Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Nortt

Vexatus

Obrazek
Nortt to utworzony już w 1995 roku jednoosobowy projekt z gatunku Black Funeral Doom Metal. Nortt jak na tak długi czas funkcjonowania nie ma zbyt bogatej dyskografii - kilka demek, EPka, split z Xasthur i 4 pełniaki. Zdecydowanie nie jest to muzyka dla każdego - osoby nie czujące tego typu klimatów prawdopodobnie zasną w połowie każdego dowolnie wybranego pełniaka. Dla mnie ten projekt to taka kwintesencja stylu Black Funeral Doom. Najnowszego pełniaka wydanego w 2017 roku jeszcze nie słyszałem i mam pewne obawy, bo wszystkie kawałki jakieś takie krótkie.

Obrazek
Skład:
Nortt - Everything (1995-present) ex-Apollyon, ex-Strychnos

Dyskografia:
1997 - Nattetale [demo]
1998 - Døden... [demo]
1999 - Graven [demo]
2002 - Hedengang [EP]
2003 - Gudsforladt
2003 - Mournful Monuments 1998-2002 [kompilacja]
2004 - Nortt / Xasthur [split]
2005 - Ligfærd
2007 - Galgenfrist
2017 - Endeligt

Wybrane kawałki z pierwszych dwóch albumów:

Całe dwa ostatnie albumy:

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Nortt/7722
BC: https://cycloneempire.bandcamp.com/music
BC: https://avantgardemusic.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Też nie słyszałem ostatniej. Najlepsza chyba druga płyta, prawdziwie grobowa atmosfera niczym z przykościelnej krypty. Na debiucie i demach jest jeszcze sporo melancholijnych melodii wygrywanych na pianinie, im dalej tym bardziej odór trupa a mniej smutku.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Bardzo lubię ten projekt. Słyszałem wszystko co wypuścił, na półce mam 2 pełniaki i chętnie do jego muzyki powracam. W klimatach miksu funeral doom i black metalu chyba najlepszy twór, obok Vhernen którego też polecam.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie słuchałem z 10 lat, ale Nortt to niekwestionowany klasyk grania black/funeral doom. Bez wielkiego zastanowienia to obok Elysian Blaze największy.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

yog pisze: 7 lat temu Nie słuchałem z 10 lat, ale Nortt to niekwestionowany klasyk grania black/funeral doom. Bez wielkiego zastanowienia to obok Elysian Blaze największy.
Coś kiedyś Elysian Blaze słyszałem i mnie nie porwało. Możesz coś polecić yog?
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ostatni album Elysian Blaze lekko przystępniejszy, Blood Geometry, uderzający nieco w klimaty The Ruins of Beverast. Tylko trwa on... 2h 10min. Mi się nie dłużyło i zdaje się ponownie odpaliłem od razu :P
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Dobry projekt, ale Nortt nie jest zbyt płodny w swojej twórczości. Nowa płyta nawet fajna, ale za mało na niej funeralu. Jest sporo pianina i to w całkiem fajnych, mocno grobowych klimatach, ale jednak pierdolnięcia to to nie ma. Zupełnie inna płyta niż Galgenfrist, ale to dobrze. Nortt się nie powtarza i za to szanuje jego pełniaki.
Wędrowycz pisze: 7 lat temu Bardzo lubię ten projekt. Słyszałem wszystko co wypuścił, na półce mam 2 pełniaki i chętnie do jego muzyki powracam. W klimatach miksu funeral doom i black metalu chyba najlepszy twór, obok Vhernen którego też polecam.
Zgadzam się w 100%. Esencja takiego grania, a Vhernen też bardzo fajne. Elysian Blaze bym postawił na 3 miejscu chyba.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

W wolnej chwili pozakładam osobne tematy projektom wymienionym w tym temacie. :) Nortt jest bardzo spoko. Funerale co do zasady raczej mnie nie kręcą (co może wydawać się nieco dziwne biorąc pod uwagę pewne okoliczności :)) z małymi wyjątkami. Nortt zalicza się do wyjątków - przede wszystkim potrafi budować klimat i strasznie smęci, ale jednocześnie nie nudzi.

Obrazek

Poza tym okładkę do "Galgenfrist" kiedyś chyba sobie wydrukuję i powieszę na ścianie. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Vexatus pisze: 7 lat temu W wolnej chwili pozakładam osobne tematy projektom wymienionym w tym temacie. :)
To chyba będzie zdaje się cały jeden o tym Vhernen? :P
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

A teraz widzę, że temat Elysian Blaze już jest. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No jak już poświęciłem prawie 5h na zapoznanie się z nową płytą, to uznałem, że lepszej okazji nie będzie :P
Lis
Moderator globalny

Lis

Dawno nie słuchałem. Podobała mi się płyta gdzie połączył ten swój depressive bm/funeral doom z elementami drone, chyba była to Galgenfrist.
MVA

MVA

Tak, Galgenfrist.

Uwielbiam ten projekt. Ligfaerd to wg mnie najbardziej "duszny", cmentarny i grobowy album muzyczny jaki kiedykolwiek powstał w metalu.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

"Dødsengel" to pierwszy singiel zapowiadający nowy (piąty) krążek Nortt. Album "Dødssang" ukaże się 4 kwietnia nakładem Avantgarde Music.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Kurde, lata całe tego nie słuchałem i nie potrafię porównać ze starymi materiałami, ale dobry ten nowy kawałek. Poczułem pewne rozczarowanie, że się skończył.

Ale nie powieszę się z tego powodu, więc w sumie nie wiem, czy aż taki dobry....