Zostań na chwilę i posłuchaj. Kapela z pewnością niektórym znana bo działająca już od 2005 roku, pochodząca z Francji. Jakoś tak mam, że w mieszance stoner&doom zawsze mocniej zajeżdża mi stonerem, dlatego pierwsze dwa albumy nie wywarły na mnie większego wrażenia. Potem 'Hope, Doper, Rope' z 2013 oraz 'This Is Not Supposed to Be Positive' z 2015 i zaczęło się robić naprawdę ciekawie. Stoner zaczął ulatywać a w jego miejsce wkradał się jakiś taki lekko grungowy klimat. Encyklopedia Metalu określa to jako Gothic Doom, może i tak powinno się to nazywać, nie mnie oceniać. Przyszedł rok 2018 i panowie osiągnęli chyba swój 'finał form'. 'Banlieue Triste' czyli Smutne przedmieście. Jak to pięknie buja, jak to pięknie hipnotyzuje. Proste granie, nisko strojone gitary, melodyjny, wysoki wokal - wszystko na swoim miejscu. Jest w tym brzmieniu jakaś oldschollowa nuta. Przynosi mi skojarzenie z Type O Negative ale jeśli miałbym wskazać najbliższe podobieństwo to myślę, że byłby to Pallbearer. Polecam!
Skład:
Clément Hanvic - Bass Arkangel, Es la Guerilla, ex-L'Esprit du Clan
Cédric Toufouti - Vocals, Guitars Inhatred
Mehdi Birouk Thépegnier - Drums (2005-present) Es la Guerilla, ex-Arkangel, ex-Rising Dust
Julien Rour Chanut - Guitars (2005-present) Arkangel, Es la Guerilla, Rising Dust (live), ex-Bullworth
▼ Byli muzycy
Sid Ahmed Azzouni - Guitars (R.I.P. 2010) ex-Es la Guerilla
Bernard Quarante - Bass (2005-?) ex-Fate, Every Reason to...
Adrien Lederer - Guitars (2005-?) Cowards, Dacast, Third Arm, ex-Bullworth, ex-Sickbag
Keo Nackphouminh - Vocals (2005-?) ex-Es la Guerilla
Bernard Quarante - Bass (2005-?) ex-Fate, Every Reason to...
Adrien Lederer - Guitars (2005-?) Cowards, Dacast, Third Arm, ex-Bullworth, ex-Sickbag
Keo Nackphouminh - Vocals (2005-?) ex-Es la Guerilla
▼ Muzycy koncertowi
Christophe Marconato - Bass (2011) Abjvration, Subterraen, ex-HKY, ex-Time to Burn, ex-Huata, ex-Every Reason to...
2007 - Eibon / Hangman's Chair [split]
2007 - (A Lament for...) The Addicts
2010 - Leaving Paris
2012 - Drawers / Hangman's Chair [split]
2012 - Hope///Dope///Rope
2014 - Acid Deathtrip / Hangman's Chair [split]
2015 - This Is Not Supposed to Be Positive
2017 - Hangman's Chair / Greenmachine [split]
2018 - Banlieue triste
2019 - Bus de Nuit [EP]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ha ... air/103951
BC: https://hangmanschair.bandcamp.com/music