Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

W sumie tak. Jak by nie bylo to tez bronilem krzyza IDI. Moja wina.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!

Tagi:
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

yog pisze: 4 lata temu Najbardziej z całego "nowego" składu czyli z 2 basistów? Że wolisz go od Roberta nie prościej było napisać? :P

Nothing Else Matters to akurat strzał w dziesiątkę, z tym się najbardziej pierwotne S&M kojarzy większości zapewne i nie wiem, co tu żartobliwego - co mieli wybrać, Battery?

Nie wiem, kto prowadzi orkiestrę z San Francisco, można sobie sprawdzić, ale Kamen nie żyje od siedemnastu lat.
1. Nie chciałem napisać zawile,jak to ja. ;-)
2. Mi się akurat S&M kojarzy z innymi utworami... Orion, skoro poszukamy czegoś z płyty przez Ciebie wywołanej. ;-)
3. 17 lat??? A to nie wiedziałem. I tu zapewne tu jest odpowiedź, czemu nic od niego nowego nie słyszałem. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Muszę nawet stwierdzić że dwójka S&M zabiera w fajną sentymentalną podróż. Wiadomo dwójka zawsze to nie będzie to, ale po tylu latach gdzie było się gówniarzem jak wychodziła pierwsza część, kiedy wchodzi intro ciary wchodzą.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

yog pisze: 4 lata temu
Ryszard pisze: 4 lata temu Chyba 81-91 tej wspanialej kariery plus blisko TRZYDZIESCI LAT odcinania od niej kuponów. Ratio 1:3 na niekorzyść naiwnych fanów Metallica. Oni zresztą do dzisiaj, przy premierze jakiegokolwiek zapchaj-chuja od zespołu wmawiają sobie głupoty ze to niby bdb.
Takie życie, taki świat, to samo można powiedzieć o fanach Slayer, Mayhem, Napalm Death, Morbid Angel, Darkthrone czy choćby Star Warsach. Wszystko, co popularne, znane, nostalgiczne będzie miało takich fanów, którzy zawsze stwierdzą, że na to właśnie czekali całe życie. Bo może i czekali, kto wie.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że prawdziwych fanów SW można poznać po tym, że nienawidzą SW. Myślę, że to stwierdzenie ma też zastosowanie w przypadku Metalliki, o ile ktoś rozumie jego sens.

Tym niemniej, nie da się wszystkiego wrzucić do jednego wora. SW zdechło najpierw przez infantylizm Lucasa, a potem przez obecną falę beznadziei i poprawności politycznej. Slayer po prostu się wypalił, Mayhem coś jeszcze próbuje z dyskusyjnymi rezultatami itp., itd. W przypadku Metalliki był to efekt świadomej decyzji - chcieli być sławni, wielcy, bogaci kosztem muzyki i bez wątpienia im się to udało.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Nekroskop pisze: 4 lata temu
yog pisze: 4 lata temu
Ryszard pisze: 4 lata temu Chyba 81-91 tej wspanialej kariery plus blisko TRZYDZIESCI LAT odcinania od niej kuponów. Ratio 1:3 na niekorzyść naiwnych fanów Metallica. Oni zresztą do dzisiaj, przy premierze jakiegokolwiek zapchaj-chuja od zespołu wmawiają sobie głupoty ze to niby bdb.
Takie życie, taki świat, to samo można powiedzieć o fanach Slayer, Mayhem, Napalm Death, Morbid Angel, Darkthrone czy choćby Star Warsach. Wszystko, co popularne, znane, nostalgiczne będzie miało takich fanów, którzy zawsze stwierdzą, że na to właśnie czekali całe życie. Bo może i czekali, kto wie.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że prawdziwych fanów SW można poznać po tym, że nienawidzą SW. Myślę, że to stwierdzenie ma też zastosowanie w przypadku Metalliki, o ile ktoś rozumie jego sens.

Tym niemniej, nie da się wszystkiego wrzucić do jednego wora. SW zdechło najpierw przez infantylizm Lucasa, a potem przez obecną falę beznadziei i poprawności politycznej. Slayer po prostu się wypalił, Mayhem coś jeszcze próbuje z dyskusyjnymi rezultatami itp., itd. W przypadku Metalliki był to efekt świadomej decyzji - chcieli być sławni, wielcy, bogaci kosztem muzyki i bez wątpienia im się to udało.
Ja myślę że większość kapel a raczej muzyków wypala temat lub siebie, ew. siebie tematem hehe. I jest to naturalna sprawa. W thrash metalu a może i metalu w ogóle, i niestety niestety, eksploatacja jest straszliwa, palnę na chama, większość ugrupowań zamkniesz w powiedzmy czterech wydawnictwach a reszta będzie lekturą uzupełniającą lub śmietnikiem.

Do innego akapitu. Myślę że nałogowe wywlekanie słabości jakiejś bandy jest głupawe bo ignorance is bliss i lepiej np spędzać czas na czymś pożyteczniejszym niż wynosić gówno na piedestał. Z drugiej jednak strony, poparty doświadczeniem głos w dyskusji to chyba nic złego.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Ryszard pisze: 4 lata temu Ja myślę że większość kapel a raczej muzyków wypala temat lub siebie, ew. siebie tematem hehe. I jest to naturalna sprawa. W thrash metalu a może i metalu w ogóle, i niestety niestety, eksploatacja jest straszliwa, palnę na chama, większość ugrupowań zamkniesz w powiedzmy czterech wydawnictwach a reszta będzie lekturą uzupełniającą lub śmietnikiem.

Do innego akapitu. Myślę że nałogowe wywlekanie słabości jakiejś bandy jest głupawe bo ignorance is bliss i lepiej np spędzać czas na czymś pożyteczniejszym niż wynosić gówno na piedestał. Z drugiej jednak strony, poparty doświadczeniem głos w dyskusji to chyba nic złego.
To prawda, natomiast jest to naturalne o tyle, że tak się najczęściej dzieje. Artysta młody jest co do zasady nieokiełznany i bezkompromisowy, a przy tym ma coś do powiedzenia. Z wiekiem przychodzi pogodzenie się z rzeczywistością, złagodzenie obyczajów, dążenie do stabilności itd. Niestety, jak już było mówione, dobra muzyka najczęściej płynie z bólu i buntu. W dojrzałych muzykach często nie ma już tych emocji, które rozpalają płomień geniuszu.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Metallice kasa się najwidoczniej nie zgadza - od prawie miesiąca trwają intensywne prace nad komponowaniem nowego albumu.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Pioniere pisze: 4 lata temu Metallice kasa się najwidoczniej nie zgadza - od prawie miesiąca trwają intensywne prace nad komponowaniem nowego albumu.
Bedzie Trash,Thrash,Country,Symfonika jakas czy moze wbija w Awangardowy Black Metal?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A ja obok tematu nowego krążka, to ostatnio na ebayu widziałem takie dziwactwo, limitowaną do 500 promkę czarnego albumu na picture disku z obrazkiem godnym Kata:

ObrazekObrazek

Dziś sprawdziłem i niestety jest to japoński bootleg z 1998. Jak to widziałem, to cena była jak pamiętam w stylu 5,4k pln, ale widzę, że jednak za skromne 399 euro poszło ostatecznie i to po negocjacji, więc taniej.

https://www.ebay.pl/itm/METALLICA-Black ... Sw8DNfpnTT
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Co będzie, czy bardziej heavy, czy bardziej thrash, czy hard rock jeszcze nie zdradzono, jedynie info, że się intensywnie tworzy materiał na album.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

yog pisze: 4 lata temu(...) na picture disku z obrazkiem godnym Kata:
Wygląda mi to na Hajime Sorayamę.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nekroskop pisze: 4 lata temu Wygląda mi to na Hajime Sorayamę.
Masz to napisane biało na czarnym na samym placku. ;)
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Vexatus pisze: 4 lata temuMasz to napisane biało na czarnym na samym placku. ;)
Faktycznie, skoncentrowałem się na innych detalach.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nekroskop pisze: 4 lata temu
Vexatus pisze: 4 lata temuMasz to napisane biało na czarnym na samym placku. ;)
Faktycznie, skoncentrowałem się na innych detalach.
No w sumie jest się na czym koncentrować, bo sporo tu detali (jak na hiperrealistę przystało)... ;)
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Takie cuda mi internety pokazaly :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Widzę, że sprawdziłeś epic fail compilation z Ulrichem. Mi to wyskoczyło w proponowanych.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Nic takiego nie sprawdzalem.Yt mi to pokazal tak na dzien dobry wiec kliknalem.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Więc to przeznaczenie. Miałeś to zobaczyć, kolejny dowód na to, że Bill Gates śledzi każdy nasz ruch.

Wracając do tematu głównego - nadal nie sprawdziłem Hardwired costam. I jakoś mi się nie spieszy do tego. AJFA nadal dla mnie średnie, a Ride The Lightning to ich najlepsza płyta. Z roku 1984 tylko Purple lepsze.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Pan Efilnikufesin pisze: 4 lata temu

Zajebiste, zazdroszczę. Też chciałbym z Lady Gagą zaśpiewać.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Obrazek
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

deathwhore pisze: 4 lata temu

Zajebiste, zazdroszczę. Też chciałbym z Lady Gagą zaśpiewać.
A pobawilbys sie z nia we wkladanego?
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Oczywiście. To inteligentna babka, ładna zresztą. ;-)

Wczoraj sobie dawkowałem Mastera... to są jednak nieprzemijające dźwięki. A potem włączyłem garaż, niestety omyłkowo najpierw ten nowy i mocno emocje opadły. Niezawodny nudziarz.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Taka niebrzydka, ale czy inteligentna to nie wiem. Spodnie powinna założyć zanim wilka dostanie.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ja rozumiem, że odważny strój kobiety powoduje zaburzenia myślenia, ale to zwykły top.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Przyznajcie, lecicie głównie na jej pieniądze.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Na pewno jest jakaś, zresztą Metallica też jest jakaś, obecnie gówniana.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

pit pisze: 4 lata temu Przyznajcie, lecicie głównie na jej pieniądze.
Ja akurat lecę na jej fajne kawałki ;)

Zresztą z buzi też mi się podoba, specyficzna dosyć, rozumiem, że nie każdemu drga Wacław na jej widok, ale mnie się podoba.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Zsamot pisze: 4 lata temuto zwykły top.
Nie wiem, czy top zwykły, czy niezwykły – ja pisałem o bottom.

Natomiast "zespół na M" powinien zostać IMO wykreślony z metallum w imię zasad, a jego nazwy nie powinno się wymawiać.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No, faktycznie, w imię zasad by należało z annałów metalu wykreślić najbardziej zasłużony, jeden z najbardziej wpływowych w historii gatunku zespołów.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

yog pisze: 4 lata temu No, faktycznie, w imię zasad by należało z annałów metalu wykreślić najbardziej zasłużony, jeden z najbardziej wpływowych w historii gatunku zespołów.
Deserves got nothing to do with it.

Obrazek
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Jeżeli to nie prowokacja, to brak mi słów.

Pierwsze cztery, przepraszam pięć pyt to taki kop energetyczny, flow, klimat, kurwa wszystko co najlepsze w metalu, w muzyce wogóle, że za takie zasługi wieczna im chwała się należy.

A że teraz gówniani, to już insza inszość.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Należy im się wieczna chwała, bo nagrali 3 solidne albumy, czwarty ze skandalicznym mixem i piąty, z którego kilka kawałków wpada w ucho? Być może tak by było, gdyby nie kolejne ponad 3 dekady odcinania kuponów i sprzedawania się na wszelkie możliwe sposoby.

Jak powiedział Tom Warrior, "They’ve long lost the ability to play true metal in my opinion".
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nekroskop pisze: 4 lata temu Jak powiedział Tom Warrior, "They’ve long lost the ability to play true metal in my opinion".
Powiedział ten, co nigdy nie zbłądził - patrz Cold Lake. Na szczęście nieco otrząsnął się z tych niezbyt udanych eksperymentów/poszukiwań i przy kolejnej także bohaterzy wątku, jakby ponownie wywarli swój wpływ na Tomka.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Pioniere pisze: 4 lata temu
Nekroskop pisze: 4 lata temu Jak powiedział Tom Warrior, "They’ve long lost the ability to play true metal in my opinion".
Powiedział ten, co nigdy nie zbłądził - patrz Cold Lake. Na szczęście nieco otrząsnął się z tych niezbyt udanych eksperymentów/poszukiwań i przy kolejnej także bohaterzy wątku, jakby ponownie wywarli swój wpływ na Tomka.
Wiedziałem, że zaraz ktoś wyskoczy z Cold Lake.

Co z tego, że młody facet, który stracił głowę dla baby i nie miał kasy nagrał śmiechowy album? Mówimy o milionerach, którzy od ponad 30 lat handlują dupą.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nekroskop pisze: Wiedziałem, że zaraz ktoś wyskoczy z Cold Lake.

Co z tego, że młody facet, który stracił głowę dla baby i nie miał kasy nagrał śmiechowy album? Mówimy o milionerach, którzy od ponad 30 lat handlują dupą.
Jest jeszcze dziwaczniej na Prototype, ale to już wychodzi poza skalę.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Into the Pandemonium, Vanity/Nemesis i Sub to true metal?
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Prototype to demo, o którym mało kto słyszał, natomiast Into The Pandemonium i Vanity to bardzo fajne albumy.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

No nie prototype jest spoko. Ile to lat temu Tomek dał dupy? No i co skoro powrócił do formy. Zaraz mi tu zaczną st anger i death magnetic do monotheist i triptykona porównywać. Ostatnią płytą tej mety był czarny album nagrany 30 lat temu. Po Tomkowym odpierdalaniu 30 lat temu nie został żaden ślad.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Już przekierowali temat na CF, bo w obronie zespołu na M nie da się nic więcej powiedzieć.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Nigdy tego nie rozumiałem. Przecież jakąkolwiek płyta mety po 1990tym to inny, gorszy świat. Obiektywnie. Ale nie, zawsze sobie jakoś wytłumaczą że plyta. 4/10 jest 8.

Metallica grała 10 lat by kolejnych 30 błądzić....

I ja do tego nic nie mam ale żeby naciągać fakty bo troszkę obiektywnej krytyki to grzech.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Zbyt dużo wyczytaliście z tej dyskusji. Żeby być dokładnym, dla mnie Meta kończy się mniej więcej na drugim (genialnym) albumie, Into The Pandemonium to fajne disco, a po nim Tom nie nagrał nic dobrego aż do Monotheist.
Awatar użytkownika
umagon

umagon

czwarty ze skandalicznym mixem
dobre
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

pit pisze: 4 lata temu Zbyt dużo wyczytaliście z tej dyskusji. Żeby być dokładnym, dla mnie Meta kończy się mniej więcej na drugim (genialnym) albumie, Into The Pandemonium to fajne disco, a po nim Tom nie nagrał nic dobrego aż do Monotheist.
Czyli dobrze odczytuję że meta do *etapu* monotheist jeszcze nie doszła...

Albo że nawet nie zdołali nagrać jakiegoś *fajnego disco* serwując nam niesmaczny wymuszony heavy rock od lat 30....
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nekroskop pisze: 4 lata temu Już przekierowali temat na CF, bo w obronie zespołu na M nie da się nic więcej powiedzieć.
Nie zrozumiałeś, jak należy mego nawiązania i "wyrwałeś se z kontekstu", co ci pasowało — nie maiłem zamiaru wytykać tego, że się Tom potknął na CL, ale napomnieć tym, że w powrocie do ekstremalnego grania wspomogła go m.in. inspiracja Metą. Ta zaś, po w miarę względnym Czarnym albumie nie nagrała już nic wartościowego — niemniej jednak albumy przed ww. to kamień węgielny Metalu i inspiracja dla wielu, wielu kapel po dziś dzień.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Niczego se nie wyrwałem z kontekstu, bo jeden glamowaty album i to, czy komuś się podoba Pandemonium i Vanity mają tu gucio do rzeczy, a w tym kierunku z miejsca zaczęto pchać tę dyskusję.
Pioniere pisze: 4 lata temukamień węgielny Metalu i inspiracja dla wielu, wielu kapel po dziś dzień.
Kamień węgielny metalu spadł dużo wcześniej, a albumy M. były po prostu porządnymi albumami thrash metalowymi. Inspirującymi dla wielu, owszem, ale od nich się metal na pewno nie zaczął. Wszystko, co nastąpiło później to wielka kompromitacja – jak St. Anger, wymieniany jako jeden z najgorszych albumów w historii, czy Death Magnetic – wymieniany jako najznamienitszy przykład skurwysyńskich praktyk produkcyjnych w studio.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Pioniere pisze: 4 lata temu albumy przed ww. to kamień węgielny Metalu i inspiracja dla wielu, wielu kapel po dziś dzień.
A już myślałem, że tego nie powiesz.

Odzywa się we mnie stary piernik i mówi, że ma takie wrażenie, że tak chujowo o Mecie mogą mówić tylko ci co zaczęli jej słuchać na przełomie lat 90/00 lub później.

Meta to był kult, który się skończył i nigdy nie zakończył i sorry, ale Fisher nie ma tutaj nic do rzeczy, jako obiekt porównawczy, oczywiście.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nekroskop pisze: 4 lata temu Niczego se nie wyrwałem z kontekstu, bo jeden glamowaty album i to, czy komuś się podoba Pandemonium i Vanity mają tu gucio do rzeczy, a w tym kierunku z miejsca zaczęto pchać tę dyskusję.
Wcale jej tam nie pchałem. Nawiązanie było w znaczeniu, że Tomek narzeka, a się sam inspiruje.

ps. A cudzysłowu traktującego o przenośni, to ty nie widzisz?
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Nie wiem, co to za przenośnia "wyrwałeś se z kontekstu". Tom Warrior się inspiruje M.?
kurz pisze: 4 lata temutak chujowo o Mecie mogą mówić tylko ci co zaczęli jej słuchać na przełomie lat 90/00 lub później.
Piszesz o nostalgii do dawnych czasów, a ja o perspektywie roku 2020. Różne zespoły są mieszane z błotem na tym forum za o wiele mniejsze przewinienia, a M. ma immunitet, "bo 30 lat temu". Zresztą nie chodzi o same słabe albumy, ale o całokształt.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Taka, że nie wyrwałeś, a se potraktowałeś post, jak ci pasowało - skoro na taki z góry czekałeś i pójdę dalej - to ty jawisz się tym, który popchnął ten wózek w kierunku "gucio do rzeczy" :D
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Nekroskop pisze: albumy M. były po prostu porządnymi albumami thrash metalowymi.
Niezależnie od tego czy się podobają, to trzy pierwsze albumy Metalliki były nowatorskie, znakomite technicznie i kompozycyjnie. Porządne to mogły być te zespoły, które nagrywały po nich. Na czwartej płycie zabrakło Burtona, chociaż czuć inspiracje jego osobą. Szkoda, bo widać, że jednak miał facet najwięcej wyczucia. Którego wyraźnie brakuje reszcie muzyków, bo chyba bezkrytycznie nagrywają każdy pomysł, który przyjdzie im do głowy. Czasy winyla były o tyle dobre, że trzeba się było ze swoim pierdoleniem na gitarce wyrobić w 40 minutach muzyki.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian