Absolutnie nie mam pojęcia, jakim sposobem odnalazłem wczoraj na dysku album tegorocznego debiutanta z Argentyny o nazwie Culto de Anubis. Głowiąc się nocą nad pułapkami programowania, przesłuchawszy ostatni Evilfeast ciut się wynudziłem, uznałem, że pewnie grają coś podobnego i przemęczę się, żeby mieć już z głowy. Ale - szczęśliwie - nic z tego.
Culto de Anubis grają, jak się okazuje, eksperymentalny doom metal. Co mam na myśli, mówiąc eksperymentalny?
Warto zacząć do tego, że jest to muza wchodząca gładko, choć płyta Memoria y Pensamiento zaczyna się jak w pół drogi między ciężarowym doom/deathem amerykańskiego Winter oraz hałasem ich rodaków z Sunn O))). Kapela startowała jednak w 2013 roku grając stonera i to również nieco słychać, krążek płynie przyjemnie i lekko niczym słodki dym, a 10 minutowe kawałki (płyta trwa prawie 70 min) przelatują, nim się zauważy. Jest trochę brzmień mrocznego post-rocka, nieco klimatów ostatecznej ciemności z Triptykon.
Nie wiem, może to jakaś przeciętnizna, ale mi obrzydliwie podeszła wczorajszej nocy i słucham już szóstą godzinę tego. EP-ki jak dotąd nie tykałem.
Dyskografia:
2014 - La huella de la serpiente [EP]
2018 - Memoria y pensamiento
Skład:
Martín González Devia - Drums, Vocals (choirs) (2013-present) Revuelta Emergente, ex-Duskwood
Horacio Sosa - Guitars, Vocals (2013-present)
Jose ''Topo'' Armetta - Bass (2017-present) ex-Eight Hands for Kali, ex-Taunus, ex-Solodolor, ex-Dragonauta, ex-Cuerno, ex-Los Natas, ex-Camposanto, ex-Iron Belt, ex-Massacre, ex-Massacre Palestina, ex-Santoro
▼ Byli muzycy
Diego U. - Bass (2013)
Juan Manuel Bianciotto - Bass (2014-2016)
Sebastian Aguirre - Bass (2014)
Juan Manuel Bianciotto - Bass (2014-2016)
Sebastian Aguirre - Bass (2014)
BC: https://cultodeanubis.bandcamp.com/music