Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

Ankhagram

dj zakrystian

Obrazek
Funeral doom z kraju białych niedźwiedzi i Putina.

Co prawda znam tylko jedną płytę tego tworu, ale na tyle przyzwoitą by poświęcić parę minut na założenie tematu. Ujmując rzecz w skrócie, Neverending Sorrow, to rzecz przypominająca dokonania fińskiego Shape of Dispair, czyli typowo funeralowe granie doprawione elementami symfoniki. Za projektem stoi niejaki Dead, autor całego repertuaru, któremu na żywo pomagają dobierani muzycy. Patrząc na ich foty live, przypominają raczej zespół biesiadny, jednak muzyka jest interesująca. Otwierający płytę To My God, to jeden z lepszych utworów w gatunku jakie znam.

Może kogoś zainteresuje? Pepe?

Obrazek
Skład:
Dead - Everything (2005-2013, 2014-2017) Depressive Stupor
▼ Muzycy koncertowi
Alexandr Anigin - Drums (2014-2017)
Andrey Alexandrov - Guitars (2014-2017)
Daniil Perepelkin - Bass (2016-2017)
Ilya Ekimov - Guitars (lead) (2016-2017)
Nikita Bezborodov - Bass (2014-2017)
Dyskografia:
2005 - Doom, Death and Darkness [demo]
2006 - Suicidal Chaos [split]
2006 - When the Shadows Die [single]
2006 - ReANKHarnation
2007 - Neverending Sorrow
2008 - Letters from the Past Vol.1 [kompilacja]
2008 - Under Ruins
2010 - The Gardens of Soulless [split]
2010 - Where Are You Now
2012 - Letters from the Past Vol.2 [kompilacja]
2012 - Thoughts
2013 - The Future [EP]
2016 - Пошумим [video]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ankhagram/79795
BC: https://ankhagram.bandcamp.com/music
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem

Tagi:
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Z rosyjskimi kapelami doom metalowymi mam ambiwalentna relację. Albo trafiają w mój gust bez żadnych zastrzeżeń (tutaj polecam funeralowe Comatose Vigil, jeden z najlepszych funerali w ogólności) albo nudzą bułę gotyckimi smętami.

W przypadku Ankhagram jest gdzieś po środku. Znam Where Are You Now i muszę przyznać że jest to po prostu "shameless Shape Of Despair worship". Nie żeby mi to przeszkadzało, ale jednak muzyka Finów jest o klasę lepsza. W muzyce Ankhagram jest podobny element "gotyckości" co na SoD. Gdyby istniał podgatunek funeral gothic metal to właśnie tam Rosjan bym zaszufladkował. Niestety historia wyznaczyła gothic metalowi inną rolę i dziś raczej jest określeniem pejoratywnym.

Którą płytę polecasz?
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Jak napisałem, znam tylko jedną ale za to solidną. Neverending Sorrow to rzecz mocno w klimacie Angels of Distress, czyli funeral z elementami gotyku i symfonicznych dodatków, jeśli lubisz tę płytę to i Ankhagram powinien przypasować.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem