Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Geisha Goner, PRL

Ryszard

Obrazek
Geisha Goner
(1990 - 1996)

Polski zespół technical thrash metal. Powstał w styczniu 1990 roku w Warszawie z inicjatywy perkusisty Pawła Gawrychowskiego i gitarzysty Marka Szcześniaka. Następnie w lutym dołączył basista Robert Żurek, a miesiąc później gitarzysta Paweł Zakrzewski i wokalista Maciej Taff.

Niespełna rok później muzycy wystąpili na festiwalach S'thrash'ydło w Ciechanowie i Shark Attack Festival w Białej Podlaskiej. W maju, także 1991 roku w Izabelin Studio grupa zarejestrowała materiał na debiutancki album. Natomiast w październiku zespół zadebiutował w programie Luz emitowanym na antenie telewizji TVP1. Na zlecenie programu zostały zrealizowane teledyski do utworów "The Fallen Race" i "D.I.O.W. To S.Y.S."

22 kwietnia 1992 roku nakładem należącej do Mariusza Kmiołka wytwórni muzycznej Carnage Records ukazał się debiut Geisha Goner zatytułowany Catching Broadness. Rok później grupa wystąpiła na Festiwalu Muzyków Rockowych w Jarocinie. Upamiętnie wydarzenia stanowiła składanka Jarocin '93 na której znalazł się utwór "Funeral Voice". W 1994 roku dzięki Stuff Records został wydany drugi album kwintetu pt. Hunting for the Human. Z kolei w październiku ukazało się demo zatytułowane M.A.V.O

Wkrótce potem zespół opuścił Marek Szcześniak, a w 1996 Paweł Gawrychowski i Paweł Zakrzewski. Pozostali członkowie zespołu stworzyli nowy projekt – Low, który grał przed Iron Maiden na ich koncercie w Polsce podczas trasy promującej płytę The X Factor (1995). Projekt rozpadł się niedługo potem, nie zostawiając po sobie żadnych nagrań.

Dyskografia:
1991 - Promo '91 [demo]
1992 - Catching Broadness Carnage Records; 2002 - Dywizja Kot
1994 - Hunting for the Human Stuff Records
1994 - M.A.V.O. [demo]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Geisha_Goner/14630
Wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Geisha_Goner

Obrazek
Skład:
Marcin "Biker" Kleiber - Bass ex-Exorcist, ex-Overthrow
Roman Batyra - Guitars
Maciej Taff - Vocals Black River, ex-Neolithic, ex-Testor, ex-Kashtany, ex-Low, ex-Rootwater
▼ Byli muzycy
Robert Żurek - Bass
Paweł Gawrychowski - Drums
Marek Szcześniak - Guitars ex-Astat
Paweł Zakrzewski - Guitars ex-Testor
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Miałem debiut, ale wtedy nie doceniłem... Szkoda, bo mieli coś swojego do przekazania. Tuff miał naprawdę inny wokal, sporo nim "pracował". Reszta zresztą też bynajmniej nie klepała schematów.

Cholera, że teraz nie można nic dorwać z powyższych nagrań w normalnej cenie.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

No mnie wokal pasował najmniej. Zresztą nie pasuje mi także na "zdradzieckiej" płycie Neolithic. Nie wspominam nawet Rootwater czy Black River bo to nie moja bajka.

Dobry wokal ale drazniaca mnie barwa i artykulacja.

Geisha to przede wszystkim progresywny thrash. Dobrze połamany rytmicznie, zapelniony motywyami - ślepymi uliczkami i zdecydowanymi zmienami temp. Brzmiący niczym.... bastard z tego samego roku. Historycznie, wažna dla polskiegi traszu kapela.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Wtedy było to dla mnie arytmiczne, jak się pozbyłem, to "dorosłem" do tego... Mi akurat wokalnie bardzo Tuff pasuje. Szczególnie na Neolithic i Rootwater, zwłaszcza "Neonism" to dobry album.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Chyba tak mieli wszyscy albo prawie, że nie załapali muzyki tego zespołu. Ja akurat debiut dostałem w prezencie na oryginalnej kasecie i wtedy uznałem to jako nietrafiony prezent ale znajomy chciał mnie jeszcze bardziej wkurwić i po jakimś czasie sprezentował mi owy debiut na CD. Płytę mam do dziś a kaseta poszła na wymianę za 3 CD.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Kapelę znam tylko z tego, że to ich cd z Carnage chodzi po 1000-1500 zł na allegrze, a i reedycja dobre kilka stów ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head