mork pisze: 7 lat temu
Pozostań na siłę przy nazwie Kat aby trzepać hajs na wyrobionej marce, następnie graj inną muzykę i wk*rwiaj fanów. Mistrzowski biznes plan
Najlepsze jest to, że Luczyk w wywiadach pierdoli, że nie ma pociągu do muzyki, jaką grał wcześniej Kat, ale z drugiej strony nie przeszkadza mu to używać tego szyldu. A później gada, że fani to głupi, nic nie rozumieją i nie doceniają jakże wybitnego Acoustic. I tak z jednego kultowego Kata zrobił się przeciętny Kat z Romkiem i chujowizna Luczyka.
Ryszard pisze: 6 lat temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Facetowi udało się w przeciągu paru chwil zniszczyć cały kult nazwy. Teraz słowo Kat to synonim podziału i jakieś błazenady. To fenomen... Intryguje, jakie motywacje pchają tam innych muzyków??? Przecież kasy z tego nie ma.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Zsamot pisze: 7 lat temu
Facetowi udało się w przeciągu paru chwil zniszczyć cały kult nazwy.
E tam, nikt poważny nie bierze przecież tego jego "Kata" na poważnie.
yog7 lat temu
Tormentor
yog
Luczyk chyba średnio metalem zainteresowany, pewnie się pokłócili o to, kto większy artysta i wie lepiej. No chyba, że się Piotr nawrócił - wtedy by wszystko było jasne. Szkoda, bo Kat by mógł stadiony zapełniać pewnie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Facetowi udało się w przeciągu paru chwil zniszczyć cały kult nazwy.
E tam, nikt poważny nie bierze przecież tego jego "Kata" na poważnie.
Nie, ale potem taki niesmak, jak widzisz nazwę Kat i taki - no kurna nie wiem co to- a Romek musi mieć ten dziwny zlepek nazw.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
yog7 lat temu
Tormentor
yog
Piotruś zamierza sobie płytę wydać w Pure Steel Records o tytule Without Looking Back, bo się chłop z przeszłością dawno rozliczył, proszę Was. Żenada roku zapewniona.
yog pisze: 7 lat temu
Piotruś zamierza sobie płytę wydać w Pure Steel Records o tytule Without Looking Back, bo się chłop z przeszłością dawno rozliczył, proszę Was. Żenada roku zapewniona.
E, może nie wyjdzie w tym roku.
A na poważnie- to przestałby się wygłupiać i oddałby nazwę Romkowi i Irkowi, sam by założył nowy band i wszystko było sympatyczniejsze i nawet można by sięgnąć z ciekawości, co też nagrał ex gitarzysta Kat. A tak? Totalne odsunięcie się publiczności i dziwne akcje...
yog7 lat temu
Tormentor
yog
Ale przecież teraz mają kontrakt z dystrybucją NA CAŁY ŚWIAT! Sobie z ciekawości sprawdziłem co też to Pure Steel Records wydaje - jakichś emerytów, ze 3-4 kapele nawet znam. Tylko jakoś wątpię, żeby to się w Polsce dało kupić nawet, sądząc po tuzach, jakie są pod skrzydłami tej wytwórni Z ich aktualnego składu to znam tylko Cloven Hoof, Sacrilege i Warrant, reszta to jakieś anonimy dla mnie
Facetowi udało się w przeciągu paru chwil zniszczyć cały kult nazwy. Teraz słowo Kat to synonim podziału i jakieś błazenady. To fenomen... Intryguje, jakie motywacje pchają tam innych muzyków??? Przecież kasy z tego nie ma.
Wpiszą sobie do CV, ze grali w Kacie. kasy nie ma, ale przyda się w fajnym portfolio.
Kat z Romkiem dał radę na Biało - Czarnej, ale już późniejsze odgrzewanie kotleta w postaci Buk akustycznie i 666 wypada dość średnio, to co teraz poczynają oba obozy to telenowela z kiepskim scenariuszem. Przykład jak łatwo skopać wypracowany latami status.
Nie śledziłem za bardzo jego poczynań icałej dramy, dopiero parę dni temu zczaiłem, że Biało-czarna to nie jest oficjalnie płyta Kata
Swoją droga - sytuacja kuriozalna. Trzeba być głuchym, żeby nie słyszeć, który z zespołów jest kontynuacją Kata i nie jest to niestety ten, który ma prawa do nazwy.
Owszem, do tego cholernie chwytliwe, co w połączeniu z perfekcyjnie zaaranżowana muzą daje majstersztyk. Jedna z najważniejszych polskich płyt w szeroko pojętym Metalu.
yog7 lat temu
Tormentor
yog
NAJWAŻNIEJSZA!!!
Znaczy - w szeroko pojętym metalu było na pewno pare o wiele bardziej oryginalnych, wizjonerskich i może przez to lepszych, w ale jeśli chodzi o podejście tradycyjne i twórcze przerabianie najlepszych wzorców, to na Oddech nie ma bata, jest to monument.
Wybierać między pierwszymi Katami tą najlepszą to jak wybierać między Bugattim a Maseratim. Ja jednak od dawna najwyżej stawiam debiut. Nie tylko znakomity muzycznie, ale i lirycznie - jest tam najpiękniejsze wyznanie miłości w historii muzyki metalowej. To piwniczne brzmienie i wokale Romka nagrywane chyba w jakiejś studni rozpierdalają mnie na łopatki za każdym razem, jak włączam tę płytę.
Ryszard pisze: 6 lat temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Bastard najlepszy i basta! Nie jest doceniany należycie, bo utwory są skomplikowane i wymagają paru przesłuchań, by docenić kunszt wykonawczy i aranżacyjny muzyków. Tu Kat nie gra schematami, co chwila się coś zmienia, ciągle dzieje się coś nowego. Instrumentaliści nie zawodzą, szczególnie Irek za perkusją, no i niepowtarzalny Romek. Lubię wszystko do Szyderczego Zwierciadła, Biało-czarna też mi pasuje, bo słychać tam tego starego Kata, jednak król jest jeden. Bastard!
666 znalazło się wśród "40 najważniejszych albumów w historii black metalu", według brytyjskiego Metal Hammera Cała lista całkiem z sensem, prezentuje się następująco:
Venom – „Black Metal”
Hellhamer – „Apocalyptic Raids”
Celtic Frost – „To Mega Therion”
Sodom – „Obsessed By Cruelty”
KAT – „Metal And Hell”
Sepultura – „Morbid Visions”
Vulcano – „Bloody Vengeance”
Sarcófago – „I.N.R.I.”
Bathory – „Under The Sign Of The Black Mark”
Tormentor – „Anno Domini”
Blasphemy – „Fallen Angel Of Doom…”
Master’s Hammer – „Ritual”
Darkthrone – „A Blaze In The Northern Sky”
Samael – „Blood Ritual”
Emperor/Enslaved – „Emperor/Hordanes Land”
Beherit – „Drawing Down The Moon”
Immortal – „Pure Holocaust”
Impaled Nazarene – „Ugra-Karma”
Mystifier – „Göetia”
Mayhem – „De Mysteriis Dom Sathanas”
Vlad Tepes/Belkètre – „March To The Black Holocaust”
Dissection – „Storm Of The Light’s Bane”
Burzum – „Filosofem”
Mysticum – „In The Streams Of Inferno”
Rotting Christ – „Non Serviam”
Absu – „The Sun Of Tiphareth”
Ulver – „Bergtatt – Et Eeventyr i 5 Capitler”
Satyricon – „Nemesis Divina”
Gorgoroth – „Antichrist”
Arcturus – „Las Masquerade Infernale”
Weakling – „Dead As Dreams”
Windir – „1184”
Forgotten Tomb – „Springtime Depression”
Watain – „Casus Luciferi”
Taake – „Hordalands Doedskvad”
Evilfeast – „Funeral Sorcery”
Blacklodge – „Solarkult”
Negura Bunget – „Om”
Marduk – „Rom 5:12”
Deathspell Omega – „ Fas – Ite, Maledicti, In Ignem Aeternum”
Wstyd się przyznać, ale nie słyszałem Blacklodge
Kiedyś Ci na pewno polecałem, jak odkryłeś Diabolicum zdaje się, ale pewnie olałeś albo słuchałeś w wannie
Solarkult i MachiNation mocno bdb.
Natomiast co do listy, to widzę tam jeszcze jednego projekta z Polski, ogólnie całość faktycznie sensowna, w dodatku wymienili sporo moich ulubionych płyt danych wykonawców
Panzer Division Nightwish
yog6 lat temu
Tormentor
yog
No ten Evilfeast trochę z zaskoczenia mnie tam wziął wśród dość rozsławionej reszty. Pewnie polecałeś, raczej góra z youtuba coś trafiłem Blacklodge (a to pewnie niezbyt youtubowa kapela) i od miliona lat odkładam :p
Pierwsza 40tka na wyspach? Zasługa emigrusów z polandii. To już jakby nie było ze dwadzieścia lat 1/3 ludzi na mniejszych i średnich gigach to polonezy.
Nie no, ja Evilfeast sobie cenię, ale umieszczanie tego projektu w zestawieniu nawjważniejszych płyt BM jest jednak lekko niepoważne. Obecność „Rom 5:12” odbieram jako próbę załatwienia jednym punktem Marduk i Funeral Fist, co jest IMO dość niefortunne, podobna sytuacja ze splitem Emperor/Enslaved. Czy się to komuś podoba, czy nie, debiut Emperor jest o wiele ważniejszy od tego splitu.
porwanie w satanistanie pisze: 6 lat temu
Nie do końca. Jesli mówimy o rzeczach najważniejszych, najbardziej wpływowych, odnosimy się do kwestii obiektywnych.
No to powtórzę się jeszcze raz, że wypytam 100 postronnych osób w temacie tych ważnych rzeczy i otrzymam obiektywnie 100 różnych zestawień.
Czy się to komuś podoba, czy nie, debiut Emperor jest o wiele ważniejszy od tego splitu.
No nie wiem, ten split kultowy strasznie, wiele osób pewnie powie, że to najlepsze kawałki Emperor, a i kawałki Enslaved legenda ;p Kapele zakładano, żeby grać jak na tym splicie ;p
Nie do końca. Jesli mówimy o rzeczach najważniejszych, najbardziej wpływowych, odnosimy się do kwestii obiektywnych.
No to powtórzę się jeszcze raz, że wypytam 100 postronnych osób w temacie tych ważnych rzeczy i otrzymam obiektywnie 100 różnych zestawień.
Dlatego nie pytasz przypadkowych osób, np. fanów Antyradia, bo oni przypuszczalnie nie wiedzą, że black metal nie powstał w Norwegii, tylko takich, co te płyty słyszeli
yog pisze: 6 lat temu
Dlatego nie pytasz przypadkowych osób, np. fanów Antyradia, bo oni przypuszczalnie nie wiedzą, że black metal nie powstał w Norwegii, tylko takich, co te płyty słyszeli
Nie ma znaczenia czy zapytam fanów czy postronne osoby czytaj dziennikarzy muzycznych bo i tak dostanę od każdego inne zestawienie, gdzie pewnie kilka tytułów się powtórzy ale znaczna większość będzie z totalnej dupy jak ten Rom 5.12 chociażby.
GRINDCORE FOR LIFE
yog6 lat temu
Tormentor
yog
Myślę, że ta lista powstawała z głosów kilku redaktorów i na zasadzie dyskusji ten Rom wyszedł, jako pogodzenie różnych płytek Marduka. Rom akurat jak wychodził to z Marduków po PDM (która tu powinna być) był zdecydowanie najgłośniejszy i ten religijny blaczur się po wydaniu go mocno spopularyzował.
Podobnie jak ta lista od Pit'a tu także ktoś wepchnął do jednego wora black metal jako dźwięki, black metal z obrazków i black metal, który nim nigdy nie był choćby jak w przypadku bohaterów tego tematu. Kiedy powstawała rzeczona płyta Kat to nikt w zespole nawet nie wiedział jak się pisze black metal nie wspominając o graniu.
GRINDCORE FOR LIFE
yog6 lat temu
Tormentor
yog
Ważne, że Roman wiedział, jak po angielsku zaśpiewać "black metal" i nie musiał pisać w takim wypadku
Hajasz pisze: 6 lat temu
Nie ma znaczenia czy zapytam fanów czy postronne osoby czytaj dziennikarzy muzycznych bo i tak dostanę od każdego inne zestawienie, gdzie pewnie kilka tytułów się powtórzy ale znaczna większość będzie z totalnej dupy jak ten Rom 5.12 chociażby.
I właśnie te, które będą się powtarzać, to TE. Jeśli dodasz do tego szeroko zakrojoną kwerendę po pismach i zinach, zestawisz płyty wymienione jako wpływowe w wywiadach przez różne zespoły - wyjdzie Ci zobiektywizowane zestawienie płyt ważnych.
Czy się to komuś podoba, czy nie, debiut Emperor jest o wiele ważniejszy od tego splitu.
No nie wiem, ten split kultowy strasznie, wiele osób pewnie powie, że to najlepsze kawałki Emperor, a i kawałki Enslaved legenda ;p Kapele zakładano, żeby grać jak na tym splicie ;p
Pewnie, ale ta kultowość jest/była o wiele bardziej niszowa, niż kultowość In The Nightside Ecplipse, które przebiło sklepienie undergroundu i uświadomiło rzeszy ludzi, że taka muzyka istnieje, tudzież że można ją grać w taki sposób.
yog6 lat temu
Tormentor
yog
Ta lista to jest przez Dayala Pattersona składana chyba
Co do Emperor/Enslaved to ten split się bardzo często przewijał w wywiadach z muzykami jako inspiracja, ulubione wydawnictwo tych kapel itp. In the Nightside to już mainstream, a split taka legenda cementująca fundamenty zbudowane podczas pierwszej fali ;p
O Kacie Dayal pisze tak:
KAT are legends in their homeland of Poland, though they’ve only managed limited exposure beyond that. That’s a shame because they were very influential to '90s Polish black metal practitioners and this debut album (also released with Polish lyrics under the title 666 the very same year) is a very enjoyable combination of Venom, Bathory, NWOBHM influences and unashamed blasphemous intent.
yog6 lat temu
Tormentor
yog
Podobno nie tylko Luczyk, ale i Roman szykuje nowy cios. Jakieś tam mixy rzekomo już trwają, coś tam że jeden kawałek gotowy, tego typu ploty poczciwy Romek rozsiewa przy okazji koncertów, a potem ludzie, w zmienionej formie, przekazują to dalej. I tak to do mnie trafia. Więc w tym, co napisałem żadnej prawdy nie ma, ale istnieje duże podejrzenie, że Kat & Roman Kostrzewski szykują się do kolejnej batalii z dawnym gitarzystą o serca fanów niegdysiejszego Kata. Chyba już dziś wiemy, kto wyjdzie z niej zwycięsko.
Plyty z lat 80 i 90tych? - to mówię ja, postronna osoba hihi.
A do tego pisanego wcześniej, nie słuchając black metalu potrafię wymienić 10 płyt z lat 90tych które każdy oprócz Hajasza, na 100 wpisze do swego elementarza. Jutro w robocie zapytam metalowca z Anglii i na stówę potwierdzi. Wejdziemy na MA, nie wiem Masterful, Decibel US czy Zero Tolerance UK i na kolejną stówę...
Oczywista oczywistość. Kanon to jak najbardziej realna sprawa.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
yog6 lat temu
Tormentor
yog
Zapraszam do kolędowania z Panem Piotrem:
KAT wspólnie z zespołem pieśni i tańca Tysiąclatki podczas Wigilii w SM PIAST
Niezłe odpierdalańsko robią... Z nich to już są prawdziwi Zdrajcy Metalu. Tak spierdolić ten zespół, ja jebię...
Czasem idzie gładko, czasem jak po grudzie. Czasem jest ulga, czasem boli i piecze. Czasem czuć słabo, czasem dość mocno. Czasem wiele się nie ma, czasem całkiem sporo. Życie jest jak sranie...