Stoner metalowy zespół założony w znanej norweskiej miejscowości Stavanger w 2012 roku. Inspiracją dla nazwy stała się postać Supermana (Kal-El to jego prawdziwe, kosmiczne imię), więc konsekwentnie teksty poruszają się mniej lub bardziej w stylistyce science fiction.
Mamy tu do czynienia z nowoczesnym, mocno przesterowanym graniem w wiadomym stylu, ale nie brakuje też inspiracji i dość dosłownych nawiązań do czasów minionych. Wokal kojarzy się z wyczynami Ozziego, a na jednej z płyt postanowili skowerować szlagier Erica Claptona…
Cover claptonowskiego klasyka zrobili bardzo stonerkowato, choć jak posłuchałem trochę więcej, to nie jest to całościowo aż tak ekstremalny stoner/doom. Sporo tam rockowego garażu. Interesujące bo w Norge raczej pustyń nie ma.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Znam tylko ostatnią płytę, którą towarzysz @pit polecił w wątku ogólnym i muszę przyznać, że jest to bardzo dobra rzecz. Nośny w chuj materiał, dynamiczny i z zajebistymi wokalami. Melodie jednocześnie się snują i ciągną a przy tym zajebiście wpadają w ucho i zmuszają do śpiewania. Bardzo dobra rzecz.
Cover hitu Slowhanda jest na „Wiedźmach Marsa”, a pierwszą co polecił @pit było o ile pamięć mnie nie myli, najnowsze „Dark Majesty” i od tego zaczęła sie moja znajomosc z tym hehe stonerkiem z Norwegii. Polecam.