Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

11 Paranoias

DiabelskiDom

Obrazek
Przed Wami kolejny kapel ludzi powiązanych z Electric Wizard. Tym razem u schyłku opisywanego niedawno Ramesses, część ekipy postanowiła najwidoczniej odlecieć bardziej w psychodelię i kwas (którego to kierunku zresztą, jak pisałem wcześniej, dowodzi muzyka nagrana na ostatnim pełniaku tych drugich). O ile w Ramzesie nacisk stawiano na przepełniony skurwysyństwem doom/sludge metal uzupełniany psychodelicznym klimatem, tak w Jedenastu Paranojach doom metal aż kipi od narkotycznej, kwaśnej jazdy, bo to ona stanowi równorzędny składnik muzyki.

Pierwszy album to jeszcze jak Cię mogę, można posłuchać, ale nie jest to jakieś wielkie wow. Za to od wydanego w tym samym roku Stealing Fire From Heaven zaczyna się konkretna jazda. Świetne granie, z jednej strony niepozbawione jebnięcia, a z drugiej wspomnianego, chorego, pełnego oparów klimatu. Bardzo dobra płyta, ale opus magnum to wyszło dwa lata później, pod postacią Reliquary for a Dreamed of World. Tam osiągnęli, jak dla mnie, szczyt takiego grania. Najlepsze utwory spośród wszystkich swoich, z genialnym, rozpierdalającym wszystko Destroying Eyes na czele. Brzdęki, rozmyte, dźwiękowe plamy, loopy, transowe wiosła, wokal schowany za kotarą, sprzęgi, fuzzy i doom metal. Zajebisty materiał, do którego wracam regularnie.

Panowie muzycy w 2019 roku dołożyli jeszcze światu jedną, dużą płytę, pt Asterismal. To jest także fajniutkie wydawnictwo, jeszcze bardziej jadące w heavy-psych, kosmiczne narkotyzowanie się i psychodelicznego rocka. Rytualna muzyka dla prawdziwych, kwasowych kloszardów.

Skład:
Adam Richardson - Bass, Vocals (2011-present) ex-Ramesses, Ancient Lights, ex-Akem Manah, ex-Pombagira, ex-Lord of Putrefaction, ex-Blackened, ex-Hexed, ex-Spirmyard
Mike Vest - Guitars (2011-present) Bong, Blown Out, Melting Hand, Oblivion Reptilian, Ozo, ex-Khünnt, ex-Ramesses (live), ex-Blue Queen, ex-Drunk in Hell, ex-Hot Fog, ex-Lobster Priest, ex-Ultrashitinferno
Nathan Perrier - Drums (2013-present) Satan's Wrath, ex-Capricorns, ex-Labrat, ex-Possessor
▼ Byli muzycy
Mark Greening - Drums (2011-2012) Dead Witches, ex-Ramesses, ex-Electric Wizard, ex-With the Dead
Gareth Brunsdon - Drums (2013) Mt. Placid, ex-Eternal, ex-Lord of Putrefaction, ex-Hexed
Dyskografia:
2013 - Superunnatural [EP]
2014 - Spectralbeastiaries
2014 - Stealing Fire from Heaven
2016 - Reliquary for a Dreamed of World
2019 - Asterismal
2019 - Sunday 18th August 2019 [split]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/11 ... 3540366703
BC: https://11paranoias.bandcamp.com/music
BC: https://ritualproductions.bandcamp.com/music
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Dwie pozycje na stanie, chętnie sprzedam maniakowi. Stealing Fire from Heaven kiedyś gdzieś coś polecałem. Nikt chyba się nie zainteresował. (Poza użytkownikiem Trelemorelepolitury czy Możnalizaćturbo, pamiętam ze owy typ zbijał się z tego).

No to kto kupuje?
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Jeśli na CD i to ostatni album, to mogę wziąć, bo Kradzenie z Nieba i najlepszą mam ;)
Panzer Division Nightwish