Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Splendidula

Nathas

Obrazek

Obrazek

Tak, dobrze widzicie - zakładam wątek kapeli stoner/Doom/sludge ;P Właściwie nic o nich nie wiem i nawet nie słucham wszystkich płyt, bo tylko ostatnia mi się podoba. Uważam zatem, że nawet dla polecenia tego albumu warto temat powiesić. 'Somnus' pięknie buja i regularnie wracam, by zatopić się w te dźwięki. Poprzedniczki pewnie nie są złe, tylko ja nie z tych rejonów i może nie potrafię docenić. Duduś się zna na tego typu kapelach z babą na wokalu, więc może przesłucha, głos zabierze i powie, czy gówno ;)

Skład:
Kristien Cools - Vocals (lead) (2012-present)
Joachim Taminau - Drums (2015-present) ex-Dissolving Skin
Guy Van Campenhout - Guitars (2023-present) Akem Manah, Anomalocaris, Drunar, Hangman's Hymn, II, Motte, Wound Collector, Xiphactinus, Cambrian, IX, Lily Dances Alone, Notti del Terrore, ex-Everglow, ex-Nyrak, ex-Poseydon, ex-Angeli di Pietra, ex-Herfst (live)
Kim Van Stichel - Guitars (2023-present) ex-Sunbourne
Bart Deroissart - Bass (2024-present) Matavitatau
Severijn De Neve - Guitars (2025-present)
▼ Byli muzycy
Patrick Vanderhenst - Drums (2008-2015) ex-Solenoid
David Vandegoor - Guitars (2008-2022) ex-Moshlim, ex-Marginalie
Sabina Tolu - Vocals (2008-2012)
Stefan Busselen - Bass (2009-2010)
Dwight Goossens - Guitars (2009-2010) Torturerama, ex-Bathsheba, ex-Disinterred
Jo Flemings - Bass (2010-2014)
Adriaan Paszewski - Guitars (2011-2016)
Dimi Vermeire - Bass (2014-2015)
Giuliano Salvatore - Bass (2016-2017)
Pieter Houben - Guitars, Vocals (2016-2022)
Peter Chromiak - Bass (2017-2022) (R.I.P. 2022)
Olivier Puttaert - Bass (2022-?) Tensor (live), ex-Téras
Kenny Depraeter - Guitars (2022-2023)
Dries Van Belle - Guitars, Vocals (2022-2023)
▼ Muzycy koncertowi
Giovanni Smet - Guitars (2022) Giotopia, Horrorwish, Jeff Metal & Gio Smet's Devil's Desire, Midnightmares, Wolfpact, ex-Gitaron, ex-Everglow, ex-One Second, ex-Raw Deal
Dyskografia:
2013 - Splendidula
2018 - Post Mortem
2021 - Somnus
2024 - Behind My Semblance [single]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Sp ... 3540365081
BC: https://splendidula.bandcamp.com/music
FB: https://www.facebook.com/Splendidula

Tagi:
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Zespół powraca z nowym singlem “Behind My Semblance”, który został wydany przez wytwórnię Argonauta Records. Utwór nie znajdzie się na nowym albumie, którego premiera zaplanowana jest na 2025 rok.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Ciekawy amalgamat gatunkowy - jest tu sporo post-metalu, sludge, doom, trochę gotyku, sporo klimatyzowania. Belgowie i Belgijka wiedzą o co chodzi w tych klimatach i na albumie "Somnus" prezentują transową wersję takiego grania - wolno, ciężko, klimatycznie. Granie na dwa wokale - dominujący żeński i okazjonalne growle. Z tego co widzę to poprzednie albumy miało sporo "he-he stonerka" ale na Somnusie od tego odeszli.

Podobne to do wszystkiego i niczego, sposób budowania napięcia kojarzy się z SubRosą. Przez te holendersko-języczne wstawki kojarzy mi się też z Amenrą.

Nowy singielek zalatuje trochę black metalem. Widać że muzycy poszukują wciąż nowych inspiracji. Za to szacun.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

pp3088 pisze: 6 mies. temu Z tego co widzę to poprzednie albumy miało sporo "he-he stonerka" ale na Somnusie od tego odeszli.
Teraz już wiem dlaczego te dwa pierwsze mi nie siadły :) Do 'Somnus' nadal wracane.
Nówka tez może być dobrym ciosem.

A @DiabelskiDom nadal nie sprawdził?