Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Dolorian

DiabelskiDom 2 lata temu

Obrazek
Odświeżona dzięki shoutboxowym rozmówkom kapela, której nie słuchałem chyba z 10 lat a która była jednym z pierwszych zespołów spoza, że tak powiem, oficjalnego nurtu, które poznałem i które mi się bardzo podobały za kuca.

Fiński Dolorian, ciut bardziej rozpoznawalny chyba tylko z powodu splitu ze szwedzkim Shining. Trzy albumy na koncie (plus wspomniany split) z którego najbardziej osłuchany mam debiutancki When All the Laughter Has Gone. Blackujący, posępny doom metal, pozbawiony choćby odrobiny nadziei i promyczka światła, za to upstrzony dark ambientowym szumem. Świetny a mało znany i przez to zapomniany materiał, jak najbardziej wart przypomnienia.

Kolejny album, tzw S/T jest już nieco łagodniejszy, co absolutnie nie znaczy, że bardziej radosny. Dark ambient ustąpił z lekka miejsca jakimś darkwave'owym motywom, cała płyta jest ewidentnie lżejsza pod kątem instrumentalnym. Ostatniego wydanego albumu, Voidwards, prawie nie znam, bo słyszałem go może ze dwa razy w życiu. Debiut jednak polecam bardzo serdecznie wszystkim miłującym doomowanko pozbawione łez i polucji.

Skład:
Ari Kukkohovi - Drums, Guitars, Bass (1997-?) Halo Manash, ex-Black Swan, ex-Dagon, ex-i.corax
Jussi Ontero - Keyboards (1997-?) Death's-head and the Space Allusion, Ghost Machinery, ex-Wildcard, ex-Burning Point, ex-Stargazery, ex-Black Swan, ex-Nortia, ex-Astral Vision, ex-In Khaos' Pantheon, ex-King's Ruin, ex-Sphere, ex-Suicide, ex-Tragedia
Anti Ittna Haapapuro - Vocals, Guitars (1997-?) Black Swan, Aeoga, Arktau Aon, Arktau Eos, Aural Holograms, Halo Manash, I.corax
▼ Byli muzycy
Heidi Riihinen - Keyboards (1997) ex-Catamenia
Dyskografia:
1999 - When All the Laughter Has Gone
2001 - Dolorian
2003 - Dolorian / Shining [split]
2006 - Voidwards

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Dolorian/3925
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Bardzo lubię. Chętnię uzupełniłbym sobie kolekcję o "Voidwards" ale widzę, że poza Discogs nie ma chyba szans :)
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Właśnie wpadłem ponownie w sidła Voidwards i coś czuję, że w najbliższych dniach polecą też i pozostałe albumy Finów.
Specyficzna to muza i z pewnością za wielu odbiorców nie znalazła a szkoda...bo powinni się zatrzymać przy niej wszyscy amatorzy mrocznego i posępnego grania. Nie są to na pewno dźwięki dla typowego fana doom metalu, nie ma tu jakiegoś miażdżenia ciężarem, wszystko jest raczej delikatnie wyważone i osadzone mocno w psychodelii czy tam i nawet wędrujące gdzieś w rejony ambientowe. Oczywiście cięższe dłuższe momenty też są - choćby taki ,,Epoch of Cyclosure" ze świetnym growlingiem..
Wszystko co wydali jest wyjątkowe i unikalne i nie znam drugiego zespołu który brzmiałby jak oni...a Voidwards wręcz uwielbiam - czyli "W stronę pustki" bo tak jakoś wychodziłoby w wolnym tłumaczeniu. Tytuł albumu też mówi sam za siebie.
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie rok temu

Bez szukania po internetach kapelkę kojarzę tylko ze splitu z Shinig, na którym zrobili na mnie większe wrażenie niż Szwedzi, zwłaszcza kiedy słuchałem tego zgrzybiony. Miło mi się kojarzy 8-)

Wróć do „Doom / Stoner / Sludge Metal”