Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

Fange

brzask

Obrazek
Obrazek
Obrazek
INDUSTRIAL DEATH / HARSH SLUDGE - taką łatkę nadała sobie ta ekipa żabojadów i generalnie mniej więcej się to zgadza.
Wydali przez 10lat trochę albumów,...jednak jak dotąd urzekli mnie jedynie materiałem Punir gdzie obok typowych hałasujących gitar fajnie wkomponowane są klawisze i crust-deathowy wpierdol. Płyta urozmaicona i fajnie przemyślana, nie ma nudy.
Na pozostałych? Po prostu poprawne granie zawierające w sobie konkretną dawkę szlamu i brudu, bez szału..
Ale... nowy album Privation który wyjdzie fizycznie lada moment bardzo mi znów smakuje. Słychać, że chłopaki nie stoją w miejscu i rozwijają się - dodali trochę więcej klimatu i nieco delikatności choćby przez kilka wstawek z damskimi wokalami...2 kawałki z nówki dostępne są już teraz a reszta za chwilę. Słyszałem całość - jest bardzo ciekawie.
Dźwiękiem zajmuje się Cyrille Gachet , znany m.in kiedyś ze współpracy z Chaos Echoes.
2 pozycje o których wspomniałem poniżej, a reszta jak chcecie sprawdzić w sieci.

aktualny skład:
Benjamin Moreau - songwriting, guitars, programmation, synths, additional vocals ex-Huata
Matthias Jungbluth - vocals, lyrics Calvaiire
Antoine Perron - bass, additional vocals
Titouan Le Gal - guitars, additional vocals Acedia Mundi, Epectase, Hostile, ex-Oes Galliath, Filthcult, ex-Etxegiña, ex-Extravasion

dyskografia:
Poisse EP 2014
Skapheusis EP 2015
Purge Full-length 2016
Pourrissoir Full-length 2017
Punir Full-length 2019
Pudeur Full-length 2020

Poigne EP 2020
Pantocrator EP 2021
Privation Full-length 2023

MA https://www.metal-archives.com/bands/Fange/3540379787
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Mam w planach dobrze im się przyjrzeć, bo wypłynęli mi przed oczy w kilku miejscach. Wokale są po francusku?
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Tak, lecą po swojemu.
Poza tym na starszych plytach był perkusista a na nowej postawili na syntezatory i programowanie - jeśli chodzi o klimacik industrialny to ten zabieg pasuje do całości.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

23. lutego nakładem Throatruiner Ṙecords ukazała się siódma płyta o tytule „Perdition”. Francuzów poznałem na wysokości ich poprzedniego albumu, "Privation" (który zresztą zmiótł mnie kompletnie z planszy). Mimo że "Perdition" wydaje się albumem przystępniejszym i bardziej „piosenkowym" od swojego poprzednika, to jest w tej ciężkiej, skrajnie ponurej muzyce Francuzów nadal coś przerażającego i obrzydliwego. Industrialny sludge metal podlany grubą warstwą elektroniki w ich wydaniu to mimo wszystko zgrabne kompozycje, nie tylko betonowe bloki upuszczane na głowę słuchacza.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dobre. Nie znałem. Będzie słuchane.

@brzask takich rzeczy słucha? Nie spodziewałem się. :D