Awatar użytkownika
Nebiros
Tormentor

Mournful Congregation

Nebiros 6 lata temu

Obrazek

Obrazek

Kwintesencja smutku i rozpaczy, czyli Mournful Congregation - ekipa wykonująca Funeral Doom Metal pochodząca z Australii. Powstali w 1993r. i mają na koncie 5 albumów oraz szereg splitów, demo i kompilacji. Zespół prezentuje stosunkowo tradycyjne podejście do tego nurtu muzycznego... jest powolnie i melancholijnie, muza pełna gorliwego żalu. Na główną linię melodyczną składa się rozpaczliwa gitara wiodąca oraz okazjonalne czyste wiosła i inne chórki, natomiast całość okraszona jest klasycznym, bardzo głębokim growlem. Panowie grają muzykę raczej bez zbędnych przyspieszeń i nagłych zrywów - każdy dźwięk jest niczym szpila wbijana powoli w serce słuchacza.

Skład:
Damon Good - Vocals, Bass, Guitars, Guitars (acoustic), Keyboards (1993-present) Cauldron Black Ram, Martire, Misery's Omen, StarGazer, ex-Fear Thyself, ex-Lord of the Command, The Esoteric Connexion, ex-Johnny Touch
Justin Hartwig - Guitars, Guitars (acoustic) (1999-present) Black Orchid, ex-Chalice
Ben Newsome - Bass (2011-present) Abstract the Light, Cauldron Black Ram, Intellect Devourer, Road Warrior, Johnny Touch
Tim Call - Drums (2015-present) Aldebaran, Ardour Loom, Nightfell, Sempiternal Dusk, Terror Oath, The Howling Wind, The Warwolves, Weregoat, Saturnalia Temple (live), ex-Aghori, ex-Tusks of Blood, ex-Ealdath, Dolven, ex-Hail, ex-Shadow of the Torturer, ex-Splatterhouse
▼ Byli muzycy
Ben Petch - Guitars, Drums (1993-1996) Storm Breeder, ex-Fear Thyself
Adrian Bickle - Drums (1997-2015) ex-Chalice
Mark Bodossian - Bass (2000) Esoteric, ex-Pantheist, ex-Chalice
Sean Graetz - Guitars (2000) Black Orchid, ex-Chalice
Denny Blake - Drums (2003) Cauldron Black Ram, Intellect Devourer, Martire, Misery's Omen, Road Warrior, StarGazer, Johnny Touch, ex-Lord of the Command, ex-Myrddraal, ex-Denouncement Pyre
▼ Muzycy koncertowi
Ben Petch - Guitars (2009-2010) Storm Breeder, ex-Fear Thyself
Stuart Prickett - Guitars (2011-2016) Horrisonous, Illimitable Dolor, The Slow Death, ex-Backyard Mortuary, ex-Bludgeoner, ex-Broken Anatomy, ex-Decayed Divinity, ex-Of Grief Everlasting, ex-Stone Wings, ex-Elysium
Tim Call - Drums (2012-2013) Aldebaran, Ardour Loom, Nightfell, Sempiternal Dusk, Terror Oath, The Howling Wind, The Warwolves, Weregoat, Saturnalia Temple (live), ex-Aghori, ex-Tusks of Blood, ex-Ealdath, Dolven, ex-Hail, ex-Shadow of the Torturer, ex-Splatterhouse
Dyskografia:
1994 - Weeping [demo]
1995 - An Epic Dream of Desire [demo]
1999 - Tears from a Grieving Heart
2002 - The Dawning of Mournful Hymns [kompilacja]
2002 - The Epitome of Gods and Men Alike / Let There Be Doom... [split]
2004 - A Slow March to the Burial / Gates [split]
2005 - The Monad of Creation
2007 - Mournful Congregation / Stone Wings [split]
2008 - Four Burials [split]
2009 - The June Frost
2011 - The Unspoken Hymns [kompilacja]
2011 - The Book of Kings
2012 - Weeping / An Epic Dream of Desire [kompilacja]
2014 - Concrescence of the Sophia [EP]
2018 - The Incubus of Karma

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Mo ... ation/2824
BC: https://20buckspin.bandcamp.com/music
Belzebóbr pisze: a ja jak najbardziej słucham muzyki z tidala i spotifaja, o wiele lepsze to i poręczniejsze niż słuchanie z jakichś śmiesznych CDków. Przynajmniej można się do głośnika na bluetooth podłączyć

Tagi:
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 6 lata temu

Czołówka gatunku i esencja nazwy funeral doom. Powoli, posępnie z odpowiednią dozą melancholii i smutku. Największa zaletą zespołu jest fakt, że Australijczycy potrafią pisać fajne kompozycje i dobre, zapadające w pamięć riffy. To właśnie zagrywki gitarowe są ich największym atutem.

Posiadam kompilację The Dawning of Mournful Hymns - to chyba najważniejsze ich nagranie - wszystkie demosy i album z 1999 są na niej zawarte. Na drugim miejscu polecam The Monad Of Creation. Zarówno The June Frost jak i The Book Of Kings to już gorsze materiały - niby jest fajne, są numery z potencjałem, ale jest też sporo sztucznego przedłużania i nudziarstwa. Zupełnie niepotrzebnie, bo przecież taki "The Catechism of Depression" zalicza się do ich najlepszych utworów, a potem mamy 33 minutowy Book Of Kings, który powinien trwać nie więcej niż 15 minut. No cóż taki mój problem z ostatnimi nagraniami. Może dlatego tak bardzo podobała mi się EP-ka "Concrescence of the Sophia" która zawiera więcej konkretów i po prostu czuć że wybrali dwa najlepsze utwory jakie nagrali w owym czasie i je tam zamieścili. Poza tym całość zdobi bardzo ładna okładka, tak więc musiałem ją sobie kupić.

Obrazek

Krótko rzecz mówiąc mam trochę problemów z ostatnimi dwoma płytami więc teoretycznie nie powinienem zaopatrywać się w ich najnowsze dzieło. Cóż, powstrzymać się nie mogłem i The Incubus of Karma zasilił moje szeregi płyt doomowych. Mam nadzieję, że mnie nie rozczaruje.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Nebiros
Tormentor

Nebiros 6 lata temu

The Monad of Creation na pewno najlepszy pelniak z tego co od nich znam - nie obadalem jeszcze tegorocznego wyziewu i przedostatniej, chociaz teraz to mnie zbytnio nie zacheciles :D

Jesli The Dawning of Mournful Hymns takie zajebiaszcze, to bez gadania zaraz sie za nie zabiore.
Belzebóbr pisze: a ja jak najbardziej słucham muzyki z tidala i spotifaja, o wiele lepsze to i poręczniejsze niż słuchanie z jakichś śmiesznych CDków. Przynajmniej można się do głośnika na bluetooth podłączyć
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Ja natomiast nie słyszałem nic wcześniejszego i zabrałem się za tegoroczny "The Incubus Of Karma" zgarniający bardzo dobre noty. Mamy wolne walce, przepełnione jednak dużym klimatem, słucha mi się tego bardzo przyjemnie. Dużo smutku i melancholii w tych melodiach jest zawartych i faktycznie jakoś chwytliwe to, znaczy się łatwo wchodzi do głowy. Mimo powolnych temp dzieje się tu dość dużo i kawałki są stosunkowo rozbudowane. Dużo motywów, ponakładanych na siebie ścieżek gitar i elegancko growlujący wokal w tle. Jak dla mnie najlepsza rzecz póki co w takich klimatach w tym roku.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 5 lata temu

Wyśmienite jest to "The Incubus of Karma". Na mój gust mogliby skrócić odrobinę spokojne, melodyjne momenty, ale nie będę się czepiał.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Pięćset lat nie słuchałem i pamiętam w zasadzie tyle, że The Monad of Creation bardzo udany był, a przynajmniej tak mi się wydawało te prawie 2 dekady temu. Ale tym razem ja nie o tym, czego nie słuchałem od 10 lat, a o tym, że 27 maja 2022 australijscy funeraliści wydadzą epkę The Exuviae Of Gods – Part I, z kolei pod koniec roku kolejną. W Osmose i 20 Buck Spin.

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Nebiros
Tormentor

Nebiros 2 lata temu

No i to jest dobry news! Szkoda, że EPka, a nie pełniak, ale z pewnością będzie słuchane.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

37 minut ta epka trwa :)

1. Mountainous Shadows, Cast Through Time 14:05
2. The Exuviae of Gods 07:11
3. An Epic Dream of Desire 15:47

Mountainous Shadows, Cast Through Time zajebisty tytuł.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Nebiros
Tormentor

Nebiros 2 lata temu

37 min to się nawet Enty nie witają na wiecu Entów. Co to jest 37 minet...
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Nebiros pisze:
2 lata temu
Szkoda, że EPka, a nie pełniak, ale z pewnością będzie słuchane.
Jest to jej pierwsza część, gdyż Osmose na drugą połowę obecnego roku, zapowiada kontynuację w postaci The Exuviae Of Gods – Part II. Nie lepiej wydać od razu całość jako pełną płytę? Po co taki zabieg?
Natomiast można posłuchać próbki wszystkich trzech utworów z The Exuviae Of Gods – Part I.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Premierowy utwór "The Forbidden Abysm" z nadchodzącego mini-albumu The Exuviae of Gods - Part II. Data premiery ustalona jest na 26 maja. Dwie nowe kompozycje oraz ponowne nagrany stary klasyk "Head's Bowed" z 1995 roku, który znalazł się na ich drugiej taśmie demo.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.

Wróć do „Doom / Stoner / Sludge Metal”