Awatar użytkownika
kataton88
Tormentor

Tales of Dark...

kataton88

Obrazek

Obrazek

Pp88 oczywiście zna i szanuje, bo tylko ludzie z 88 w nicku znajo się na muzyce. :)

Były trybuty dla Katatonii, to teraz srpski trybut dla MDB. Bardzo udany.

"Fragile Momuments" to hołd dla ciut późniejszych wydawnictw MDB w nieco drakonicznym sosie, ale to głównie przez pojawiające się tu i ówdzie kobiece zaśpiewy.

Najciekawsze w ich historii jest to, że przed nagraniem drugiej płyty dodali trzy kropki do nazwy. Mogli dodać wykrzyknik, mogli dodać pytajnik, mogli przekreślić "O" jak Zorza, a oni dodali 3 kropki... A 3 kropki to są takie no... Żeby się zastanowić głębiej... Wyobraźcie sobie, gdyby Zorza z łamanym "o" nazywała się "Zorza..."

Tutaj poszli w sprawdzone kropeczkowe patenty. "The return......" "Eternal hails......".
"Jestem w kropce! Sprawdź w której" ;)

p.s. Może ich pytali "Tales of dark (what?...).

Ostatni skład:
Nikola Čavar - Guitars (2001-2017) Reality Attack, ex-Anguish Sublime
Árpád Takács - Vocals (2002-2017) Anguish Sublime, Festercult, Wurmloch, ex-Anus Dei, ex-Synthesis Diabolique
Jovana Karajanov - Vocals (female) (2003-2017) Ellasa, ex-The Groundless
Davor Menzildžić - Keyboards (2004-2008), Guitars (2008-2017) Sangre Eterna, ex-Nekropolis
Dane Vraneš - Bass (2009-2017)
Nina Aranđelović - Keyboards (2009-2017)
Tony - Drums (2013-2017) Rain Delay, ex-Dream Epic, Norveška šuma, ex-Paimonia, ex-Frozen Moonlight, ex-Offscore
▼ Byli muzycy
Radenko Marić - Bass (2001-2003) ex-Reality Attack
Kristijan Zavodski - Guitars (2001-2008)
Predrag Babić - Keyboards (2001-2003)
Borka Medić - Vocals (female) (2001-2003)
Vukašin Mandić - Drums (2002-2004) ex-Anguish Sublime
Svetlana Radeka - Bass (2003-2006) ex-Reality Attack
Darko Stojanović - Drums (2004-2009) ex-Anguish Sublime
András Ispán - Bass (2006-2008) BES, Divlje Jagode, Imperium, Pero Defformero, ex-Ámok, ex-Anguish Sublime, ex-Nevergreen (live), ex-Amentes, ex-Wisdom (live), ex-Charlie B, ex-Corpus Delicti, ex-Deák Bill Blues Band, ex-Grate, ex-Osmi Dan, ex-The Groundless
Zoltan Šimon - Drums (session) (2010-2011) ex-Disdained, ex-Nominal Abuse, ex-Лапот, Broodmen, Edipus, Lonesome Night, ex-Svartgren, ex-Nevergreen (live), ex-Aoora, ex-Masque of Betrayal, ex-Pry, ex-Pseudo
Dyskografia:
2003 - U kori tame [demo]
2005 - Promo Disc [demo]
2006 - Fragile Monuments
2009 - Perdition Calls

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ta ... k.../12383
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

kataton88 pisze: miesiąc temu Najciekawsze w ich historii jest to, że przed nagraniem drugiej płyty dodali trzy kropki do nazwy.
Wstrząsające...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Of grandiose fevers and passion arcane srogi tytuł, a i rapture profane w tekście się przewija, także emocje buzują namiętnie. Sama nuta taki dosyć ripoff wszystkiego, ale na jakimś tam poziomie, niestety nie mam już 16 lat.

PS. Kiedy temat o wszechmocnym kulcie beauty & the beast - Theatre of Tragedy???
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
kataton88
Tormentor

kataton88

Wszystko w swoim czasie.

Zapomniałem napomknąć, że po rozpadzie kapela lider albo jeden z liderów (ten, który urodził się w 1977 roku) powołał do życia projekt Wurmloch. Według MA to funeral, ale bez przesady. Na ostatniej epce podjął się karkołomnego zadania skoverowania Gai.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

kataton88 pisze: miesiąc temu Na ostatniej epce podjął się karkołomnego zadania skoverowania Gai.
Przypału nie ma, ale to takie odegranie 1:1 na 3/4 prędkości. Czy nie powinien był sobie zadać pytania: a dlaczego?

Takich rzeczy się po prostu nie powinno coverować, bo efekt zawsze będzie mizerny. Chyba trzeba będzie wyciągnąć pierwsze pressiwo i przyjebać na bambino mlaskając ze smakiem, jak to drugie solo powinno rzeczywiście brzmieć i jakie jedne wielkie emocje wzbudzać fade outując w wieczność (na LP to faktycznie kończy stronę A).
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Wywołany do tablicy zjawiam się i ja. Kataton mnie przejrzał, słaby ze mnie Pepe Pan Dziobak.

"Fragile Monuments" uwielbiam. Kiedyś zastanawiałem się czy istnieje wokalista godny zastąpić Aarona w MDB gdyby zaszła taka potrzeba to śpiewak Tales of Dark byłby jedynym uczciwym wyborem. Naśladowanie najlepszego doomowego wokalisty Pan Árpád Takács opanował do perfekcji. Zwłaszcza czyste wokale są prawie identyczne.

Poza zapodanym doznaniowym video z debiutu często wracam również do "Via Descendens", "Luciferian Elegy" oraz "Towering Grief Behemoth".

Dwójka bardziej przebojowa i gotycka, mniej podniosła ale dalej przyzwoita.

Najlepszy srpski doom/gothic, chociaż muszę tutaj oddać szacunek zespołowi The Bloody Earth, nazwa mówi sama za siebie.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"