Holenderska Necro Schizma jest protoplastą totalnie wolnego doom metalu. Żyli krótko po raptem jeden rok. Powstali w 1989 roku i wypuścili trzy demosy a w zasadzie jedno demo oraz kasetę z nagraniem live i podłego reh'a. Właśnie to jedyne demo Erupted Evil spowodowało, że Necro Schizma stała się kultem.
Totalnie wolne doomowe partie, perkusja uderza w rytmie 2 uderzeń na minutę, dość mocny charczący wokal. 32 min, które przeszły do historii ciężkiej muzyki. Jeśli myślicie, że Winter był pierwszy to sprawdźcie Necro Schizma. Totalny kult.
Wraz z Sempiternal Deathreign i Paradise Lost zapoczątkowali death doom metal. Jak widać Holandia to była kolebka pierwszej falii death doomu (bo przecież jeszcze Enter The Domain Asphyx był bardzo blisko takiego brzmienia). Dziw bierze, że dziś mówi się tylko o Brytolach. Fakt faktem oni do końca ukształtowali gatunek i nadali mu obecny kształt i rozmach, ale przecież nie można zapominać o początkach.
Co do samej muzyki za dużo nie ma co się rozwodzić - kruszący, ślamazarny death metal który miażdży kości. Bardzo odpowiada mi produkcja tego materiału - czuć starociem, ale wszystko czysto brzmi (o ile można mówić o czystości muzyki kapel takiej jak Necro Schizma).
Czemu się rozpadli? Hajasz wiesz coś na ten temat? Korespondowałeś z nimi? Z tego co widzę żaden z nich nie kontynuował drogi muzycznej w innych kapelach. Bardzo dziwne.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself
Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay
"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Kiedy oni nagrywali te demosy to ja miałem 14 lat i nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje. Poznałem ich chyba w 1991 albo 1992 i już wtedy dostałem info, że nic więcej nie nagrają bo nie istnieją. Czemu się rozpadli ? Chyba wyprzedzili czas tym graniem albo co chyba bardziej jest prawdopodobne nikt nie chciał ich wydać.
A wiecie, że materiał z pierwszego demosa nagranego na żywo w klubie Hedon w czerwcu 1989 roku pojawił się też na jakichś dziwacznych VHS-ach? Gdyby ktoś szukał... Wideo trwa ok. godziny.
A generalnie to Winter wydali pierwsze demo też w czerwcu 1989, więc kto był pierwszy to sprawa lekko dyskusyjna chyba Co by jednak nie mówić, Necro Schizma jest jeszcze wolniejsza.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
No wiadomo, zresztą Necro Schizma nie ukrywała uwielbienia Triumph of Death, coverując to wielokrotnie.
Cudowne.
Powyższy cover pochodzi z Rehearsala z 1990 roku, opublikowanego po raz pierwszy na Discography z 2010 zawierającym oprócz niego jedynie Erupted Evil, toteż nazwa wydawnictwa raczej mylna. No ale taka ciekawostka jak 2 nowe kawałki i cover się tam znalazły.
Strasznie dziwny koncept w ogóle mieli, żeby grać taką muzę bez basisty żadnego, a na dwie gitary.
yog5 lat temu
Tormentor
yog
Sumptem Putrid Cult ukaże się zestaw 2 LP Erupted Evil, w 166 sztukach.