Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

yog pisze: 4 lata temu Zważywszy, że pierwotnie już część nakładu debiutu, cytuję: "poszła na przemiał"
Ach, gdyby mój stary był kiedyś pracownikiem Universalu i dostał wypłatę w Kobongach to swego czasu mógłbym być bardzo bogatym młodzieńcem :(
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Niezależnie od powodów- mam na półce oba albumy, których bym nigdy nie kupił, bo kosztowały koszmarne pieniądze. A muzyka - przesadzasz Yog, teraz takie zakręcone granie jest o wiele popularniejsze i nie ma już problemu z dotarciem z takimi dźwiękami do większej ilości ludzi. Inna sprawa, że część osób już nie kupuje muzyki w ogóle, pozostając na poziomie Spotify itp.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Tak się składa że mam ten szajsowaty LP Chmury tylko muszę jeszcze raz, tym razem z bliska obejrzeć placek i papierki... Takie historie :o
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

yog pisze: 4 lata temu Nie jestem pewien, do czego odnosi się powyższy komentarz, ale pozwolę sobie wyjaśnić, co dokładnie miałem na myśli.

Najpierw te płyty - w reedycji - w zasadzie z miejsca, parę tygodni po premierze trafiły do Biedry, po dwie dychy - na cdkach (jak się nie mylę to są dość bogato wydane digipaki, w tym debiut to 2cd z bonusowym koncertem z Remontu). Jak stwierdzane było w wywiadzie dla Rzeczpospolitej, reedycja ta powstała nieco na zasadzie social mediowego hajpu, bo ktoś opiniotwórczy (pewnie jakiś kleryk) na fejsie napisał, że: "kto za to odpowiada, że nie ma reedycji jednej z najważniejszych polskich płyt"? W dyskurs włączyły się osoby z Universalu, który to prawa do tej płyty posiadał, a przez co wcześniejsze rozmowy o reedycjach czy propozycje wydania w zasadzie kończyły się na: ale przecież Universal ma prawa. Tak doszło ostatecznie dzięki fejsikowi do reedycji płyt kosztujących wtedy chyba pod 500 zł.

Przytoczone przeze mnie we wcześniejszym poście LP-ki leżą po sklepach z książkami w 50-procentowej przecenie. Zważywszy, że pierwotnie już część nakładu debiutu, cytuję: "poszła na przemiał" w związku z niesatysfakcjonującą Universal sprzedażą (Chmurę wydał już Metal Mind), sądzę, że i tym razem Universal się przeliczył z oszacowaniem zapotrzebowania, bo oni przecież płyt w 500-1000 kopiach nie wydają raczej, a nie jest to przecież muzyka ani łatwa, ani szczególnie przyjemna dla większości słuchaczy, muzycy tu nie oszczędzają ani siebie ani słuchacza i będzie to ciężkie do strawienia tak dla przeciętnego słuchacza alternatywnego rocka, metalu, funku, jazzu czy nu metalu.

Fryderyki Fryderykami, ale obstawiam, że 80-90% słuchaczy, która Kobonga sprawdzi się od tego zwyczajnie odbije. Zostaną tylko ci, co są w stanie zdzierżyć matematyczny groove i (uwaga kontrowersyjna opinia!!) albo nie zauważą nawiązań do wczesnego nu metalu, albo im one nie będą przeszkadzać.

W każdym razie, 150 zł za 2 albumy + koncertówkę na 6 LP wydaje się być w tej chwili dla zainteresowanych bardzo zacnym dealem, choć może i faktycznie są one jakiejś lewej jakości, jak pisze @kurz.

PS. Piszę to na podstawie Chmury nie było, bo debiutu do tej pory nie sprawdziłem.
Taka to niestety jest prawda z tym Kobongiem. Fani prosili ale nikt nie zauważył, że to tylko garstka fanów jest więc łakomy label wyjebał spory nakład, który obecnie zalega wszędzie i jest wciskany gdzie tylko się da aby coś uszczuplić. Ostatnio nawet była propozycja dla żabki aby dodawali gratisowo do pięciu hot dogów albo hamburgerów. Taka to kolej rzeczy płyt z muzyką "ambitną", którą to wielu wielbi stawiając na ołtarze, wynosząc pod niebiosa by koniec końców okazać się jak zawsze niesłuchalnym gównem, które wypada znać aby zabłysnąć w jakimś tam towarzystwie.
GRINDCORE FOR LIFE
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Hajasz pisze: 4 lata temu Taka to niestety jest prawda z tym Kobongiem. Fani prosili ale nikt nie zauważył, że to tylko garstka fanów jest więc łakomy label wyjebał spory nakład, który obecnie zalega wszędzie i jest wciskany gdzie tylko się da aby coś uszczuplić. Ostatnio nawet była propozycja dla żabki aby dodawali gratisowo do pięciu hot dogów albo hamburgerów. Taka to kolej rzeczy płyt z muzyką "ambitną", którą to wielu wielbi stawiając na ołtarze, wynosząc pod niebiosa by koniec końców okazać się jak zawsze niesłuchalnym gównem, które wypada znać aby zabłysnąć w jakimś tam towarzystwie.
Twierdzisz ze Kobong to niesluchalne gowno?
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Twierdzę, że to muzyka dla bardzo wąskiego grona odbiorców. Sam zespół był tego świadomy i skoro oni nalegali aby nie robić reedycji w takich nakładach to raczej znali jaki będzie odzew.

Edit: Jak to bywało w naszym kraju nawet znawcy muzyczni z przeróżnych wytwórni nie bardzo wiedzieli co z tym Kobongiem zrobić dalej, jak go pchnąć.

Dzisiaj wszyscy jarają się jakimś Tool'ami a przecież gdyby Kobong powstał wtedy w USA to dopiero byłoby muzyczne odkrycie.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Hajasz pisze: 4 lata temu Edit: Jak to bywało w naszym kraju nawet znawcy muzyczni z przeróżnych wytwórni nie bardzo wiedzieli co z tym Kobongiem zrobić dalej, jak go pchnąć.
Fakt, nikt nie miał pojęcia czy przedstawiać to jako awangardę, metal czy co i stanęło chyba na tym, że próbowali pchać to kierunku słuchaczy Illusion, Houka i Sweet Noise, co nie było raczej najszczęśliwszym pomysłem.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

A do czego mieli ich porównać, skoro nikt tak wtedy nie grał? ;-)

Niestety - z punktu marketingu - to nie jest muzyka dla masowego klienta, ale nawet w niszowej muzyce warto mieć rozeznanie, bo jednak te kilkaset płyt to zejdzie.

Reasumując - ja się cieszę, bo mam oba albumy, rzadko tego słucham, ale nie muszę piracić, kupiłem coś, co jest ciekawą odskocznią.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Pamiętam koncert w Opolu razem z Dezerterem, Houk, Illusion i coś tam jeszcze no i gra ten Kobong a w koło szmery, że to jakieś reggae a to, że chrześcijański rock i metal. Co kawałek to pod sceną mniej ludzi bo dredziarze odpadli, chrześcijanie czekający na coś w stylu Transmission Into You Heart polegli, metalowcy też mieli wyjebane i koniec końców Kobong grał w sumie dla siebie bo pod sceną garstka ludzi.
GRINDCORE FOR LIFE
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Czyli jednak wyprzedzili czas.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Oczywiście.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Właśnie słucham mojej plackowej reedki chmury i jest fajno. Placek ani nie pierdzi ani faluje. Brzmienie wypunktowane troche geste, twarde ale selektywne. Sekcja twardo i matematycznie, troche dalej voc i gitarki.... W czym problem? Ameryki nie ma ale gowna tez...

Hajasz ma problem ze stylistyką. Ja też miałem - dwadziescia lat temu.... Bo dzisiaj slyszę matematyczny progresywny heavy metal z groovem. Proste nie?

Co jeszcze mi nie pasuje. A no narzekania ze niby za duzo tego rewydali i ze tanio.... Lol. Ja sie ciesze. A najlepiej jakby milion ich zrobili i sprzedawali za zyla. Kupilbym pińcet. W "Na przeciwko" pudla dają jakby z pieciu zielonoswiatkowcow siedzialo tuz obok i meczylo bule o panie jezusie chrystusie panie naszym jedynym i umilowanym

Reedke na placku i z przeceny jak najbardziej polecam.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Mój niestety nie ma jakości (tak jak pisałem zbiera masakrycznie kurz i ma małe górki i doliny na brzegu). Ale to nie problem tylko tego Kobonga, tylko dużej części obecnie wydawanych winyli. Kiepski materiał, gruba i ciężka płyta; porównuję to z wydaniami 60/70/80 - i jak pisał w jakimś poście Efil - tam jest płyta cienka, a dźwięk gruby. Mógłbym się rozpisać dalej, ale to nie ten dział.

A Kobong - bez jaj, jakie to ma znaczenie jaki to typ muzy, ważne że ryje łeb dużo mocniej i gęściej niż większość blackmetalowych wydawnictw, nawet w takim akustyku jak ten:

Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

To wymień kopertę na antystatyczna i sprzątaj częściej mieszkanie :mrgreen:

Dwa placki płaskie jak deska dziewica. Nic nie faluje. Tu nie chodzi koniecznie o grubość takiego placka. Technologia, chemia, maszyny.... Nie wspomnę o nie fizycznej stronie czyli produkcji, masteringu itp - sam pewnie wiesz o czym pisze.

Kiedyś budowało się na jakość a teraz by interes kręcił się w nieskończoność.

Swojego Kobo kopiłem w Antenie Krzyku... Zrobię foty to wrzucę
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

To nie kwestia koperty tylko płyty. Pierwsza rzeczą po kupnie, jeżeli nie ma w zestawie to Założenie koszulki + koperty antyst. Ale w tym przypadku to niewiele daje. Płyta ściąga cały kurz z otoczenia. I niestety jest krzywa, może nie bardzo, ale mam porównanie z chudziakami sprzed kilkudziesięciu lat i to przepaść (w wolnej chwili wstawię fotę, będzie to widać). Dźwięk nie jest zły i nie o tym piszę, aczkolwiek nie mam skali porównawczej, jaki był oryginał. Żałuje, ze Japoncy nie zainteresowali się Kobongiem, a jeszcze bardziej Neumą - sadze ze placki z tego byłyby wyśmienite.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Spoko. Ja na szczęście nie mam tego problemu.

"Dźwięk nie jest zły i nie o tym piszę" - to akurat najpozytywniejszy akcent wywodu. Nie zapominaj o tym.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

kurz pisze: 4 lata temu To nie kwestia koperty tylko płyty. Pierwsza rzeczą po kupnie, jeżeli nie ma w zestawie to Założenie koszulki + koperty antyst. Ale w tym przypadku to niewiele daje. Płyta ściąga cały kurz z otoczenia. I niestety jest krzywa, może nie bardzo, ale mam porównanie z chudziakami sprzed kilkudziesięciu lat i to przepaść (w wolnej chwili wstawię fotę, będzie to widać). Dźwięk nie jest zły i nie o tym piszę, aczkolwiek nie mam skali porównawczej, jaki był oryginał. Żałuje, ze Japoncy nie zainteresowali się Kobongiem, a jeszcze bardziej Neumą - sadze ze placki z tego byłyby wyśmienite.
Jak jest banan to ja po prostu oddaj bo mozesz sobie rozpierdolic zawieszenie igly.
Ja trafilem na pare plackow ktore byly tak zjebanie bananowe ze nawet igly na nie nie zrzucilem.Wrocily do sklepow.

Przyciagnie kurzu......1.Myjka do plyt z odpowiednim plynem 2.Jonizator powietrza 3.Zerostat 3 4.Zmien nick,moze to jest przyczyna ;)

Ja bym na Twoim miejscu uderzyl w pozycje nr.3.Mozesz poguglowac za wersja DIY.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

@Ryszard no właśnie nie jest moim celem negowanie czy coś takiego, aczkolwiek nie bardzo mi się chce słuchać czegoś co może np. uszkodzić wkładkę.
@Efilnikufesin dzięki za rady, pewnie spróbuje ten 3-i punkt. A oddawanie płyt; już mnie to wkurwia - wciąż to robię, a nie w tym rzecz. Co druga z nowych wydań to elektrostatyka na wysokim poziomie, a jak pisałem w starych tego nie ma. I tyle od zramolałego dziada w tym temacie.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Wiekszosc nowek strzela i pstryka przez grube koperty.Ladnie to wyglada ale potrafi czasem niezle jebnac w paluchy.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

O tych trzech powiązanych muzycznie i logicznie kapelach napisano już prawie wszystko. Dodam tylko, że Neuma wydaje nowy album w składzie:
Bogdan Kondracki, Maciej Miechowicz, Wojciech Szymański plus Ewa Jabłońska na skrzypcach.

"Szkice" - bo tak nazywa się nowa płyta - mają się ukazać już we wrześniu tego roku!

P.S. Tytuł tematu zmieniony wg pomysłu użytkownika @kurz .
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

CzłowiekMłot pisze: 4 lata temu Dodam tylko, że Neuma wydaje nowy album w składzie:
Bogdan Kondracki, Maciej Miechowicz, Wojciech Szymański plus Ewa Jabłońska na skrzypcach.

"Szkice" - bo tak nazywa się nowa płyta - mają się ukazać już we wrześniu tego roku!
Podobno jeszcze wtedy Ewcia dobrze się wkomponowała w burzliwy, przejściowy okres Kobonga/Neumy. Tak mówią sami muzycy. Bardzo jestem ciekawy, jak to brzmi!
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Mam nadzieje ze nie jebna jakiegos babola.Sporo kapel wali ostatnio babole.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Ten materiał kurzył się w archiwach aż 21 lat. Czy będzie to wisienka na torcie kobongowych reedycji, czy zapowiedź nowego otwarcia dla Neumy - czas pokaże.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Fragmenciki otworów mówią mi że będzie grubo.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Oj coś czuję, że ten materiał zagości przez dłuższy czas w moich uszach
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Jutro zamówię.

Podejrzewam że będzie wojna o leżenie na talerzu cede grajka z Neptunian Maximalism.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

CD - jak ja nie lubię tego nośnika. Jest taki nieestetyczny. Powtarzam się, ale brak Neumy na winylach rani mnie dogłębnie.

Słyszałem czy czytałem gdzieś taką historię, którą opowiadał jeden z muzyków grupy; jego przyjaciel wracał z rodziną samochodem i przez 20 godzin bez przerwy słuchał Weather. Po przyjeździe zadzwonił do niego z informacją, że w końcu zrozumiał o co w niej chodzi. To była najlepsza recenzja, jaką kiedykolwiek usłyszał o swojej muzie.

Coś w tym jest..
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Temat nośników dźwięku pominę.......... 'Weather' jakoś nigdy mi nie pasowało. Spasowało, kilikne nawet że jebnęło mnie!!!!!! całkiem niedawno.

@kurz, Twój tor analogowy, jeśli to nie tajemnica....................
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Zjednoczone siły pocztowe Pl/Ie się postarały.

Kręci się, trzeci raz z rzędu.

Jest zakręt, pierdolniecie, momentami ślady Chmury dość MOCNO słyszalne.

Mix, master, realizacja to stara szkoła według mnie....... wajcha Volume musi być pierdolnięta mocno w prawo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Neuma znaleziony materiał nagrany przed laty a wówczas niewydany, zrealizowany w pewnym stopniu na nowo, trzeba nabyć koniecznie, skoro vol. 1 to może będzie kontynuacja, chociaż to może być trochę zakręcone w realizacji. Super, że ta płyta wreszcie wyszła powinno być lepiej niż dobrze, udostępniony utwór bardzo transowy i z kopnięciem, podoba się.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

No mnie nie pierdolnelo. Spróbuje za czas jakiś, może muza ta długo przeciera szlaki swe w mej golowie.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Vol.1, też się zastanawiałem wczoraj. Może mają coś jeszcze skitrane w szufladzie, może będzie jakiś powrót?

Kupiłem wczoraj Nyia 'Head Held High', sto lat tego nie słuchałem, będzie następna niespodzianka kiedy doleci.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

A to ostatnio leciałem z head held high. Pierdolniecie konkretne, bardzo konkretne, nie zestarzało się, brzmi jak swiezynka
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

'Head Held High' dzisiaj wylądowało w skrzynce.

Matko bosa elektroniczna, co za wykurw!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czwarty raz z rzędu wdusiłem guziczek Play.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Pan Efilnikufesin pisze: 4 lata temu 'Head Held High' dzisiaj wylądowało w skrzynce.

Matko bosa elektroniczna, co za wykurw!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czwarty raz z rzędu wdusiłem guziczek Play.
)))) prawda przyjemne melodie
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

No to niezła ściema.

Ja mam to: https://www.discogs.com/Neuma-Neuma/release/1389125

Czyli ze Vol.-1?
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Materiał z niebytu może najstarszy?

Vol 0 = vol1
Vol 1 = vol2
Vol 2 = weather
Turris Babylonica e stercore facta est.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Pierwsza Neuma w pierwszym biciu

Obrazek

'Weather' reedycja

Obrazek

'Szkice'

Obrazek

Patrzymy, liczymy, pierwiastkujemy..........
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Pan Efilnikufesin pisze: 4 lata temu 'Head Held High' dzisiaj wylądowało w skrzynce.

A no jest rozpierdol ale jaki przyjemny. Szkoda, że panowie na kolejnym pełniaku trochę spuścili pary i więcej psychodelicznych wtrętów. A może i nie szkoda, bo obie płyty wyjebane w kosmos. Debiut też ogrywałem do porzygu.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

'More Than You Expect' też mi z głowy wypadło. Muszę kupić. Split z Antigama również na liście zakupów.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Na splicie to jeszcze więcej psychodeli czy nawet post rocka, dawno słuchałem. Wolę jednak obie płyty. Chociaż zakalec to nie jest, te numery ze splita.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

To będzie Nyia z Antigama. Polecam przeszukać ebay, alledrogo i inne jakie możliwe źródła bo pamiętam że kupiłem to gdzieś za śmieszne pieniądze. 1-2 funciaki więc nawet to co jest na discogsie jest niekoniecznie najtańsze. Właśnie zrobiłem pierwsze od niewiadomo kiedy zakupy na ebay. Melvinsy wyszły sporo taniej od tego co bym musiał na D wydać.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Słucham pierwszego albumu Kobonga i jest to bardzo przyjemne odczucie, tak przyjemne, że pozwolę sobie na małą osobistą listę ulubieństw tego typu muzy z Polszy:

1. Neuma Weather
2. Kobong Chmury Nie Było
3. Nyia Head Held High
4. Ketha Magnaminus
5. Samo S1
6. Kobong Kobong
7. Neuma Neuma

Same cudeńka.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

up. zgadza się !!!!!
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Z wymienionych wyżej na liscie szanownego @kurz a nie słyszałem chyba Punktów nr 4,5 i 7, Neuma - Weather, najlepsza, wiadomka!
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

CzłowiekMłot pisze: 3 lata temu Z wymienionych wyżej na liscie szanownego @kurz a nie słyszałem chyba Punktów nr 4,5 i 7, Neuma - Weather, najlepsza, wiadomka!
Numer 4,niby spoko ale..................zapomnialem o tej kapela po paru dniach.Se obczaj:

Numer 5,jesli dobrze pamietam,to lamance i wscieklizna.Se musisz poszukac.

Numer 7,zajebisty album!!Chyba wyszla reedycja jakis czas temu.

Hames_Jetfield

Hames_Jetfield

Jakiś czas temu pisałem u siebie co nieco o Kobong (w szczególności zapraszam do wpisu o "Chmurach" tutaj: https://subiektywnymetal.blogspot.com/2 ... 7.html?m=1). Szczerze mówiąc, muza to do dziś wybitna, bardzo dzika, techniczna, połamana i wcale nie mniej wyziewna co wszelkie black deathy.

Lubię jeszcze ześwirowaną Nyia, gdzie jest i dobry nakurw i schizolskie klimaty, ale też drugi album Neumy gdzie mamy awangardowe podejście do jazzu i trochę metalu.

P.S. orientuje się ktoś gdzie można posłuchać pierwsze demo Nyia ze Świerszczem na wokalu?
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

jakiś tam użytkownik, chuj wie kto pisze: miesiąc temu A wystarczy posłuchać Weather Neumy, żeby zrozumieć, bardziej, poczuć, jak się miksuje gatunki muzyki, żeby całość brzmiała spójnie i intrygująco. To jest materiał, który broni się teraz i będzie bronił się jeszcze długi, długi czas. Jak to mówił Zbyszko z Bogdańca, Polacy nie gęsi, muzę grać potrafią.
Zgadzam się z przedmówcą w stu jebanych procentach.