Awatar użytkownika
mork
Tormentor

Hangman's Chair

mork 3 lata temu

Obrazek

Obrazek

Zostań na chwilę i posłuchaj. Kapela z pewnością niektórym znana bo działająca już od 2005 roku, pochodząca z Francji. Jakoś tak mam, że w mieszance stoner&doom zawsze mocniej zajeżdża mi stonerem, dlatego pierwsze dwa albumy nie wywarły na mnie większego wrażenia. Potem 'Hope, Doper, Rope' z 2013 oraz 'This Is Not Supposed to Be Positive' z 2015 i zaczęło się robić naprawdę ciekawie. Stoner zaczął ulatywać a w jego miejsce wkradał się jakiś taki lekko grungowy klimat. Encyklopedia Metalu określa to jako Gothic Doom, może i tak powinno się to nazywać, nie mnie oceniać. Przyszedł rok 2018 i panowie osiągnęli chyba swój 'finał form'. 'Banlieue Triste' czyli Smutne przedmieście. Jak to pięknie buja, jak to pięknie hipnotyzuje. Proste granie, nisko strojone gitary, melodyjny, wysoki wokal - wszystko na swoim miejscu. Jest w tym brzmieniu jakaś oldschollowa nuta. Przynosi mi skojarzenie z Type O Negative ale jeśli miałbym wskazać najbliższe podobieństwo to myślę, że byłby to Pallbearer. Polecam!

Skład:
Clément Hanvic - Bass Arkangel, Es la Guerilla, ex-L'Esprit du Clan
Cédric Toufouti - Vocals, Guitars Inhatred
Mehdi Birouk Thépegnier - Drums (2005-present) Es la Guerilla, ex-Arkangel, ex-Rising Dust
Julien Rour Chanut - Guitars (2005-present) Arkangel, Es la Guerilla, Rising Dust (live), ex-Bullworth
▼ Byli muzycy
Sid Ahmed Azzouni - Guitars (R.I.P. 2010) ex-Es la Guerilla
Bernard Quarante - Bass (2005-?) ex-Fate, Every Reason to...
Adrien Lederer - Guitars (2005-?) Cowards, Dacast, Third Arm, ex-Bullworth, ex-Sickbag
Keo Nackphouminh - Vocals (2005-?) ex-Es la Guerilla
▼ Muzycy koncertowi
Christophe Marconato - Bass (2011) Abjvration, Subterraen, ex-HKY, ex-Time to Burn, ex-Huata, ex-Every Reason to...
Dyskografia:
2007 - Eibon / Hangman's Chair [split]
2007 - (A Lament for...) The Addicts
2010 - Leaving Paris
2012 - Drawers / Hangman's Chair [split]
2012 - Hope///Dope///Rope
2014 - Acid Deathtrip / Hangman's Chair [split]
2015 - This Is Not Supposed to Be Positive
2017 - Hangman's Chair / Greenmachine [split]
2018 - Banlieue triste
2019 - Bus de Nuit [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ha ... air/103951
BC: https://hangmanschair.bandcamp.com/music
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Posłuchałem sobie kawałka z Perturbatorem z nowej płyty, bo go lubię, i spoko nawet granie. Swoją drogą trasę wspólną grają po Europie, jeszcze z Autorem i paniszerem i jakimś Health, o którym nic nie wiem. 20.10 i 21.10 Wrocław (Zaklęte Rewiry) i Warszawa (Progresja). A tu ten kawałek:

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork 3 lata temu

yog pisze:
3 lata temu
Swoją drogą trasę wspólną grają po Europie, jeszcze z Autorem i paniszerem i jakimś Health, o którym nic nie wiem. 20.10 i 21.10 Wrocław (Zaklęte Rewiry) i Warszawa (Progresja).
Jesteś pewien? Patrzę na wydarzenia w Warszawie i we Wrocławiu i nie ma tam wymienionego Hangman's Chair. Gdyby grali w Polsce leciałbym jak w dym.
and I am its prophet
I have not come to cure
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Nie jestem pewny - widziałem plakat całej trasy i tam byli jako goście, ale może do nas nie zawitają jednak.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Hangman's Chair wracają z nowym singlem aby przypomnieć, że świat jest przykrym miejscem a życie to pasmo smutku.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork 2 lata temu

No, no... Nuclear Blast zwęszyło łakomy kąsek. Nie dziwię się bo ostatnia płyta z 2018 świetna. Ten numer również siedzi w tym klimacie. Mam nadzieję, że niedługo info o kolejnym pełniaku.
and I am its prophet
I have not come to cure
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork 2 lata temu

Jak zwykle zajebiście.

and I am its prophet
I have not come to cure
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork rok temu

Na najnowszym "A Loner" Francuzi nie zaskakują i jadą dalej przetartym przez "Banlieue Triste" szlakiem. I bardzo dobrze, bo właśnie na to liczyłem.

Obrazek
and I am its prophet
I have not come to cure
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Mniejsza o szufladki, bo to po prostu dobra muza jest....tym bardziej na dzisiejszy dzień gdzie jakiś wisielczy nastrój się wkradł..
Smutek , wspominki z przeszłości i ogólny dół.
Odszedł Pan Roman Kostrzewski, za oknem prószy śnieg i leci sobie ta nówka...
Nie znam poprzednich płyt na razie, ale nową spokojnie polecić można wszystkim sięgającym także i po te mniej metalowe płyty.
Nastrojem i klimatem przypomina mi ten album np The Gathering z okresu "Almost a Dance" i shoegaze'owe granie rodem od Slowdive.
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Kiedyś robiłem podejście do tej eki i nie poniosło mnie zupełnie ich granie. Może sprawdzę ten nowy album przy drugiej próbie.
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork 8 mies. temu

Nowy numer, chyba odpad z ostatniej płyty ale warty sprawdzenia. Dodatkowo krótki dokument (3 min) o genezie zespołu oraz albumu A Loner.

DOKUMENT:
and I am its prophet
I have not come to cure

Wróć do „Doom / Stoner / Sludge Metal”