Jedziemy z kolejnym godnym spadkobiercą Candlemass czy Solitude Aeturnus. To chyba jeden z bardzo pierwszych, o ile nie pierwszy w ogóle zespół z klasycznych, metalowych kręgów, którego wydało Dark Descent Records. Wyjątek od metalu śmierci, wojny, zgnilizny i krwi na rzecz biblijnych historyjek i epickiego doomowanka się najwidoczniej opylił, bo zespół cały czas występuje pod szyldem tej wytwórni. No i kolejne materiały coraz lepsze im wychodzą, ale po kolei...
Poznałem ich od wydanego w 2015 roku albumu Out of the Garden. Mając dawno za sobą poznawanie starych, epickich doomów i pewnie też mając przesyt ekstremalnego grania z ciekawością sięgnąłem po wspomnianą płytę i zostałem oczarowany. Najlepsze tradycje tego stylu muzyki, opakowane w potężne wokale i ciężkie riffy, gniotące jednak ze zwiewnością dalekich wydm na pustyniach wokół Bizancjum. Mamy tutaj zarówno bajeczne i monumentalne pochody w rodzaju Into the Holy of Holies, przebojowe i antyczne wołania jak Byzantium, czy też szybsze, galopujące numery a la Heavy Riders. Bardzo dobry album, który kazał patrzeć czujnym okiem co też u kapeli słychać.
Cztery lata później wychodzi kolejna, duża płyta (w międzyczasie, w 2017 można posłuchać sobie coveru Mayhem z gościnnym udziałem typa z Abigor), czyli świetne The Ruins of Fading Light. Dostrzegam u takiego Dread Sovereign, o którym pisałem kilka godzin temu, podobny schemat działania, co u bohaterów wątku. Druga płyta to urozmaicenie tradycyjnego, epickiego doomu większą ilością heavy metalowanka. Które zresztą, jak to zwykle bywało u mistrzów gatunku pięknie przenika się z głównym stylem grania grupy. Czyli w sumie wyszedł z tego taki epic doom/epic heavy z klejnotami koronnymi w postaci rewelacyjnego Key of Solomon czy Christ is Dead. Gdzieś tam się jeszcze zaplątała jakaś folkująca gitarka akustyczna i mamy kolejny, zajebisty materiał "nowych doom metali".
Ja polecam. Piękne materiały, dynamiczne i majestatyczne.
Skład:
Brooks Wilson - Bass (2013), Vocals (2013-present) Unrest, ex-Grass, ex-Trenchrot
Enrique Sagarnaga - Drums (2013-present) Ashencult, Daeva, The Silver, ex-Coffin Dust, ex-Pizza Face, ex-Vulcan, ex-Octubre Negro, ex-Scav
Steve Jansson - Guitars (2013-present) Daeva, Infiltrator, Unrest, ex-Grass, ex-Trenchrot, ex-Horrendous (live), ex-Vektor (live)
James Lipczynski - Guitars (2013-present) Ancient Flame, Bone Spirit, Labyrinthine, Skullreader
Frank Chin - Bass (2019-present) Daeva, ex-Vektor, ex-Eternal Champion (live)
▼ Byli muzycy
Will Mellor - Bass (2014-2016) Heavy Temple, Hivelords, Morgul Blade, ex-Eternity Void
Matt Knox - Bass (2016-?) Horrendous, The Silver, ex-The Raunchy Fucking Bensons
Matt Knox - Bass (2016-?) Horrendous, The Silver, ex-The Raunchy Fucking Bensons
▼ Muzycy koncertowi
Frank Chin - Bass (2019) Daeva, ex-Vektor, ex-Eternal Champion (live)
2013 - Demo MMXIII [demo]
2015 - Out of the Garden
2016 - Masters of Metal: Vol. 1 [split]
2017 - De Mysteriis Doom Sathanas [single]
2019 - The Ruins of Fading Light
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Cr ... 3540374280
BC: https://cryptsermon.bandcamp.com/music