Och, uch, ciągle nie ma tematu o tym zacnym projekcie, zatem działamy. Zwłaszcza, że jestem akurat na fali słuchania takich klimatów, to świeże przemyślenia mogę tu wylać.
Traddoomowy projekt z udziałem Alana z Primordial, ale też np. Johna z Malthusian (bo pewnie każdy się spuszcza, że Alan z Prajmordial, Alan z Prajmordial, a to wcale nie jedyna "jakaś" persona na tle nołnejmów). No, ale do rzeczy. Debiutancki album tegoż ansamblu, czyli wydany po EPce Pray to the Devil in Man (zawierającej zresztą kawałki powtórzone na debiucie) All Hell's Martyrs, to w mojej opinii jedna z najlepszych rzeczy, jaka się przytrafiła klasycznemu doom metalowi w ostatnich kilku latach. Doskonały, mroczny klimat oraz niesamowicie zajebiście napisane, przyozdobione niesamowicie zajebistymi riffami oraz niesamowicie zajebistymi wokalami Alana numery. Dramaturgia i zaaranżowanie całości jest na szóstkę z plusem, od następującego po introdukcji nośnego Thirteen Clergy to the Flames aż po zamykające całość, przepięknie rozpędzające się Cathars to Their Doom oraz dociskające efekt Live Through Martyrs / Transmissions from the Devil Star - cała płyta to zwarty, miażdżący monolit doom metalu, ze wszystkimi jego najlepszymi cechami.
Po drodze jeszcze wyszedł jeden niby-pełniak (niby, bo to w sumie 3 nowe kawałki + cover Venom) i spoko, dość mało go słuchałem w stosunku do reszty wydawnictw. Jednak prawdziwy cios nadszedł w bieżącym roku. Światło dzienne ujrzał kolejny album pt Alchemical Warfare. Jakiż to jest masakrator. Moim zdaniem jedna z najlepszych, tegorocznych płyt. Mroczne, doomowe walce ustąpiły nieco miejsca heavy metalowym galopadom, ale oczywiście tamte powolne, ciężkie, diabelskie patenty ciągle są wizytówką Dread Sovereign. Zespół brzmi inaczej niż wcześniej, ale ciągle słychać, że to właśnie oni. Rozwinęli się i zmodyfikowali nieco koncept, ciągle pozostając potężnym, epickim, szlachetnym doom metalem. Takie hity, jak Nature Is the Devil's Church czy Her Master's Voice to rzeczy, które wrzynają się w łeb w najlepszym stylu. Doskonała pozycja i czołówka roku.
Skład:
Nemtheanga - Bass, Vocals (2013-present) Primordial, Twilight of the Gods, ex-Blood Revolt, ex-Perdition, ex-Plagued, Aprilmen, Metal Salvage, ex-Void of Silence
Bones - Guitars (2013-present) Dikasterion (live), ex-De Novissimis, Wizards of Firetop Mountain
Con Ri - Drums (2015-present) Conan, Krawwl, Malthusian, Sodb, ex-Altar of Plagues, DOS, ex-Abaddon Incarnate
▼ Byli muzycy
Sol Dubh - Drums (2013-2015) Primordial, ex-Geasa, ex-Perdition
▼ Muzycy koncertowi
Johnny King - Drums (2014) Conan, Krawwl, Malthusian, Sodb, ex-Altar of Plagues, DOS, ex-Abaddon Incarnate
2013 - Pray to the Devil in Man [EP]
2014 - All Hell's Martyrs
2017 - For Doom the Bell Tolls
2021 - Alchemical Warfare
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Dr ... 3540363246
BC: https://dreadsovereign.bandcamp.com/music