Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

brzask pisze: 3 lata temu Wszedlem w wikipedie nawet na chwile,

Metalcore (spotykane jest również określenie Metallic Hardcore) – gatunek muzyki łączący w sobie elementy hardcore'u i metalu, wywodzący się w prostej linii z crossover thrash. Pierwotnie był to styl pochodny od hardcore'u
To określenie metallic hardcore to mam wrażenie, że ostatnimi laty się właśnie traktuje, by oddzielić zespoły typu Code Orange, Knocked Loose, Vein, Kubai Khan, Harms Way, Norma Jean czy z klasyki - Converge od szamba metalcorowego pokroju jakiegoś Miss May I, Asking Alexandria i inne takie, co mi zupełnie odpowiada, bo to mimo wszystko inne łączenie hardcore z metalem i wychodzi zajebiście i chciałbym, by mainstream podążył tą drogą w tej muzyce, co zresztą ma już miejsce, bo taki Knocked Loose zapełnia od jakiegoś czasu duże sale w amerykańskich miastach.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

u mnie crossovery to jeszcze przejdą czasem dla jakiegoś urozmaicenia ...ale potem te wszelkie mieszanki metalcorowe i dziwne rapsy jakies pochodne juz niebałdzo:)
no ale zaznaczyłem ten metalcore bardziej jako przypomnienie i ciekawostkę bo oba kierunki w pewnym momencie się nieco przenikały
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Po co to mieszać tu te wszystkie terminy, raz można objaśnić, co z czego i tyle - to nie jest wątek o crossover, a o crossover thrashu, nie mającym nic wspólnego, ani z Code Oraange, ani z Converge, a tym bardziej z metalcorem typu Miss May I. Tu się pisze o późniejszym, D.R.I., The Accüsed czy Suicidal Tendencies i im podobnych, lub takich, które ten styl wplatają jeszcze w swoją murze, a nie o czymś, co z niego wyrosło, przekształcając się w coś zupełnie nowego.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Observing Madness to debiutancki longplay Włochów z Rake-Off, wydany kilka dni temu na CD nakładem Raked Rec.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Skoro już wątek założyłem, to od czasu do czasu także coś wrzucę. Na fiuczerowego odczepnego.

Lubi który Suicidal Tendencies?

Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Trzeci album Finów łączących ze sobą Thrash Metal, Hardcore Punk i Crossover Thrash z czego wychodzi cos pomiędzy Toxic Holocaust, Slayer i Warbringer z odrobiną luzu Tau Cross, czy Motorhead.

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Bladecrusher współczesny brzmieniowo crossover tharshu z elementami hardcore punka z Holandii, wcześniej działający pod nazwą Tempest.

Coś dla fanów Vio-lence i późniejszego Exodus z domieszką Power Trip, Cro-Mags i Slayera

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Pioniere pisze: 2 lata temu Bladecrusher współczesny brzmieniowo crossover tharshu z elementami hardcore punka z Holandii, wcześniej działający pod nazwą Tempest.

Coś dla fanów Vio-lence i późniejszego Exodus z domieszką Power Trip, Cro-Mags i Slayera

Doprawdy dobry krosower tresz, w basie i części riffów pod Exodus, reszta może pod Municipal Waste czy inny Warbringer. Nie ma lipy, jest siła. Bardziej niż solidnie.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Leeway - pieprzona esencja złotych czasów brzmień spod znaku crossover/thrash i nowojorskiego hc punka. Po Desperate Measures kapela odpłynęła w dziwne rejony, ale wszystko, co nagrała do tamtego momentu było złotem.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Pizza Death z Melbourne w Australii:
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Pioniere pisze: 2 lata temu Pizza Death z Melbourne w Australii:
Kraj pochodzenia i urocza kreatura z okładki skłoniły do odsłuchu i okazuje się, że było warto. Zaiste brutalny crossover, szarpie jak ostra pizza na drugi dzień.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Tassack- Budzyń, PRL

- mam nadzieje ze "Deszcz ognia" zainspirowało chińskie tłumaczenie Star Wars (tam jest "in the fire of water")

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Fugitive - nowy zespół Blake’a, jednego z gitarzystów Power Trip. W składzie udzielają się również, członkowie ANS, Impalers, Skourge czy Creeping Death!
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia

Kozioł pisze: 2 lata temu Tassack- Budzyń, PRL

- mam nadzieje ze "Deszcz ognia" zainspirowało chińskie tłumaczenie Star Wars (tam jest "in the fire of water")

Tak Tassack :D Właśnie sam myślałem czy ich tutaj nie wrzucić. Wokaliste spotkałem parę razy na koncertach , zajebisty chłop. Możecie mnie od pozerów zwyzywać ale uwielbiam taką pozytywną thrashową energię ,mam w piździe co ktoś o tym sądzi.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Chłopacy mnie rozjebali. No i grajo to co czeba :D i jak czeba
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia

Kozioł pisze: 2 lata temu Chłopacy mnie rozjebali. No i grajo to co czeba :D i jak czeba
Ja się jaram już ich następną płyta. Gadałem raz z lucym o niej jak się gdzieś na koncercie zobaczyliśmy
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Szajtan pisze: 2 lata temu Fugitive - nowy zespół Blake’a, jednego z gitarzystów Power Trip. W składzie udzielają się również, członkowie ANS, Impalers, Skourge czy Creeping Death!
Dobre riffy, dobre rytmy. W zasadzie to hc punk z trashowymi riffami. Bardzo obiecujące.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

New Lords to drugi album Mindforce, Amerykanów z spod Nowego Yorku, grających miks hardcore'a i crossover thrashu. Album ukazał się dzisiaj na CD, winylu oraz jako digital za sprawą Triple-B Records. Zalatuje to nieco muzą a la Power Trip, Cro-Mags, Drain, jak też Slayer z Seasons in the Abyss. Polecam fanom obu gatunków, a w szczególności @CzłowiekMłot, gdyż zawartość hardcore jest tu wyraźniej wyczuwalna, tak w riffach, jak i wokalach.

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Debiutancka EP-ka Londyńczyków z Overpower:
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Don't Test The Pest to debiut pochodzącego z Leeds, Pest Control

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Naprawdę wyśmienitą miksturę thrashu i HC prezentuje Bloodclot,kapela byłego wokalisty CRO-MAGS - John “Bloodclot” Joseph.
Panowie nawiązują na tym materiale między innymi do SLAYER i DARK ANGEL (numer tytułowy), a gdzieś tak od „Save the Robots” więcej w tym bezpośredniego HC, choć wymieszanego z metalowymi brzmieniami i chyba jedynie wrzucony na samym końcu cover BAD BRAINS „How Long Can a Punk Get?” jest czystym hardcore punkiem.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Szalony crossover thrash w wykonaniu Testemunhas de Jeová.Dla wielbicieli DRI, Ratos De Porao...
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Wiem, że są tu fani Agnostic Front, Carnivore i S.O.D. - macie tu zatem konkretny crossoverowy buldozer. The Last Laugh to wydany w tym roku debiut pochodzącej z Buffalo ekipy Amerykanów z Exhibition, ulepiony na własny kształt w oparciu o stylówę ww. zespołów:

@CzłowiekMłot pewnie z chęcią przytuliłby taką płytkę, gdyby wyszła na CD, a wydany limit. winyl, niestety już dawno wyprzedany.
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Pioniere pisze: rok temu Wiem, że są tu fani Agnostic Front, Carnivore i S.O.D. - macie tu zatem konkretny crossoverowy buldozer. The Last Laugh to wydany w tym roku debiut pochodzącej z Buffalo ekipy Amerykanów z Exhibition, ulepiony na własny kształt w oparciu o stylówę ww. zespołów
Bardzo udany debiut.
W zasadzie śmieszna sytuacja, bo utwór otwierający płytę nie zwiastuje chłosty, a ta nadchodzi, kiedy rozpoczyna się numer drugi, czyli Losing Control i trwa do końca albumu.
Riffowanie w utworze wyżej wymienionym + riff przewodni Can This Last Forever? wykręcają słuchaczowi wora. Momentami za sprawą kilku riffów i solówek przed uszami miałem też Kill 'em All, choć całościowo z Metalliką nie ma ten album aż tak dużo wspólnego. Dużo tu amerykańskiej szkoły grania hardcore, czyli jazda do przodu, darcie ryja, a wszystko to brzmi chwytliwie i jest niesamowicie nośne.
Aha, melodyjna partia w The Fire totalnie zajebista.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Pioniere pisze: rok temu Wiem, że są tu fani Agnostic Front, Carnivore i S.O.D. - macie tu zatem konkretny crossoverowy buldozer. The Last Laugh to wydany w tym roku debiut pochodzącej z Buffalo ekipy Amerykanów z Exhibition, ulepiony na własny kształt w oparciu o stylówę ww. zespołów:

@CzłowiekMłot pewnie z chęcią przytuliłby taką płytkę, gdyby wyszła na CD, a wydany limit. winyl, niestety już dawno wyprzedany.
Jak tylko w Biedrze się pojawi, bierę.

No piękna polecanka, brutalny crossover, swoiste mordobicie, raz bardziej hardcorowe pod Terror nawet z riffem z Zatoki w tle, innym razem bardziej hc/punkowo z duchem starych agnostików.
Tak jak wychowanek forum, fan Korna napisał - im dalej w las tym większy wjeb. Bardzo spoko, nie ma nudy, nogi napierdalają, głowa wykonuje standardowe, kucowskie ruchy, a człek już prawie łysy. Polecam również.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Debiutancki S/T album pochodzącego z Richmond w Virginii, Die Today:

FFO: Iron Reagan, Municipal Waste, Power Trip
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Wincyj Fugitive.
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

Super riffy, chyba nawet lepszy ten release od poprzedniego.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

INHUMAN NATURE Chyba nie było (?)

Tags
crossover crossover thrash metal epic heavy metal epic thrash metal hardcore metal metal punk nwobhm thrash metal fantasy metal hardcore metallic hardcore sword and sorcery world metal London
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Pasadena Napalm Division to kapela założona przez Kurta Brechta z D.R.I. , który również tutaj odpowiada za wokale oraz przez basistę Bubba Dennisa II z Verbal Abuse. Pozostałą część kapeli uzupełniają gitarzyści Greg Martin i Scott Sevall oraz perkusista Ronny Guyote, wszyscy z kapeli Dead Horse. Mamy tu crossover /thrash w najczystszej i najlepszej postaci znanej z macierzystych kapel wyżej wymienionych muzyków.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Szajtan pisze: rok temu Pasadena Napalm Division to kapela założona przez Kurta Brechta z D.R.I. , który również tutaj odpowiada za wokale oraz przez basistę Bubba Dennisa II z Verbal Abuse. Pozostałą część kapeli uzupełniają gitarzyści Greg Martin i Scott Sevall oraz perkusista Ronny Guyote, wszyscy z kapeli Dead Horse. Mamy tu crossover /thrash w najczystszej i najlepszej postaci znanej z macierzystych kapel wyżej wymienionych muzyków.
Na poprzedniej wersji forum zakładałen im temat. Odzewu nie było, a szkoda, bo całkiem fajny kapel...
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

CzłowiekMłot pisze: rok temu Odzewu nie było, a szkoda, bo całkiem fajny kapel...
Kapela, która co prawda wydała jedną płytę, ale za to bardzo dobrą.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

No to ja będę już drugim w ciągu krótkiego czasu odzewem na tym "nowym" forum :D
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Kozioł pisze: rok temu No to ja będę już drugim w ciągu krótkiego czasu odzewem na tym "nowym" forum :D
Dzięki, dziękuję!

Fajny thrash godny polecenia, choćby fanom D.R.I., w tle gitarki i perkusja inne, może nawet lekko grindujące...
Wpada w ucho, nóżka chodzi i główka się kiwa. Z budżetowej wieży z hipermarketu gra ładnie.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Wyrocznia pisze: 2 lata temu
Kozioł pisze: 2 lata temu Tassack- Budzyń, PRL

Tak Tassack :D Właśnie sam myślałem czy ich tutaj nie wrzucić. Wokaliste spotkałem parę razy na koncertach , zajebisty chłop. Możecie mnie od pozerów zwyzywać ale uwielbiam taką pozytywną thrashową energię ,mam w piździe co ktoś o tym sądzi.
Nie znałem, słucham za to nowego albumu i podoba mi się. Tassack tak, jestem na tak.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Dobry ten Tassack, numery jak Nitro, czy Oko Menela wpadają w ucho. Dobre riffy.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Supermodel Taxidermy swoim graniem bardzo szybko przenosi do słonecznej Kalifornii. Bardzo dobry thrash metalowy album, osadzony w klasycznych, crossoverowych klimatach. Suicidal Tendencies z pewnością stanowią dla nich wzór, co potwierdza cover utworu "Subliminal". Wśród źródeł inspiracji podają głównie D.R.I.,Suicidal Tendencies, Slayer czy Dayglo Abortions.