Odświeżona dzięki shoutboxowym rozmówkom kapela, której nie słuchałem chyba z 10 lat a która była jednym z pierwszych zespołów spoza, że tak powiem, oficjalnego nurtu, które poznałem i które mi się bardzo podobały za kuca.
Fiński Dolorian, ciut bardziej rozpoznawalny chyba tylko z powodu splitu ze szwedzkim Shining. Trzy albumy na koncie (plus wspomniany split) z którego najbardziej osłuchany mam debiutancki When All the Laughter Has Gone. Blackujący, posępny doom metal, pozbawiony choćby odrobiny nadziei i promyczka światła, za to upstrzony dark ambientowym szumem. Świetny a mało znany i przez to zapomniany materiał, jak najbardziej wart przypomnienia.
Kolejny album, tzw S/T jest już nieco łagodniejszy, co absolutnie nie znaczy, że bardziej radosny. Dark ambient ustąpił z lekka miejsca jakimś darkwave'owym motywom, cała płyta jest ewidentnie lżejsza pod kątem instrumentalnym. Ostatniego wydanego albumu, Voidwards, prawie nie znam, bo słyszałem go może ze dwa razy w życiu. Debiut jednak polecam bardzo serdecznie wszystkim miłującym doomowanko pozbawione łez i polucji.
Skład:
Ari Kukkohovi - Drums, Guitars, Bass (1997-?) Halo Manash, ex-Black Swan, ex-Dagon, ex-i.corax
Jussi Ontero - Keyboards (1997-?) Death's-head and the Space Allusion, Ghost Machinery, ex-Wildcard, ex-Burning Point, ex-Stargazery, ex-Black Swan, ex-Nortia, ex-Astral Vision, ex-In Khaos' Pantheon, ex-King's Ruin, ex-Sphere, ex-Suicide, ex-Tragedia
Anti Ittna Haapapuro - Vocals, Guitars (1997-?) Black Swan, Aeoga, Arktau Aon, Arktau Eos, Aural Holograms, Halo Manash, I.corax
▼ Byli muzycy
Heidi Riihinen - Keyboards (1997) ex-Catamenia
1999 - When All the Laughter Has Gone
2001 - Dolorian
2003 - Dolorian / Shining [split]
2006 - Voidwards
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Dolorian/3925