Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

E-Force

CzłowiekMłot

Obrazek

Obrazek

Na forum nie brakuje entuzjastów muzyki Voivod, to czas teraz na parę słów o zespole byłego gitarzysty i basisty znanego z płyt Negatron i Phobos. Po odejściu z Wojewody w 2001 roku, Eric Forrest założył w Montrealu swój własny zespół, a po nagraniu debiutu przeniósł się do Francji i od nastu lat E-Force stacjonuje w Tuluzie.

Muzyka to kawał dobrego thrash metalu z oczywistymi wpływami Voivod, ale nie ma tu mowy o powielaniu pomysłów. Ich ostatni album umieściłem w topce roku 2015 na starym (nie)dobrym Brutallandzie.

Skład:
Eric Forrest - Vocals, Bass (2001-present) Project: Failing Flesh, ex-Voivod, ex-Liquid Indian, ex-LUST, ex-Thunder Circus
Patrick Friedrich - Drums (2017-present)
Sébastien Chiffot - Guitars (lead) (2017-present) Evilness, ex-Ouroboros
▼ Byli muzycy
Louis Levesque - Drums (?-2004) Entropy, ex-Lizard, ex-Rabid, ex-Genetic Control
Denis Roussel - Guitars ex-Line of Sight, ex-Soul Erosion, ex-Diatribe, ex-Señor Flores
Bryan Donahue - Guitars Homicide
Yann Ploquin - Guitars ex-Soul Erosion
Danny Lauzon - Guitars Entropy
Krof - Drums (2004-2005, 2010-2016) Aigro Mucifelam, Angher, Maleficum Orgia, ex-Catacomb, ex-Emptyness, ex-Ibogaïne, ex-K-Lomny, ex-Affliction Gate (live), ex-Arcane XV, ex-Blessed in Sin, ex-Cunt Face, ex-Outburst, ex-Funeral, ex-Hellfrost, ex-Kulfi, ex-La Brokante, ex-Not a Brain
Jérôme Point-Canovas - Guitars (2004-2005, 2010-?) Angher, Loudblast, Massive Charge, ex-Sonny Red, ex-No Return, ex-Imperial (live), ex-Mercyless (live), ex-Mutanzero
Boris Lugan - Drums (2005-?) ex-Angelizer
Cyril Bernhardt - Guitars (2005-2010) ex-Hangar 18
Alsvid - Drums (2007-2010) Ad Patres, Fornication, Goatlord Corp., Griffar, Seth, ex-Morning Rise, ex-Psalm, ex-Code, ex-Enthroned, ex-Asgard, ex-Monarchia Daemonium (live)
▼ Muzycy koncertowi
Javi Bastard - Guitars (2017-present) Apologoethia, Dawn ov Hate, Graveyard, Körgull the Exterminator, Krossfyre, Of Darkness, Wölfhead, Balmog (live), ex-Heavenshore, ex-Lux Divina, ex-Terrorspawn, ex-The Bleeding Sun, ex-Necrocunt (Esp), ex-Solitude (Esp)

Alex Colin-Tocquaine - Guitars (2008) Agressor, ex-Imbecilator, Gods of Hate, ex-Loudblast, ex-Witches, ex-Bloodthorn, ex-Mutilator (live)
Antonello Giliberto - Guitars (2014) Antonello Giliberto, Anzamà, Purple Storm (Deep Purple tribute), ex-Blue Train, ex-Flowers' Grandsons, ex-Steelblade
Tomáš Skořepa - Guitars (2014-?) Exorcizphobia, Final Flag
Marco Polo - Guitars (2015-?) Karnak, Lizard Queen

Dyskografia:
2001 - Demo I [demo]
2002 - 2002 Demo [demo]
2003 - Evil Forces
2008 - Modified Poison
2014 - The Curse...
2015 - Demonikhol

MA: https://www.metal-archives.com/bands/E-Force/14549
BC: https://seasonofmistcatalogue.bandcamp.com/music
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!

Tagi:
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Bardzo spoko kapela. Trochę kręci się wokół Voivod, ale bardziej w tych aspektach które wniósł do nich Eric. Oprócz tego kojarzą mi się trochę z Exodus, kiedy ci próbują być poważni.

To Project: Failing Flesh jeszcze funkcjonuje?
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Nie znam kapeli, załóż o nich temat. Wg MA istnieją.

Co do reszty połowicznie się zgadzam, bo nie przypominam sobie klimatów Negatron/E-Force w Exhibitach Exodusa ( o ile miałeś je na myśli).
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Chodziło mi raczej o klimat Negatron sowicie podlany Exodusem. Tak mi się kojarzy E-Force, nic nie poradzę.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Mi z kolei Negatron kojarzy się ze starą muzyką Cavalerów, więc spoko :D
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Niedawno - bo 21.11.2021r. - ukazała się kolejna płyta byłego wokalisty Voivod:

Może nie jest wybitnie jak na poprzedniej płycie, lecz nadal solidnie, nie brakuje wojewodowych łamańców jak i dzikości a’la Kreator/Destruction. Równie konkretna jak i szlachetna thrashopodobna młócka. Ja jestem na tak.
Non Stop Kolor!