym podziemiu poklepuje ich po pleckach, że super, że "jak u Romana" i w ogóle bomba, że jesteście. A ws Popiora to wszędzie czytam stękania.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Nie słuchałem ani Popiór ani Sex Mag, więc rzeknę bez oceniania muzycznie, ale odnosząc się do słów Dudusia.

Bo generalnie w muzyce metalowej jak masz znajomości w podziemiu i wydawcę lubianego w podziemiu to jest klepanie po plecach, a jak jesteś Jackiem Hiro to się śmieją, że grałeś w Sceptic ¯\_(ツ)_/¯
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Różnica jest trochę też taka, że Sex-Mag nie ma chyba być w pełni na serio, tylko ma być kiczowaty, jak kiczowaty i zabawny w swoim przegięciu był metal ekstremalny połowy lat 80, a Popiór chyba próbuje być poważny i do rangi poważnego zespołu aspirować, podczas gdy Sex Mag celuje tylko w najbardziej zatwardziałe metalowe głowy, a nie czytelników Teraz Rocka.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Popiór dla czytelników Teraz Rocka ( Nie ma już od dawna Tylko Rocka...) będzie niestrawny. Zatem nie sądzę, by to była trafna argumentacja.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Teraz_Rock
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Gdyby tak było, to by w Teraz Rocku o nich nie pisali, a piszą. Co więcej, piszą też o nich w Eska Rock, więc nie ma sensu udawać jakiegoś elitaryzmu, że to nie dla gawiedzi etc. Bo dla gawiedzi. I nie ma w tym nic złego.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nigdzie nie napisałem o żadnym egalitaryzmie. Tylko o innym targecie.
Nie wiem, co to jest Eska Rock, ale jest żaden argument, że tam jest, bo na razie temat Kata, ich jako swoistych kontynuatorów, jest "nośny" i na tym "Popiór" ma te swoje 5 minut. Już za moment przestanie ten wątek być pomocny. O ile tak naprawdę był. Te ciągłe porównywanie do Romka, czy Kata każdej nuty, tembru głosu tak naprawdę początkowo wzbudził zainteresowanie, dając - w mojej ocenie- więcej negatywów...
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Trudno uciec od porównań. Sprawa jest dość świeża, a zespół (czy bardziej wokalista) sam nawiązuje do postaci i tekstów R.K., więc z góry skazuje się na postrzeganie przez jego pryzmat. Osobiście potrzebuję trochę więcej czasu - kurz opadnie, sprawa się przewietrzy i spojrzę bardziej obiektywnie. Na dzień dzisiejszy trochę mnie wkurwia ten wokal i teksty, nawet bez porównywania, a reszta łoi świetnie.

Edit: No właśnie jak dać chłopu trochę więcej tolerancji i zrozumienia to pomału, pomału się gdzieś tam zagnieżdża w głowie i wzbudza więcej sympatii.
Ostatnio edytowany przez blue_calx 11 mies. temu, edytowany łącznie 2 razy.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

ruga płyta będzie odpowiedzią, czy idziemy w cień Kata, czy po prostu gramy swoje. A wokal? No chłopak musi też trochę się "ograć". Ja akurat nie narzekam. Jakby nie było to dopiero debiut.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Wrażenia pokoncertowe całkiem przyjemne, ale moim skromnym zdaniem bez 'coverów' ta kapela tłumów nie przyciągnie. Ludzie przyszli dla utworów Kata i to było widać. Na katowskich kawałkach ludzie się ożywiali, a jak poleciały bisy to już zupełny szał i darcie ryja na maksa.
Setlista:

- intro Łossod bez wokalu
1 - (Popiór)
2 - (Popiór)
3 - Baba zakonna
4 - (Popiór)
5 - (Popiór)
6 - Dali na msze
7 - (Popiór)
8 - Modłości
9 - (Popiór)
10 - (Popiór)
Na bis:
11 - Głos z ciemności
12- Odi profanum vulgus
- oklaski, ukłony, pamiątkowa focia :)

Tytułów utworów Popióra nie będę pisał, bo nie rozróżniam, ale zagrali praktycznie całą płytę.
Ogólnie wrażenia pozytywne ale tak jak mówię - ogromnym plusem grane utwory Kat. Przy popiórowych zbyt często mam flashbacki z Huntera, jakoś mi to taką manierą zajeżdża. No i przy katowskich ciągle mam w głowie głos Romana, jak je grali to nie zwracałem uwagi na wokal, a na bisach wszyscy śpiewali i też się nie przebijał za bardzo.
Awatar użytkownika
Odin Quincannon
Master Of Puppets

Odin Quincannon

Płytę na pewno przesłuchałem więcej razy niż planowałem na streamingach. Trochę mnie, to niepokoi, ale właśnie ją kupiłem. W moim odczuciu, to najlepszy KAT w historii zespołu i spin-offów od czasów Mind Cannibals. Szybkie numery są w cycek, mają dużo powietrza. Czasem brak mi drugiej gitary i harmonii znanych z solówek KATa. W ballady panowie totalnie nie potrafią. Teksty, mniej trafiona grafomania, ale bardziej bawią niż żenują. Erotyka liryczna jakaś taka zbyt miętka, bez tego Romanowego humorku wujasa z wesela. Jestem zaskoczony, słucha mi się tego chyba lepiej niż Szyderczego Zwierciadła. Tu jeszcze nie jestem pewny. Miłe zaskoczenie.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Wczoraj byłem na nich w Poznaniu. Ponownie 2 Progi, co w piątek na Myrkur.
Ponownie support nie zachwycił. Młode chłopaki pełne wigoru, sympatyczni, ale tu byłby lepszy ktoś w klasyczniejszym stylu, a może nie? Nieważne.
Zagrali bardzo sprawnie, wokalista czuć, że ograny z materiałem, reszta muzyków - perfekcyjnie. Miło się ogląda ludzi, którym się chce i potrafią to jeszcze zrobić. ;-) Czuć było radochę, ale i zgranie kapeli. Bardzo pozytywne wrażenia.
Na bis, dopiero na bis, dwa klasyki Kata, stara ballada i drugie to kiler z Róż... Tylko tyle, dwa kawałki z okresu Kata, co jest wg mnie piękną klamrą na finał całego wieczoru. Udanego wieczoru.
A potem na ul. Wielką na genialnego kebaba z Guźca i kilka piwek.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

"Solarny kult" singiel zapowiadający nowy krążek grupy ukaże się 6 września. Oto krótka zajawka...

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Kałboj musi być zdołowany. Nawet cover band, cover bandu Kata, radzi sobie lepiej, od niego.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Popiór zaprezentował dziś, zgodnie z obietnicą singiel "Solarny Kult", zapowiadający nowe wydawnictwo.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nie odbiega to daleko, zatem poczekamy na pełniaka.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Pewnie, najlepiej rozjebać band tuż przed trasą...
Z FB:
Chcieliśmy napisać tego posta jak już wszystko pozałatwiamy ale skoro ktoś puścił farbę to nie zostaje nam nic innego jak potwierdzić, że nie tylko koncert w Kawonie ale cała jesienna trasa Popiór się nie odbędzie.
Niestety okazało się, że różnice charakterów w zespole są na tyle duże, że nie uda się tego dłużej wspólnie ciągnąć. Efektem tego jest opuszczenie zespołu przez Grześka Feliksa i Chrisa Hoflera. Okazało się, że wzajemne pretensje zdążyły urosnąć do tak wielkich rozmiarów, że jedynym wyjściem pozostało rozstanie. Mimo, że Felo i Chris zadeklarowali udział w trasie to jednak z naszej perspektywy atmosfera w zespole stała się na tyle ciężka, że podjęliśmy decyzję o odwołaniu trasy, naciśnięciu hamulca, przegrupowaniu się i zastanowieniu co dalej.
Sprawa jest na tyle świeża, że żadne konkretne decyzje jeszcze w niej nie zapadły.
Przykro nam bardzo, że nie zobaczymy się tej jesieni. Podobnie jak Wy nie mogliśmy się doczekać tych koncertów. Okazało się, że wszechświat ma co do nas inne plany.
Życzymy chłopakom wszystkiego najlepszego w ich dalszych karierach, a Was poinformujemy niezwłocznie gdy wykombinujemy co dalej.
Trzymajcie się zdrowo i ROGI W GÓRĘ 🤘👿
Hiro i Jacko
Najpierw długi progres kolesia , co zgrabnie zaśpiewał, teraz okazuje się, że jednak go nie będzie... Nie wiem, co tam mogło się rozjebać... Ale chujowa sytuacja.
Awatar użytkownika
synu
Moderator globalny

synu

Sezon bez dramy w obozie tych gamoni, to sezon stracony. Nie minął jeszcze smród po żenującym sporze o Kat&Roman bez Romana, a u nich szambo znów wybija. Aaaa, jebać te coverbandy.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Podobno wokalista poczuł się większą gwiazdą, od Jacków. Tak wynika z kom na pejsie. Żenada.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Ja to się nawet cieszę, wokal tego Chrisa bardzo mi nie leżał. Miałem okazję ich widzieć w tym roku po raz drugi i wrażenia z obserwacji podobne jak po koncercie z pierwszej trasy - ten zespół bez coverów nie istnieje.
Był to darmowy, lokalny festiwalik na którym byli główną atrakcją (czytaj: gwiazdą) drugiego dnia. Uważam, że nadawanie im z miejsca statusu gwiazdy czy nawet legendy (takie stwierdzenie też tam padło) - no bo przecież sierotki po Romanie - jest niestosowne i tylko szkodzi. No i trochę tam przygwiazdorzyli. Raz, że na malutkiej, polowej scenie stała przez cały dzień ich perkusja (nie wiem po chooj) - nikt na niej nie grał, kapele grające wcześniej miały drugą perkusje ustawioną bokiem i przez te dwa zestawy zostawało miejsca na tyle, żeby pozostali członkowie kapel stali nieruchomo obok siebie i grali/śpiewali, mogli se tylko łbami pomachać najwyżej. Nie wiem jak muzycy, ale osobiście odebrałem to jako ich upokorzenie.
'Gwiazdy' pojawiły się na krótko przed swoim występem i kiedy po pompatycznej zapowiedzi Chris podziękował supportom (upokorzenie nr 2) to nawet moja Dorotka nie pozostawiła tego bez komentarza. Koncert dzięki coverom całkiem udany, setlista na 99% taka sama jak za pierwszym razem. Oczywiście zestaw perkusyjny na którym grały 'supporty' wyjechał i chłopaki mogli zrobić parę kroków, a Chris poskakać. Pomijam fakt, że teren otwarty, pora późna i trochę randomowej publiki się pojawiło, na przykład grupka najebanych bab, z których jedna wydawała z siebie piski i krzyki w losowych momentach pod sceną.
A, no i @blue_calx wtedy już zgubił buty i biegał boso po mokrej trawie :) Mógłby skrobnąć parę zdań, bo pewnie widział to inaczej.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Nie ma czego żałować, mi szczególnie wokal tego gościa nie leżał, choć na żywo wypadał całkiem nieźle i po wpychaniu go trochę w siebie na siłę z digitali coś iskrzyło. Mimo wszystko chyba nie przesadzę, jeśli napiszę, że osobiście odczuwałem jakiś brak autentyczności u Krzysia, szkoda. Basista tego wieczoru po koncercie miał trochę kołek w dupie. Jak stałem z nim w kolejce po resztki grochówki, to próbowałem nieudolnie po siedmiu piwach zagadać, ale nawet się nie spojrzał. Mógł zapytać jak się koncert podobał, piątkę by się zbiło i na razie.
Potwierdzam słowa Nathasa, covery wypadały TOP i czuć było zaangażowanie i zamiłowanie do twórczości zespołu coverowanego.
Jackom życzę, żeby się nie przejmowali, nie poddawali i niech dają nam choć namiastkę klimatu katowskiego. Wierzę, że można trafić lepiej, jeśli chodzi o brakujących członków!
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

blue_calx pisze: 2 tyg. temu Jak stałem z nim w kolejce po resztki grochówki, to próbowałem nieudolnie po siedmiu piwach zagadać, ale nawet się nie spojrzał. Mógł zapytać jak się koncert podobał, piątkę by się zbiło i na razie.
Może jest prawdziwym black metalowcem w duszy i ma w dupie fanów. A na poważnie (zakładając, że nie było sytuacji, że Cię po prostu nie słyszał), jak człowiek czyta o takich sytuacjach, a później np. o tym, że Vigna z Immolation sobie na spokojnie w kolejce po kiełbasę na Brutal Assault czeka i gada z fanami, to mam wrażenie, że niektórym palma odpierdala.

Sam Popiór natomiast mnie nie interesuje.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

No ale takie bandy jak Immolation, Incantation, to poza genialną muzą, mają mega wsparcie właśnie za postawę. Od lat niezmienną - i jakkolwiek to zabrzmi pomaptycznie- czuć powiązanie ze sceną.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Może faktycznie nie słyszał, albo co do zasady nie gada z pijanymi, niepotrzebnie tutaj psy wieszane z mojej strony, ale co do reszty zdania nie zmienię!
Nothing inside.