Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Usurper

Vortex

Obrazek

Obrazek

Pochodzący z Chicago band zaczynał gdzieś w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku, więc ich staż jest już dość pokaźny. Problem w tym że w 2007 roku, ekipa zwiesiła działalność, aby ja wznowić w 2015. W roku bieżącym wychodzi długo oczekiwana płyta, która odzwierciedla jak najbardziej ducha tego zespołu. Ich muzykę określa się jako black/thrash, z tym że dzisiaj fundamentem ich grania jest ten drugi gatunek, dlatego zdecydowałem się wkleić ich tutaj, jak będą obiekcje zawsze można przenieść.

Skład:
Joe Apocalyptic Warlord - Drums (1993-1996, 2003-2007, 2015-present) Bones, ex-The Dead Youth
Rick Scythe - Guitars, Vocals (1993-2007, 2015-present) Scythe, Nightshade, ex-The Dead Youth, ex-Armageddon
Danny "Tyrantor" Lawson - Vocals (2003-2006, 2015-present) Cumchrist, ex-Agnosia, ex-Dead of Winter, ex-Earthen
Scott Maelstrom - Bass (2015-present)
▼ Byli muzycy
General Diabolical Slaughter - Vocals (1993-2003) ex-The Dead Youth, ex-Earthen, ex-Armageddon
Jon Necromancer - Vocals, Bass (1995-2007) Bones, Doomsday, ex-Agnosia, ex-Kommandant, ex-Nachtmystium (live)
Dave Hellstorm - Drums (1997-2003) Inner Decay, ex-Experiment, ex-Disinter, ex-Funeral Nation, ex-Funeral Bitch
Carcass Chris - Guitars (2000-2007) Bones, ex-Eternal Hatred
▼ Muzycy koncertowi
Andy Von Kaos - Drums (1997)
Steve Sams - Drums (2003) ex-Fallen Angels, ex-Beltfed Weapon

Dyskografia:
1994 - Visions from the Gods [demo]
1995 - Diabolosis...
1997 - Threshold of the Usurper / Total War [split]
1997 - Headbangers Against Disco Vol. 2 [split]
1997 - Threshold of the Usurper [EP]
1999 - Usurper II: Skeletal Season
2000 - Visions from the Gods [kompilacja]
2000 - Necronemesis
2002 - Threshold of the Usurper / Skeletal Season [kompilacja]
2003 - Twilight Dominion
2005 - Cryptobeast
2019 - Lords of the Permafrost

MA: https://www.metal-archives.com/bands/usurper/499
BC: https://usurper.bandcamp.com/music
BC: https://soulsellerrecords.bandcamp.com/music
"Between Shit and Piss we are Born"

Tagi:
Lis
Moderator globalny

Lis

Skeleton Season kopie jak trzeba, black/thrash/speed/death dla fanów Celtic Frost, Darkthrone i pierwszej fali bm, zresztą muzyka z taką świetną okładką nie może być słaba ;) Do Diabolosis muszę wrócić, reszty nie słyszałem, może to dobra pora na poznanie.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Słyszałem coś kiedyś, dawno temu i mi się podobało, ale od wielu lat nic nie odpalałem, a widzę, że mam skolejkowany od dawna do sprawdzenia "Diabolosis" więc trzeba będzie w końcu nadrobić braki ;) Kapela ma już w sumie pokaźny staż i o ile pamiętam również dobre noty wśród wielbicieli takiego grania.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Lords of the Permafrost to bardzo smaczna mieszanka thrashu, blacku, death i speed metalu. A przy tym też troszkę melodyjna - choć z tym na szczęście tak nie przegięli, to nie Dissection ani nowsze Amon Amarth. No i jak ktoś uwielbia Celtic Frost, to nie będzie zawiedziony Usurper, bo nawiązań do szwajcarskiego bandu jest tu całkiem sporo. Bardzo dobry, żywotny, staroszkolny pocisk. Mam nadzieję, że wcześniejsze krążki nie sa słabsze.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Odpaliłem sobie po dłuższym rozstaniu Diabolosis... i bym powiedział, że oto mamy kolejnego przedstawiciela depresyjnego thrashu, tym razem nad wyraz dają się tu we znaki inspiracje celtic frostowo-amebixowe. Tego drugiego hordu szczególnie tu dużo, od wisielczego, lepkiego klimatu aż gęsto na mokradłach przed zamczyskiem ze znakomitej okładki, w którego piwnicach skryto bibliotekę ksiąg zakazanych. W piwniczce obok zaś - skład wina i suszonych grzybów.

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore

No ja bym powiedział, że to black thrash zagrany w stylu Chicago, po prostu. Jeden z tych zespołów gdzie po prostu słychać skąd pochodzą.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No, oni tam wszyscy takie smutasy :(
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Nie, nie nazwałbym tego grania smutnym. Ale to scena gdzie Celtic Frost słychać mocniej. Ogarnij Scepter jak nie znasz, może będziesz miał 3 zespół z depresyjnym thrashem czy coś. Chociaż dla mnie są za bardzo rachityczni. Usurper to tak swoją drogą też lubię, ale w sumie bez przesady. Niby ok, ale niczego mi nigdy nie skopali muzyką.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Znam Scepter, tam to jest trochę bardziej do przodu alkoholo-thrashowanko ;) Dla mnie to jednak te Cianidy to takie weltszmercowe deathmetale troszkę są i tak tez ten Usurper jak dla mnie najbardziej Aura Noir przypomina w tych rewirach, a ci to wiadomo, jaki gatunek thrashu grają ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Dla mnie Scepter jest właśnie za mało do przodu. Cianide w życiu bym nie posądził o weltschmerz. Metal Never Bends to hymn metalowej witalności! :D
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Pamiętam usurper kiedyś słyszałem i strasznie się zajaralem tym. Kolega z wojska mnie tym uraczył, pamiętam, że skopiowałem sobie kasetę z którymś materiałem.

Tajemnicza i mroczna firma wydawnicza NekroBudów prodakszyn (od jw 1744 Budów). Niestety przegrywane kasety z czasów jak MON zaliczałem zginęły i nie słyszałem Juzurpera od dekad. Zawsze sobie obiecywałem, że kiedyś kupię to. A Cianide jakoś nie kojarzę jako specjalnie smutne, Cianide jak wiadomo kills.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No niby kills, ale jakby trochę im ciebie szkoda i przy okazji wymurują nagrobek ku pamięci ;)

Sam Usurper, to tak sobie słucham dziś kolejnych i dwójka Skeletal Season minimalnie szybsza, ale dalej Celtic Frosty w głównej mierze są jechane, choć może nie aż tak gęsty klimat, jak na Diabolosis... i tych moczarów się tu zbytnio już nie czuje, zostaje raczej kopanie czy może rozkopywanie kolejnych grobów. Na trzecim Necronemesis już szybciej panowie z Chicago jadą, choć wciąż wiadomo, jaki jest ich ulubiony zespół. Podpowiem, że ze Szwajcarii.