Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Luczyk zawsze był jebany za swój kretynizm, ale nie padła nigdy krytyka jako muzyka. Owszem- kompozycje średnie, ale warsztat- bardzo dobry.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.

Tagi:
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Takie koszulki będzie można kupić na koncercie we Wrocławiu.

Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Romek wyglada tutaj jak nawrócony czar(t/cik)
Awatar użytkownika
wyziew

wyziew rok temu

http://www.nametalowo.pl/2021/09/11/rom ... w-chaosie/

Wywiad z Romanem.

"-Jest szansa na wyleczenie tego do końca?
-Znane są przypadki wyleczenia."
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

wyziew pisze:
rok temu
http://www.nametalowo.pl/2021/09/11/rom ... w-chaosie/

Wywiad z Romanem.

"-Jest szansa na wyleczenie tego do końca?
-Znane są przypadki wyleczenia."
Bardzo dobry wywiad. Roman z tego wyjdzie. To twardy Ślązok.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Trudno tak na szybko opisać ten koncert we Wrocławiu. Pewnie każdy ma tam swoją ocenę. Ale dla mnie to był piękny hołd, podziękowanie i zarazem ... żegnanie się Romka z nami.

Tak- wkurwiały kolejki, duchota, brak Ślimaka- po chuj się anonsował? ALE- >

były naprawdę wzruszające chwile, masa dobrej muzyki, w tym takie chwile, gdy Fazi grał, jakby z ery Bastarda. NDC... kto to usłyszał, ten wie, że to nie był zwykły koncert.

A finał? Chyba trudno wymarzyć lepszy.

Nie podejmuję się dalszych ocen na szybko. To piękny czas, pełen wspomnień, pełen dobrych i smutnych refleksji.

Nikogo nie szukałem, bo zagościłem ze znajomymi w lokalu na piciu i żarciu, zatem szybki desant i koncert. A po nim do hotelu, umycie się i w nocny pociąg...

Już na legendach metalu Peter pięknie wywołał Kata na dechy. Tu jego kawałek, wraz z udziałem Pająka to jeden z jaśniejszych momentów.

Czekam na DVD. Obym oglądając je mógł rzec, "no Romek- do zobaczenia", nie zaś, że to już niemożliwe...
borsuk
Master Of Puppets

borsuk rok temu

Dobrze napisane, ciężko ten koncert ocenić jednoznacznie. Ja, mimo wszystko, będę chyba wolał wracać pamięcią do tego Wrocławia z 2003 roku.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Koncert musiał być udany, bo Luczyk znowu zesrał się komentarzami o coverach.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

MAŁY PIOTRUŚ ZNÓW ZASZALAŁ...

Obrazek

Komentarze pod wpisem już wyłączone, czyli Piotrusiowy standard.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
hellpanzer
Master Of Puppets

hellpanzer rok temu

Powiedziałbym, że luczyk znowu zajebał klasyczne zesrańsko, ale swoimi wpisami odnośnie tego koncertu wszedł na jeszcze wyższy poziom kretynizmu. Aż dziw bierze, że ktokolwiek chce jeszcze z tak obrzydliwym człowiekiem pracować.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

To nawet nie ma sensu komentować, ten człowiek osiągnął takie dno i desperacje, że cud, że nie zadzwonił na Policję z alarmem bombowym.

Szkoda czasu na takie zera. Jest stanowczo więcej barw w życiu niż szarość u tego typa.

Ja teraz spokojnie czekam na ten koncert w formie DVD.

ps. @borsuk Mnie ten poprzedni koncert nie porwał. Pamiętam, że miałem żal do Mystica, ze z koncertu Ironów i paru kapel zrobili oszustwo w postaci Mystica. Wcześniejsze edycje to były prawdziwe festiwale...
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696 rok temu

Przesyłam Wam link do jednego z najbardziej pozytywnych filmików na polskim YouTube ostatnio (mimo choroby Romana). Zebrano tuzy polskiego metalowego mainstreamu, gdzie w imię wyższego celu bawili się jak za dawnych lat. Roman Kostrzewski jako "Ojciec Polskiego Metalu", przyczynił się do tego, że Polska w świecie muzyki ekstremalnej znajduję się w ścisłej czołówce, zachowując swój charakter. Ileż inspiracji, ileż świetnych chwil z KAT? Tego się już nie powtórzy. Mam nadzieję, że Roman wyjdzie z syfu... jak zawsze to robił i będzie prowadził ten grajdół jako ten NAJWYŻSZY. Szacunek do końca.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

To był tak cudowny koncert, że mnie chuj strzela, że o mało co, a bym nie był. ;-)

A ta scena? Przemiłe i po prostu takie kurewsko normalne.

Czekam na DVD. ;-)
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Właśnie leci Bastard. Ta płyta nic się nie zastarzała. Kat w oryginalnym układzie Kostrzewski - Luczyk nagrywał płyty wybitne. Nawet powszechnie uważana za słabszą Szydercze Zwierciadło to muzyka na wysokim poziomie. Popiór to wypadkowa Bastarda i Zwierciadeł. Biało - Czarna pomimo dziwnego brzmienia i słabszej formy Romka też do przeciętniaków nie należy. Z kowbojskich katów daję radę słuchać jedynie Mind Cannibals i to chyba tylko dla genialnych solówek dzbana roku 2021. Dziś niedziela z Katem.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Dodam, że ten koncert to po prostu taka masa wspomnień, uczuć związanych z tą muzyką, o której czasem nawet człowiek po prostu nie myśli. Bo ten Kat to po prostu zawsze BYŁ. Jako sentyment, początek, punkt zaszczepienia pewnych idei..., że pamiętam, że dopiero jak usłyszałem lata temu trybut wydany w Pagan, że to coś większego niż mi się wydaje, nie tylko dla mnie.

A koncert na Legendach Metalu i zapowiedziany przez Petera tenże występ był takim preludium.

Występ byłych muzyków Kata tylko podkreślił zbędność pewnych tematów personalnych. Nie ma potrzeby mówić o nieobecnych. Dla nich tylko kurtyna milczenia. Żadnego wspomnienia, żadnej kurwy w ich intencji rzuconej. Po co?

I podkreślę, jeśli bym miał podać mój top koncertów, ten na pewno będzie w pierwszej trójce, obok pierwszego Mystica z Emperor. Są takie momenty, że pasja łączy się z kulminacją emocji.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex rok temu

Wszystko fajnie i mega doceniam, ale i uśmiech szeroki mnie na ryj wchodzi, jak chłopaki przebiegli się po dwa razy z jednej na drugą stronę sceny i zadyszka weszła gruba u każdego ;D
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

To właśnie ta autentyczność, brak pozy i pełen spontan to hiper zaleta tej sceny. ;-)
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas rok temu

Dla mnie pozytywniejszy jest ten filmik i wielki uśmiech na twarzy wywołuje :)

Premiera "Luft" się przeciąga, co było do przewidzenia. Roman eksploatował się ostatnio na maksa, aż zaczął niedomagać - co też było do przewidzenia.

Jak zbastuje to może jeszcze trochę pożyje. A no i sram na luczyka, tyle chciałem powiedzieć.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Eksploatacja no i pewnie brak czasu, trochę tych koncertów jednak było. Jestem ciekaw tej płyty, wykupiłem przedsprzedaż, zatem mogę tylko czekać.

A w Teraz Rock wkładka o Kacie. Sympatycznie.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie rok temu

Tak trochę z innej strony patrząc...

Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

W wolnej chwili dla refleksji. Zapis programu telewizyjnego wyemitowanego w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych. Swoją drogą wyobrażacie sobie taki wywiad i program w mediach TVP? ;-)

Nic się w tym ciemnogrodzie nie zmieniło.

Roman Kostrzewski w programie Teraz Wy (1)

Roman Kostrzewski w programie Teraz Wy (2)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Oj, staroć straszny, każdy pewnie widział 300 razy, choć to zawsze o 400 razy mniej od wywiadu z księdzem.
Zsamot pisze: Swoją drogą wyobrażacie sobie taki wywiad i program w mediach TVP? ;-)

Czyli się zmieniło czy nie zmieniło?
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Masz Yog problemy ze zrozumieniem?

1. Nie zmieniła się mentalność.
2. Nie ma opcji, by Kostrzewski dostał tak swobodną szansę wystąpienia w mediach publicznych.

ps. ja tego nie widziałem.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Mam problemy ze zrozumieniem, bo z jednej strony sugerujesz powyżej, że wywiad, który się niegdyś odbył dzisiaj na to by nie miał szans, po czym pada stwierdzenie, że nic się nie zmieniło. Czyli jednak chyba się mentalność zmieniła, skoro co było możliwe - już nie jest. A co do meritum, to wątpię, by Kostrzewski dziś był równie nośnym tematem, jak w pierwszej połowie lat 90, kiedy to szatanistami straszono dzieci w podstawówce, a słuchanie Kata równało się z ofiarowaniem duszy wielkiej bestii.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Wytłumaczyłem, zatem masz powyżej.

Teraz za straszaka robi pajac, co w samochodzie nie umie trzymać nóg przy sobie i macha butem.

Pomijając, że temat LGBT jest nośniejszy.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

yog pisze:
rok temu
Oj, staroć straszny, każdy pewnie widział 300 razy, choć to zawsze o 400 razy mniej od wywiadu z księdzem.
Zsamot pisze: Swoją drogą wyobrażacie sobie taki wywiad i program w mediach TVP? ;-)

Czyli się zmieniło czy nie zmieniło?
To jak zmieniło się czy nie?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

Hajasz pisze: To jak zmieniło się czy nie?
Choć tv niewiele oglądam, to mam wrażenie, że w latach 90-tych było więcej luzu niż dziś, przy dyktaturze poprawności politycznej TVP.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Ja tam nie wiem, bo nie oglądam ani TVP ani telewizji jako takiej, ale chyba Orbitowski cały czas prowadzi ten swój program Dezerterzy w TVP Kultura, w którym jacyś tam polscy blackmetalowcy wystąpili. No, jednak nie prowadzi, przestał w maju 2020.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

No, po zrzuceniu jarzma i upadku komuny TVP jakby zachłysnęło się wolnością. Wpadało doń coraz więcej świeżego powietrza oraz nowoczesnego myślenia nt. sztuki i subkultur. Niemniej z czasem, macki władzy kolejnych żarzących partii, coraz bardziej zaciskały się dłonie na "wąskim gardle" wolnego od cenzury przekazu. A co dziś mamy, to wiemy — Zenek i Maryla, mecze ... i nic więcej.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

Ale dzisiaj to chyba w większości krajów ludziom się popierdoliło w głowach i w tv pokazywana jest idylla życia w postaci wysp i hotelów miłości, festiwale muzyki przaśnej, martyrologia. Wszelaki metal nie istnieje pewnie poza Skandynawią bo tam jednak państwo docenia wkład tych zespołów w historię metalu. Dzisiaj to nie przejdzie zwłaszcza w naszym bagnie. Nie wyobrażam sobie spotu w tv gdzie prosi się ludzi o sms na leczenie Pana Romana.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Hajasz pisze:
rok temu
Ale dzisiaj to chyba w większości krajów ludziom się popierdoliło w głowach i w tv pokazywana jest idylla życia w postaci wysp i hotelów miłości, festiwale muzyki przaśnej, martyrologia. Wszelaki metal nie istnieje pewnie poza Skandynawią bo tam jednak państwo docenia wkład tych zespołów w historię metalu. Dzisiaj to nie przejdzie zwłaszcza w naszym bagnie. Nie wyobrażam sobie spotu w tv gdzie prosi się ludzi o sms na leczenie Pana Romana.
Czasami to i Hajasz coś mądrego napisze. Tv warto było oglądać gdzieś tak do końca lat 90-tych. Zresztą teledysk Kata Piwniczne Widziadła, po raz pierwszy zobaczyłem właśnie w TVP, choć zespołu tam prawie nie widac. Jest migająca postać Romka w negatywie i gitara Kałboja, ta z czachą. To bodaj jakiś model BC Rich.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus rok temu

dj zakrystian pisze: Jest migająca postać Romka w negatywie i gitara Kałboja, ta z czachą.
Przed tym widełem powinno być jakieś ostrzeżenie dla epileptyków. :)
dj zakrystian pisze:
rok temu
To bodaj jakiś model BC Rich.
Wygląda mi na BC Rich USA Explorer z lat 80-tych, ale w sumie to w tym klipie gówno widać...
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Pioniere pisze:
rok temu
No, po zrzuceniu jarzma i upadku komuny TVP jakby zachłysnęło się wolnością. Wpadało doń coraz więcej świeżego powietrza oraz nowoczesnego myślenia nt. sztuki i subkultur. Niemniej z czasem, macki władzy kolejnych żarzących partii, coraz bardziej zaciskały się dłonie na "wąskim gardle" wolnego od cenzury przekazu. A co dziś mamy, to wiemy — Zenek i Maryla, mecze ... i nic więcej.
Niestety, dokładnie tak. Wyleciał Skiba, wyleciała cała reszta.
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx rok temu

DVD to zakup obowiązkowy. @Hajasz dobrze napisał, tak to wygląda. Z tym, że muzycznie to telewizja zjebała się już kilka dobrych lat temu, tak samo radio. Przecież w MTV nie ma muzyki praktycznie, programy typu 30ton koncerty na vivie. Teraz mam wrażenie, że wszystko jest zapętlone i np. w pracy przy radyjku jedna piosenka potrafi lecieć 2-3 razy na godzinę nawet i tak na okrągło.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Wjechała dziś najlepsza płyta w historii polskiego metalu, w pierwszym wydaniu winylowym, bo wiadomo - pierwsze jest na kasetce. Co mnie cieszy niezmiernie, nie za 700 i nie za 500, a nawet i nie za 300.

Obrazek
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind rok temu

Gratuluję, gratulacje!
Dzisiaj akurat na pętli leciało u mnie "Diabelski Dom Cz. II" i wracając pustym miastem nocą z padającym śniegiem i Romkiem drącym się "TWOJA MATKA WIEDŹMA" na słuchawkach klimat niesamowity.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
8 mies. temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Słuchałem dzisiaj w samochodzie 3 razy, ze 2-3 dni temu też poleciało, chyba z 10, można katować do oporu. Dziś mnie policja na finiszu zatrzymała na kontrolę trzeźwości i chyba mi dziecko diabła opętało zestaw głośnomówiący, bo nie chciał się wyłączyć, więc i policjant coś uszczknął, póki nie ściszyłem. Ale najpierw się pomyliłem i zgłośniłem.

W drugim domu mój i pewnie nie tylko mój faworyt, to jednak daję ci właściwy klucz, diabelskiego domu skarb, kamień, z procy kamień, kamieeń aanty chrysta!!! jak drugi raz leci chwilę po matce wiedźmie. Jakoś szczególnie urokliwie to Roman wyśpiewuje tam.
Awatar użytkownika
bogusz

bogusz rok temu

W ostatnią sobotę widziałem na giełdzie za 665pln, tak że Gratulacje za ustrzelenie w fajnej cenie !
o.p.v.e.a
Elementw
Master Of Puppets

Elementw rok temu

Miałem tę płytę w rękach w empiku na Marszałkowskiej że 30 lat temu ale pomyślałem: po kiego mi to jak mam to na kasecie bez trzasków.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Elementw pisze:
rok temu
Miałem tę płytę w rękach w empiku na Marszałkowskiej że 30 lat temu ale pomyślałem: po kiego mi to jak mam to na kasecie bez trzasków.
Dobre!!!

No i wiadomo, że 666 najlepsze, tego nawet @yogowi bym pogratulował, nieszczerze wprawdzie, no ale lele, a niech mu tam, gratuluję/gratulacje obrzydliwcze!
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Szóstki brzmią jak Venom, gdyby lepiej opanowali instrumenty. Sporo tam jeszcze wpływów NWOBHM, choćby Diabelskie Domy 1 i 3. Zaś takie Wyrocznia czy Morderca, to już diabelski, mroczny thrash. Do tego to piwniczne brzmienie z pogłosem i... fortepian na którym nikt nie grał a jednak jest obecny. Kto czytał książkę Romka, ten wie o czym mowa. Diabelski Dom 2 z OWŚ to już rzecz nowatorska na ten 88 rok. Te blasty pod tremola Kałboja, gdzie Romek drze się: rodzi się, ma rogi, dziecko diabła, to chyba pierwszy przejaw black metalu w PRL.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

dj zakrystian pisze:
rok temu
Szóstki brzmią jak Venom, gdyby lepiej opanowali instrumenty.
Pierwszy pełniak Kat zmiata cały Venom pierwszym riffem. :)
dj zakrystian pisze:
rok temu
Do tego to piwniczne brzmienie z pogłosem i... fortepian na którym nikt nie grał a jednak jest obecny. Kto czytał książkę Romka, ten wie o czym mowa.
Ja nie czytałem, ale zapewne był wykorzystany jako dodatkowy rezonator. ;)
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas rok temu

Vexatus pisze:
rok temu
dj zakrystian pisze:
rok temu
Do tego to piwniczne brzmienie z pogłosem i... fortepian na którym nikt nie grał a jednak jest obecny. Kto czytał książkę Romka, ten wie o czym mowa.
Ja nie czytałem, ale zapewne był wykorzystany jako dodatkowy rezonator. ;)
Działanie niezamierzone, a efekt zauważony dopiero przy odsłuchu zarejestrowanych dźwięków. No i spoko wyszło, dobrze że tak zostało :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

Czyli przez przypadek? No tego to się nie spodziewałem... :D
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Vexatus pisze:
rok temu
Czyli przez przypadek? No tego to się nie spodziewałem... :D
Fortepian stał w pomieszczeniu gdzie nagrywali gitary i przy odpowiednich częstotliwościach rezonował. Stąd też ten dziwny ale klimatyczny pogłos.. no a miałem na myśli Venom, że gdyby lepiej nauczyli się grać, to by zabrzmieli jak Kat.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Vexatus pisze:
rok temu
dj zakrystian pisze:
rok temu
Szóstki brzmią jak Venom, gdyby lepiej opanowali instrumenty.
Pierwszy pełniak Kat zmiata cały Venom pierwszym riffem. :)
Jak czytam takie teksty, to zawsze mam wrażenie, że autor zakończył znajomość z Venom na Black Metal, a najlepszych w ich karierze, kawałków z singli, nie słyszał.

Ciekawe, skąd ten pierwszy riff z 666 zajebany? Exodus może? Uwielbiam 666, ale jak dla mnie nie brzmią jak Venom, tylko Show No Mercy w kopalni siarki.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

O moją znajomość twórczości Venom możesz być spokojny. Ja po prostu nie lubię tego zespołu i nie mam zamiaru udawać, że jest inaczej. :D
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Ja tam Venom lubię i doceniam wpływ na rzeszę innych kapel. Jednak to dość toporne i proste granie. No nie oszukujmy się. Gdzie im do Kata pod względem kompozycji? Co nie znaczy, że proste czy nawet prostackie granie, nie może być fajne.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

No, takie At War With Satan, Seven Gates of Hell czy Manitou to całkiem zajebiste kompozycje.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

yog pisze:
rok temu
No, takie At War With Satan, Seven Gates of Hell czy Manitou to całkiem zajebiste kompozycje.
Dokładnie. Czasem trzy akordy czy fajny riff robią lepiej od technicznych masturbacji. Gdyby patrzeć pod kątem techniki, to najlepsi byliby BrainDrill i tego typu technikalianci, gdzie w zasadzie nie ma muzyki a są popisy. Nie mówię, że Venom chujowy, tylko grają prościej od Kata.

Wróć do „Thrash Metal”