Awatar użytkownika
Speedy

Forbidden

Speedy

Obrazek

Obrazek
wikipedia pisze:Forbidden – amerykańska grupa muzyczna wykonująca thrash metal składająca się z wielu znanych muzyków m.in. Death, Nevermore, Slayer, Testament, Machine Head. Powstała w Hayaward w Kalifornii w 1987 roku jako Fobidden Evil, jednak w tym samym roku zmieniła nazwę na obecną. Po wydaniu w 1997 r. albumu Green zespół przestał istnieć. W 2007 reaktywował się aby zagrać kilka koncertów w Europie i Bay Area. 22 października 2010 roku, nakładem wytwórni Nuclear Blast, ukazała się płyta Omega Wave.
Mam do nich sentyment, bo ojciec miał ich płytę Forbbiden Evil i pamiętam też, że na świebodzkim kupił, ale choć to była tzw. ruska podróba, to na tamte czas miała super jakość. Jak dla mnie super Thrash... :D :D

Skład:
Craig Locicero - Guitars (1987-1997, 2007-2012) ex-Demonica, ex-Forbidden Evil, Dress the Dead, Spiralarms, ex-Death (live), ex-Manmade God
Russ Anderson - Vocals (1987-1997, 2007-2012) ex-Forbidden Evil, ex-Parking Lot Prophets
Sasha Horn - Drums (2011-2012) Exhorder, Heathen (live), Russian Girlfriends, Year of the Tyrant, ex-Novembers Doom, ex-These Are They, ex-Ava Inferi, ex-Trials, ex-Palace Terrace, ex-Eliminate, ex-MEQQA
▼ Byli muzycy
Matt Camacho - Bass (1987-1997, 2007-2012) ex-Forbidden Evil
Paul Bostaph - Drums (1987-1992, 2007) Slayer, ex-Forbidden Evil, BlackGates, Hail!, ex-Exodus, ex-From Hell, ex-Testament, ex-Tim Ripper Owens (live), ex-Systematic, ex-Truth About Seafood
Glen Alvelais - Guitars (1987-1989, 2007-2009) Bizarro, Earth Crawler, Hate FX, LD/50, ex-Tenet, ex-Forbidden Evil, Hellbound, ex-Scorched-Earth Policy, ex-Testament, ex-Hatriot (live), ex-Damage, ex-X-3 (Glen Alvelais / Steve DiGiorgio / Jeremy Colson)
Tim Calvert - Guitars (1989-1997) (R.I.P. 2018) ex-Nevermore
Steve Jacobs - Drums (1992-1997) ex-Testament (live), ex-Deus Vult, ex-Manmade God
Gene Hoglan - Drums (2007-2009) Dark Angel, Mechanism, Pitch Black Forecast, Testament, Zimmers Hole, Anthrax (live), ex-Daemon, ex-Meldrum, ex-Strapping Young Lad, ex-Tenet, ex-Brendon Small, ex-Dethklok, Death DTA (live), ex-Devin Townsend, ex-Fear Factory, ex-Just Cause, ex-Memorain, ex-Viking, ex-Opeth (live), ex-Unearth (live), ex-Death, ex-Wargod, ex-Old Man's Child (live), ex-The Almighty Punchdrunk, ex-The Ani Kyd Band
Mark Hernandez - Drums (2008-2011) ex-Demonica, ex-Torque, ex-Heathen, ex-Testament (live), ex-Defiance, ex-Vio-lence, ex-Social Unrest, ex-Technocracy
Steve Smyth - Guitars (2009-2012) One Machine, The Esseness Project, Sweet Leaf, ex-Dragonlord, ex-From Hell, ex-Testament, ex-Vicious Rumors, ex-Nevermore, ex-Ariah, ex-Firehead
▼ Muzycy koncertowi
Gene Hoglan - Drums (2011) Dark Angel, Mechanism, Pitch Black Forecast, Testament, Zimmers Hole, Anthrax (live), ex-Daemon, ex-Meldrum, ex-Strapping Young Lad, ex-Tenet, ex-Brendon Small, ex-Dethklok, Death DTA (live), ex-Devin Townsend, ex-Fear Factory, ex-Just Cause, ex-Memorain, ex-Viking, ex-Opeth (live), ex-Unearth (live), ex-Death, ex-Wargod, ex-Old Man's Child (live), ex-The Almighty Punchdrunk, ex-The Ani Kyd Band
Dyskografia:
1988 - Forbidden Evil
1989 - Raw Evil: Live at the Dynamo [live]
1989 - Ultimate Revenge 2 [split]
1989 - Ultimate Revenge 2 [split video]
1990 - Step by Step Promo [single]
1990 - Twisted into Form
1991 - Trapped [demo]
1992 - Disillusions [demo]
1992 - Point of No Return [kompilacja]
1993 - Distortion [demo]
1994 - No Reason [single]
1994 - Distortion
1997 - Green
1999 - Victims of Death - The Best of Decade of Chaos [split]
2010 - Omega Wave

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Forbidden/374

Tagi:
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Hehe ... cóż za przypadek, akurat dziś miałem w planach założyć im temat. Forbidden to jedna z mych ulubionych thrashowych OS załóg z Bay Area, którą darzę ogromnym sentymentem, słuchając regularnie od czasu jej powstania po dziś dzień — wczoraj przeleciała większość oficjalnej dyskografii wraz z paroma bootlegami. Płyty z Bostaph'em oraz demówki wydane pod wcześniejszą nazwą to kwintesencja i mistrzostwo thrashowego grania, będące festiwalem zapadających w ucho, perfekcyjnie odegranych i idealnie zbalansowanych w swych proporcjach ostrych i chwytliwych melodyjnych riffów oraz klimatycznych solówek, przyozdobionych mistrzowską kanonadą rytmów oraz popisami charakterystycznego głosu wokalisty Russa Andersona, którego nie sposób z nikim innym pomylić.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Po ilości wpisów w tym temacie już absolutnie nie mam wątpliwości, że owe forum to żaden brutal ale nawet metal land. Kierwa aby nikt nie wpisał nic o Forbidden!!! Dzisiaj zarażony sentymentem od Karolka zapodałem dwie pierwsze płyty (bo te posiadam) i tak sobie leciały i zrobiło się w chuj metalowo. Zwłaszcza bezapelacyjnie najlepsza Twisted Into Form, która powinna być swoistym wyznacznikiem kto powinien zebrać szlaga na japę. Jak jestem thrasherem baaaardzo wybrednym tak Forbidden zamiata po całości. Pewnie ktoś zaraz zapyta a co z resztą płyt? No co mogę powiedzieć tylko tyle, że po dwójce postawili sobie poprzeczkę niebotycznie wysoko i nigdy jej później nie przeskoczyli. Słuchałem kilka kawałków z pozostałych płyt, fajne było ale nie tak aby porwać jak na drugiej płycie. A co mi tam napierdalam drugi album dzisiaj już z ósmy raz i jest konkretnie.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Zawsze mi się podobała okładka Twisted Into Form, czego niestety nie mogę powiedzieć o muzyce, bo nie lubię takiego testamentowego thrashu z wyjątkiem trzech kawałków Testament.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Wczoraj na fanpejdżu zespołu pojawiły się informacje, że grupa wznawia działalność. Nie nazywają tego reaktywacją, tylko odrodzeniem. Craig Locicero przedstawia nowy skład, nowego zespołu.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Z tej okazji poleci Forbidden Evil, które parę lat temu odpaliłem kilka razy w drodze do roboty, było fajnie, ale zupełnie o nich zapomniałem.

Edit: Co tu dużo gadać, dobrze jest. Cały album ciekawie pędzi przez całą długość trwania, werwa, solówki wiercą bębenki, wokal potrafi się popisać. Okładka sympatyczna i zachęca do zapoznania się z treścią. Jeszcze nie skupiałem się za bardzo na poszczególnych utworach, dobrze wchodzi całościowo.
Nothing inside.