Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

Red Fang

CzłowiekMłot

Obrazek
Stoner/sludge/post rockujący metalowcy z Portland w stanie Oregon, grający raczej wesołą, lekko hipsterską muzę napędzaną złocistym trunkiem z bąbelkami. Powstali w 2009 roku, a popularność zaczęli nabijać sobie m.in. dzięki występom na trasie z Crowbar i Helmet, na Mayhem Festival, na trasie z The Dillinger Escape Plan i Mastodon (wszystkie w 2011). W 2012 wyruszyli w podróż z Black Tusk, odwiedzając między innymi Grecję, Rosję i Ukrainę, a rok później na południowej półkuli pokazali się szerszej publiczności na Australian Soundwave Festival. Pograli również trochę u boku Kyuss Lives! i Orange Goblin. Dość spora rzesza fanów i obserwatorów przyszła na ich występ (i ja tam byłem, Budweisera piłem) na Brutal Assault w 2014 r. Wielkim entuzjastą ich twórczości nie jestem, ale przyznaję, że przyzwoicie wypadli na żywo.

W tym roku, za jakieś dwa tygodnie wydają swój czwarty duży album - "Arrows".

Obrazek
Skład:
Aaron Beam - Bass, Vocals Dark Forces, Red Kunz, ex-Lachrymator
John Sherman - Drums All Night, Bad Wizard, Red Kunz, Trumans Water, ex-Party Time
Maurice Bryan Giles - Guitars, Vocals Last of the Juanitas, ex-Party Time
David Sullivan - Guitars, Vocals ex-Facedowninshit, ex-Party Time, ex-Shiny Beast

Dyskografia:
2006 - Tour E.P. 1 [EP]
2007 - Tour E.P. 2 [EP]
2008 - Malverde / Favorite Son [split]
2008 - Red Fang [kompilacja]
2009 - Prehistoric Dog [single]
2009 - Witness [single]
2010 - Tour EP #3 [EP]
2011 - Wires [single]
2011 - Murder the Mountains
2012 - Crows in Swine [single]
2013 - Daytrotter Session [EP]
2013 - Red Fang / ASG [split]
2013 - Blood like Cream [single]
2013 - No Hope [single]
2013 - Whales and Leeches
2014 - Scion A/V Presents: Red Fang [EP]
2014 - teamrock.com Presents an Absolute Music Bunker Session with Red Fang [EP]
2015 - Only Fools Rush In / Why? [single]
2016 - Only Ghosts
2018 - Listen to the Sirens [single]
2019 - Antidote [single]
2020 - Stereo Nucleosis [single]
2021 - Arrows

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Red_Fang/96000
BC: https://redfang.bandcamp.com/music
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!

Tagi:
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Bardzo dobry band. Dla mnie grają bardzo "po szwedzku". Tak jakby byli przedłużeniem stylu Blind Dog.

Perkusista zasługuję na oddzielne pochwały, ale w przypadku stoner roczka to żadna nowość.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Nadal najbardziej podoba mi się debiut. Nie ma co ukrywać, że jest to taki bardziej radiowy stonerek właśnie. Nie wykuty że skały znalezionej na pustyni, czy wygrzebany z bagien otulonych ostrym cieniem mgły. Nie zmienia to faktu, że nadal ich szanuje, jest wiele gorszych rzeczy w gatunku, tu można rzucić uchem.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

A to nie było jeszcze tematu o nich na forum? :o Panowie grają dość przebojowo i na totalnym luzie. Bardzo lubię.

Warto jeszcze wspomnieć o ich widełoklipach, które same w sobie są jakby osobną kategorią ich twórczości. :)

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Temat był na starej (gorszej) wersji forum, chyba też go zakładem.

Co do teledysków, pełna zgoda, dość charakterystyczną strona ich twórczości 😁 z podobnych klimatów polecam ten od Cancer Bats, polecając przy okazji kapelę, bo klimaty też podobne, acz nie jest to do końca stonerowanko (założyłem temat i ktoś mógłby coś ładnego napisać tam jeszcze):

Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Świeżaczek... :)
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Red Fang to jeden z najlepszych stonerów na grilla, trochę śmiechu wnieśli do smutnej stajni Relapse. :)

Jeśli chodzi o muzykę, to moim zdecydowanym faworytem śmieszków i najbardziej przerobioną pozycją jest album Murder the Mountains (2011), a kawałek Wires puszczony na odpowiedniej głośności sam otwiera zimne piwo i rozpala jointa. Mi osobiście czegoś brakło na następnych dwóch albumach z 2013 i 2016, ale obecnie już trzy single zapowiadające kolejny album napawają optymizmem, że kolejny album będzie godnym następcą tego z 2011.

Klipy są świetne i na luzie. Fajnie, że panowie mają między sobą taką chemię, bo nierzadko ciężko i o to w zespołach. Wstydem jest, że jeszcze ich nie widziałem na żywo, do nadrobienia.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Miałem ochotę na jakiś ciężki rock. Najlepiej ciężki stoner rock. Taki wiecie, bez wycieczek w pseudoprogresję tudzież pseudopsychodelię, gdzie wali się konia marihuaną przez 10 minut. Patrzę, jest koncert Red Fanga. I to jeszcze taki, że mają później zawiesić działalność na czas nieokreślony. No to pakujemy kolesiów do fury, puszczamy w drodze Black Sabbath, Brutusa, Reverend Bizarre i Wo Fat i jedziemy.

Supporty były takie: najpierw Hydra, której nie słyszałem wcześniej, ale o której słyszałem dużo dobrego, czytałem chwalące recenzje etc. Niestety, nieco się zawiodłem. To znaczy może i fajne, ale przez wokal zbyt rzewne i pozbawione szpona. Liczyłem w związku z tym na Spaceslug, bo tych akurat znałem i starsze materiały sobie ceniłem. Jednak tu też się zawiodłem, bo grali sporo rozmemłanych nowości, przez co fajne momenty do ruszenia czerepem przeplatały się z rozwodnioną mizerią.

I kiedy już myślałem, że wyjazd na koncert okaże się nieudany i zaraz każdy występ będzie dzisiaj słabej jakości, na scenę wszedł Red Fang i R.O.Z.K.U.R.W.I.Ł. Tłusty, ciężki jak skurwysyn i jednocześnie mega intensywny a także przebojowy stoner rock/metal. Od pierwszego numeru młyn pod sceną, a na scenie doskonała zabawa. Zero wymuszenia i sztampowego gadania. Hit za hitem, przebój za przebojem a do tego świetne, rokendrolowe brzmienie.

Mega intensywny występ, w przeciwieństwie do Hydry zadziorny i drapieżny, w przeciwieństwie do Spacesluga mega konkretny i zwarty. Zaprawdę, powiadam Wam, w zestawieniu z gwiazdą wieczoru supporty wypadły mega blado. Red Fang - jedyna na świecie kapela, która napierdala z łokcia i zza ucha. Czapki z głów. Nie było opcji, żeby wracać skwaszonym.
Panzer Division Nightwish