Za ten jednoosobowy projekt odpowiada niezmordowany Mikko Aspa, który jest znany z udzielania się w wielu innych projektach metalowych (między innymi Clandestine Blaze i Deathspell Omega) i Noise/Power Electronics. Pod tym szyldem ma na koncie demko, sporo splitów, jednego pełniaka i jedną kompilację zawierającą materiał z różnych wydawnictw. Mikko w ramach Stabat Mater realizuje swoją wizję grania w stylu Doom/Funeral Doom i wychodzi mu to bardzo dobrze.
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że wyjdzie mu to aż tak dobrze. Jestem wielkim fanem tego co robi pod szyldem Clandestine Blaze, ale miałem spore obawy co do tego projektu, bo do tej pory słyszałem dawno temu tylko jeden kawałek ze splitu "Crushing the Holy Trinity" i jakoś mną nie wstrząsnął.
Dzisiaj tak sobie odpaliłem jedynego pełniaka (z czym zwlekałem długo, bo na brak materiałów czekających na odsłuch nie narzekam) i się okazało, że to bardzo dobre granie.

Skład:
Mikko Aspa - Everything (2001-present) Clandestine Blaze, Creamface, D.O.M., Deathspell Omega, Fleshpress, Warloghe (live), ex-A.M., Alchemy of the 20th Century, Clinic of Torture, Grunt, Nihilist Commando, Pain Nail, Vapaudenristi, ex-Ride for Revenge (live), ex-Irritate (live), ex-Morbid Savouring, ex-Dorchester Library, ex-Nicole 12, ex-Noise Waste
Dyskografia:
2001 - Rehearsal (a.k.a. Promo 2004) [demo]
2002 - Worship / Stabat Mater [split]
2004 - A Slow March to the Burial / Gates [split]
2004 - Church of the Flagellation [split]
2005 - Crushing the Holy Trinity [split]
2006 - Stabat Mater / A.M. [split]
2009 - Stabat Mater
2016 - Give Them Pain [kompilacja]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Stabat_Mater/7329