Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Czerń

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Czerń to kolejny warty zapamiętania rodzimy zespół, który pomimo, że istnieje już 7 lat jakoś nie miałem okazji poznać. Nazwa momentalnie kojarząca się z black metalem ale tu mamy do czynienia tylko z metalem i nie będę przytaczał kolejnych przedrostków bo mam je generalnie w dupie. Obok metalu panowie grają także sporo hardcore a nawet punk rocka.

Materiałów z 2014 roku nie słyszałem ale już album Zgliszcza, który ukazał się niedawno już tak. Karol z SMG wydał ten raptem 30 min materiał, który zdobi niepozorna okładka a Zgliszcza to konkretny cios, który od razu skojarzył mi się z najlepszymi czasami Cult Of Luna i Neurosis. Czerń nie podąża ślepo za inspiracjami tylko gra swój metal z mocnym gitarowym riffem, rasową sekcją rytmiczną i wkurwionym wokalem. Tylko 5 kawałków ale dosyć długie a mimo tego płyta przelatuje momentalnie bo tu kurwa nikt się nie sili na jakieś pierdolone granie dla samego grania. Tu jest konkretny przekaz, od pierwszych taktów zbierasz szlagi na japę a każdy kolejny kawałek te szlagi potęguje. Na ich FB wyczytałem, że są anty na wszystko i że dziwnie się odżywiają. Takie teksty mnie nie interesują do momentu aż nie zaczną mnie dotykać osobiście. Świata te Zgliszcza nie zmienią choć taki album należy docenić bo u nas takiego grania mało a jak już się pojawia to zaczyna się bezsensowne eksperymentowanie w granie aby zanudzić słuchacza na śmierć. Tutaj o nudzie nie ma mowy a po sesji z taką muzyką z pokoju powinny zostać zgliszcza.

Skład:
Bernard - Bass (2013-present)
Arek - Drums (2013-present) Sanity Control, ex-Born Anew, ex-Sunrise, Cast in Iron, So Slow, ex-Coalition, ex-Daymares, ex-Hundred Inch Shadow, ex-Ssaki
Janek - Guitars (2013-present) ex-Born Anew, ex-Hedfirst
Łukasz Zając - Vocals (2019-present)
▼ Byli muzycy
Dariusz - Vocals (2013-2019)
Grzegorz Napora - Guitars (2015-?) Dom Zły, ex-Kaldera, Hidden World, The Feral Trees
Dyskografia:
2014 - Nie ze skały, a ze strachu [EP]
2014 - Kaldera / Czerń [split]
2020 - Zgliszcza

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Cz ... 3540455318
BC: https://czern.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Ich najnowsza EP-ka to materiał w zasadzie... deathmetalowy. Riffy i brzmienie zgęstniały, wyparowały resztki postmetalu, a w ich miejsce wjechał potężny metalowy czołg zbudowany już nawet nie ze sludge, a z niekoniecznie brytyjskiego, ale brytyjsko brzmiącego metalu śmierci. Brzmią jakby skalibrowali muzykę pod wokal i grają jak coś w pół drogi między Snět a Frozen Soul. "Półśrodek" zaczyna się wręcz riffem z samouczka Bolt Thrower.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Zespół udostępnił pierwszy nowy utwór z ich nadchodzącej płyty „Klątwa”. Płyta ukaże się 6 września nakładem Arcadian Industry.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Byłem ciekawy tej nowej płyty a z drugiej strony czułem lekki dyskomfort. Wszedłem na BC a tam taka sroga fota.

Obrazek

Jeszcze ten opis, że na wszystko są anty a tu jeden chłopek ma koszulinę z logo w jakimś takim niebiesko żółtym kolorze!!!
Reszta ekipy świeci poważnymi logosami więc może nowy album to faktycznie zaleci deciorem.
No i zalatuje ale zaledwie w pierwszych dwóch kawałkach i ostatnim ale umówmy się, że to taki death metal, który krzywdy nie robi. Cały album to jednak dalej taki konglomerat hardcore w miksie ze sludge. W wielu momentach to brzmi jak Frontside przemieszane z Cult Of Luna a aby jeszcze dociążyć to odrobina ciężaru z dowolnej klasycznej płyty z death metalem. Jednak ten pierwszy płyt tę nową obraca w zgliszcza a i obawiam się, że po tym nowym albumie nad zespołem zawiśnie klątwa.

GRINDCORE FOR LIFE