O amerykańskim kwintecie z Miasta Aniołów, słyszałem już w 2015 roku, kiedy wydali swój debiut zwany Certain Death. Nie było to jednak jakoś szczególnie zapadające w pamięć nagranie, toteż szybko zapomniałem o projekcie sformowanym przez byłego bębniarza plastikowego White Wizzard, Giovanniego Dursta.
Jednak szyld Omicida znów mi zamigotał przed oczami, gdy przeglądałem thrashową listę premier na ten rok. Z braku laku sięgnąłem po tegoroczne Defrauded Reign. No i po paru przesłuchaniach muszę przyznać, że chłopaki wyrobili się jak nie przymierzając gówno w betoniarce. Przede wszystkim muzyka, jaką proponują rodacy Trumpa i Elizabeth Warren, jest różnorodna i kipi witalnością. Co my więc tu mamy? Mamy sprawdzone strzały w potylicę sporządzone tak jak Jeff Hannemann przykazał - takie State Of Terror czy Violent Resolution to dobre danie dla tych rozczarowanych jałowością Repentless ekipy Kerry'ego Burger Kinga. Gdzieniegdzie przemykają też echa współczesnego Onslaught bądź Artillery, gdy Omicida wpuszcza do swoich kompozycji nieco powietrza i melodii. Divine Uncertainty to skręt w stronę Vektora, z bardzo ciekawymi partiami wokalnymi. Jest też quasi-balladka Sentenced czy śmierdzący Kreatorem z okresu Violent Revolution marszowy Protect and Serve. Wspomniany Giovanni nie oszczędza naciągów, gitarzyści piłują jak Peszko do Nawałki, a gardłowy skutecznie imituje poczciwego Toma Arayę.
Może od razu nie poczujesz się jak zakładnik w centrum kibolskiej zadymy, ale nie ma mowy o popelinie.
Skład:
Roman Kovalik - Bass ex-Succubus, The God, ex-Mourningside, ex-Sprengkörper
Roy Lev-Ari - Guitars Hiss of Atrocities, ex-Devil You Know
Giovanni Durst - Drums (2014-present) Hiss of Atrocities, Monument, Will Wallner / Vivien Vain, ex-Black Trip (live), ex-White Wizzard
Erik Kluiber - Guitars (2015-present) Overloaded, Void Vator, ex-Gypsyhawk, ex-Ironaut, ex-The End, ex-White Wizzard
Giovanni Barbieri - Vocals (2015-present)
▼ Byli muzycy
Will Wallner - Guitars (?-2015) Brute Forcz, Will Wallner / Vivien Vain, ex-White Wizzard
Joseph Michael - Vocals (?-2015) Midnight Reign, Sanctuary, Witherfall, ex-Omery Rising, ex-White Wizzard, ex-Peppermint Creeps
Joseph Michael - Vocals (?-2015) Midnight Reign, Sanctuary, Witherfall, ex-Omery Rising, ex-White Wizzard, ex-Peppermint Creeps
Dyskografia:
2015 - Certain Death
2016 - State of Terror [single]
2017 - To Protect and Serve [single]
2019 - Defrauded Reign
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Omicida/3540395859