Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Iron Monkey

pit

Obrazek
Iron Monkey to działająca od lat 90, wesoła brytyjska gromadka grająca mieszankę sludge metalu i stoner rocka. Tym co lubię w ich twórczości najbardziej jest patologiczno-natchniony klimat i to, że kiedy już wpadają w rejony Black Sabbath zupełnie nie czuć kopiowania. Zamiast tego udaje im się po swojemu odtworzyć atmosferę mniej popularnych kawałków od Iommiego i spółki, w rodzaju: "A National Acrobat", czy "Spiral Architect". Sprzęgi i inne wstawki przypominające spadanie sprzętu ze schodów też są obecne. Przecież to sludge. Drugi album zespołu jest już otoczony maleńkim kultem. Niestety płyta poreaktywacyjna nie sprostała wysokim wymaganiom fanów.

Skład:
Jim Rushby - Guitars (1994-1999), Guitars, Vocals (2017-present) Geriatric Unit, ex-Ironside, ex-Armour of God, ex-Dick Likkas, ex-Gammacrom, ex-Hard to Swallow, ex-Impound, ex-Phantom Limb Management, ex-Wartorn
Steve Watson - Guitars (1994-1997), Bass (2017-present) Ravens Creed, ex-Belial, ex-Colostomy, ex-Death Force, ex-Desecrator, ex-Consumed, ex-Cerebral Fix, ex-Helvis, ex-Taken by Wolves, ex-Drown, ex-Goat Throne / Voss, ex-The Cland Destined, ex-The John Merrick Experience
Ze Big - Drums (2018-present) Widows
▼ Byli muzycy
Doug Dalziel - Bass (1994-1999) ex-Ironside, ex-The Dukes Of Nothing
Justin Greaves - Drums (1994-1999) Teeth of Lions Rule the Divine, Crippled Black Phoenix, Se Delan, ex-Electric Wizard, ex-Borknagar (live), ex-Khang, ex-Armour of God, ex-Earthtone9, ex-Hard to Swallow, ex-Silver Ginger 5, ex-The Varukers
Johnny Morrow - Vocals (1994-1999) (R.I.P. 2002) ex-Murder One, ex-Armour of God, ex-Impound, ex-MYWAR, ex-Tusken Coalition
Dean Berry - Guitars (1997-1999) ex-Capricorns, ex-The Dukes of Nothing
Stuart O'Hara - Guitars (1999) Sigiriya, ex-Acrimony, ex-Black Eye Riot, ex-The Dukes of Nothing
Brigga - Drums (2017-2018) Chaos U.K., ex-My War
Dyskografia:
1997 - Iron Monkey
1998 - Our Problem
1999 - Iron Monkey / Our Problem [kompilacja]
1999 - We've Learned Nothing [EP]
1999 - We've Learned Nothing [split]
2002 - Ruined by Idiots: Live and Unleashed [kompilacja]
2017 - 9-13

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Iron_Monkey/5663
BC: https://ironmonkey.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Nazwa obijała się z różnych stron, ale w końcu musiałem tę Żelazną Małpę (która bynajmniej - nie skacze po gumie) odpalić. Ich muzyka z pozoru wydaje się prosta, ale z połączenia bagienno - patusiarskich rytmów z dostawami piasku z regionu Palm Desert wyszło coś wyjątkowego.

Tu i ówdzie pojawi się panterowy riff i wspomniane już wcześniej nawiązania do Black Sabbath - np. słynny kaszelek ze Sweet Leaf. To wszystko okraszone jest nazgulowato - pterodaktylowatym (niech będzie, że blackującym) darciem japy. Bardzo spoko kapela.
Opinia wydana po przesłuchaniu drugiego albumu.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Obrazek

Taka wieść się niesie. Our Problem wielbię na wieki, więc na pewno sprawdzę co tym razem wypluje Żelazna Małpa.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Pierwszą zapowiedzią jest otwierający ten krążek numer "Misanthropizer"
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Odrobinę za starylnie jak na nich, ale bdb riffowanko, jak zawsze.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Zawsze olewałem sludge, zacząłem się w to powoli wkręcać może ze dwa lata temu i bardzo mnie cieszy odkrywanie takich zespołów. Po ostatnim singielku lecę z plytą z 1997 i bawię się bardzo miło.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Słudge jak każdy gatunek, ma swoich lepszych i gorszych przedstawicieli, ale imho Iron Monkey to ścisła czołówka tego zepsutego, narkotycznego bluesa. Idealne dźwięki do spędzania czasu siedząc w swoich ulubionych, starych, spranych koszulkach, przesiąkniętych wonią dymu konopnego.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Dziwię się sam sobie, że dopiero teraz mocniej wbiłem w temat, bo przecież w takim Abscess jest tego sludge od cholery, a tych przecież uwielbiam już pewnie z blisko 20 lat. No nic, fajnie, ja się cieszę.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Bez oryginalnego wokalisty to już nie jest to samo Iron Monkey co kiedyś.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

1. To niemożliwym jest by było tak samo po tylu latach przerwy - zestarzeli się panowie.

2. Wokal bardzo dobry, ale wiadomo, że pojebany pterodaktyl jest nie do podrobienia.

3. Nowy kawałek i tak zapowiada konkretny wpierdol. W dalszym ciągu to dobra, w chuj bujająca muza. Jestem na tak.

4. Ze sludge ogółem poleciłbym @deathwhore owi Primitive Man i Cobalt. To chyba powinno zatrybić, a z racji, że docenia również kunszt, a nie tylko brud czy patologię to też Neurosis od trzeciego albumu oraz Minsk, względnie Crowbar i co niektóre z płyt Melvins. To są moim zdaniem podstawowe kapele bagiennego metalu.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ale Cobalt to przede wszystkim black metal. Sladżowy, alternatywny itp, ale jednak black metal. Oczywiście zajebisty i warty polecenia, ale nie wiem czy akurat takiej osobie jak nasz Michaś :)

Reszta typów ok, każdy z innej parafii, a różnorodność się chwali.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

No właśnie dlatego wspomniałem o tym Cobalt, bo ludziom z diabłem w sercu może podejść. A czy przede wszystkim black metal to trudno stwierdzić.

No sludge ogólnie ciężko w jedne ramy wrzucić. Kultowe kapele nurtu mają oczywiście wspólne mianowniki, ale różnorodność brzmień jest tu chyba największa spośród wszystkich podgatunków ciężkiej muzyki. I jest to właśnie ekstrema a nie jakieś doomowanko czy hehe stonerki jak myślą co niektórzy. Dużo trudnej muzyki której warto poświęcić czas.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

To ja dorzucę: Grief, stonerowo-sludgeowe Taint i Harvey Milk.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

To jak Grief to trzeba i wymienić Buzzoven i Eyehategod ...
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

brzask pisze: rok temu To jak Grief to trzeba i wymienić Buzzoven i Eyehategod ...
Pewnie tak, oni jakoś naturalnie układają się w trójcę.
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Cios numer dwa. Ej, dobre to.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Słychać skąd się wzięło Monotheist, co nie?
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Piękny kawałek. Mocne celticfrostowanie, ale też jakoś to tak podobnie na moje ucho płynie jak na ostatniej jak dotąd płycie Czechów z Gospel of The Future. Może @pit kliknie i sprawdzi sladżowych pepików?

viewtopic.php?f=7&t=4598&p=98353&hilit=Gospel#p98353
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Dobry numer, ale zaraz... to z nowego albumu....więc widać że lubią M o n o t h e i s t ! , który urodził się dość dawno, hehe

muszę posłuchać wcześniejszych płyt
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

CzłowiekMłot pisze: rok temu Piękny kawałek. Mocne celticfrostowanie, ale też jakoś to tak podobnie na moje ucho płynie jak na ostatniej jak dotąd płycie Czechów z Gospel of The Future. Może @pit kliknie i sprawdzi sladżowych pepików?

viewtopic.php?f=7&t=4598&p=98353&hilit=Gospel#p98353
Bardzo możliwe, że sprawdzę.
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Jest kolejny kawałek. Jak Wam się widzi?
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Jakub pisze: rok temu

Jest kolejny kawałek. Jak Wam się widzi?
Dobrze słychać brzmienia południa, może w dalszym ciągu klimaty Down, ale też sporo tutaj mocy hc. Bardzo dobry numer.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Dla mnie dużo słabiej niż na tych dwóch wyżej. Poprzedni Off Switch przejechał się po mnie niczym kilkutonowy walec, zajebisty numer.
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Dla mnie też najsłabszy z całej trójki, ale ze wszystkich najbardziej poskładał mnie Misanthropizer. Proste, chwytliwe i ciężkie riffowańsko to dla mnie esencja tej grupy, a pierwszy singiel spokojnie dorównuje takim buldożerom jak Boss Keloid czy Bad Year.

Czekam na całość, liczę na porządną ilość dzikich wrzasków i sprzężeń.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Zgadzam się, że ten jest słabszy. Przez chwilę myślałem, że rozpędzi się do czegoś w stylu Superjoint Ritual, ale nie.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Liczyłem na lepszy album po takiej zapowiedzi jaką był Off Switch, czyli na więcej poprzeciąganych gitar i walcowania. A tak jest przeciętnie a momentami, jak na takie granie, za szybko i za skocznie - brakuje mi patologii a la Primitive Man itp.
Zrobiłbym z tego niezłą EPkę i tyle - do wspomnianego numeru dołączyłbym jeszcze przedostatni The Gurges + mocniej rozbudował noisowe zakończenie O. D. Rose ..i dacyt.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

O, ładnie zachęciłeś, żebym posłuchał!
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Wszystko ok, tylko Iron Monkey nigdy przesadnie nie walcowało.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

pit pisze: rok temu Wszystko ok, tylko Iron Monkey nigdy przesadnie nie walcowało.
Możliwe, ja ich słyszałem jedynie kiedyś z jakiegoś składaka, bodajże z Earache