Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Nightfall (Grecja)

Vexatus 5 lata temu

Obrazek
Zespół Nightfall powstał w 1991 roku w Atenach. Jedynym członkiem zespołu działającym w nim od samego początku, jest Efthimis Karadimas, który jest wokalistą i multiinstrumentalistą odpowiedzialnym za większość muzyki Nightfall. Zespół zaczynał od melodyjnego Black/Death Metalu, ale ostatecznie odpłynął w rejony Gothic Metal/Rock. Do tej pory wydali 9 pełniaków i kilka mniejszych wydawnictw. Większości nie słyszałem i właściwie w całości znam tylko płytę "Lesbian Show", którą bardzo lubię i słucham od czasu do czasu. :)

Obrazek
Skład:
Efthimis Karadimas - Bass (1991-1999, 2020-present), Keyboards (1991-1992, 1995, 1997-2005), Vocals (1991-present), Guitars (1993, 1995) The Slayerking, ex-Epidemic
Michalis Galiatsos - Guitars (1991-1999, 2020-present) Blind Justice, Snowblind, ex-Mike G., ex-Zion, ex-Vanity
Kostas Kyriakopoulos - Bass (2004-2006), Guitars (2020-present) The Slayerking, ex-Nocta
Fotis Benardo - Drums (2020-present) Necromantia, SixforNine, ex-Blood Covered, ex-Bob Katsionis, ex-Chaostar, ex-Double Square, ex-Dream Devoid, ex-InnerWish, ex-Nightrage, ex-Septicflesh, ex-Firewind (live), ex-Nordor (live), ex-The Devilworx
▼ Byli muzycy
Costas Savidis - Drums (1991-1999) Diavolos, Dura Mater, ex-Septicemia, ex-Anaëmia, ex-Kawir, ex-Soulskinner, ex-Mahakala, ex-The Circle of Zaphyan, ex-Kreuzenstein
Sotiris - Drums (1991)
Christian Adamou - Guitars (1991-1999) ex-Vanity
George Aspiotis - Keyboards, Piano (1993-1997) Kingdragon, Spitfire, ex-Raw Silk, ex-Steeldone
Jim Agelopoulos - Guitars (1997) Snowblind
Marc McKnight - Bass (1999-2002)
Fotis Anagnostou - Bass (1999) ex-Casus Belli, ex-Spitfire
George Kollias - Drums (1999-2005) Burnt City, Embryo, George Kollias, Nile, ex-Cerebrum, ex-Contrarian, ex-Extremity Obsession, ex-Sickening Horror, ex-System Shock
Mark Cross - Drums (1999) God's Army, Metal Machine, Rezident Ex, ex-The Supremacy, Tainted Nation, ex-At Vance, ex-Exorcism, ex-Firewind, ex-Helloween, ex-Outloud, ex-Spitfire, ex-Tank, ex-Tower of Babel, ex-Winters Bane, ex-Frank Blackfire (live), ex-Scorpions (live), ex-Metalium, ex-Electric Eye, ex-Magna Carta
Phil Anton - Guitars (1999-2002) ex-Abiogenesis
Bob Katsionis - Guitars, Keyboards (1999-2006) Bob Katsionis, Burnt City, Outloud, Teo Ross, ex-Encomium, ex-Imaginery, ex-Retrospect, ex-Revolution Renaissance, ex-Zion, ex-Mirage, ex-Skyward, ex-Acid Death, ex-Casus Belli, ex-Constantine, ex-Firewind, ex-Karmic Link, ex-Perpetual, ex-Serious Black, ex-Deviser (live), ex-Septicflesh (live), ex-Star Queen, ex-Fatal Morgana, ex-Jade Lizard, ex-Lighthunters, ex-Νίπτω τας χείρας (NTX)
George Bokos - Guitars (2002-2006) Stone Cold Dead, ex-Exhibition, ex-Obsecration, ex-Rotting Christ, ex-Sickening Horror
Stathis Cassios - Keyboards (2005-2020) Karmic Link, ex-System Shock
Evan Hensley - Guitars (2009-2017) Dark Hound, Karmic Link, ex-System Shock
Nikos Papadopoulos - Bass (2010-2011)
Jörg Uken - Drums (2010-2020) Crown of Grief, Rumble Militia, Temple of Dread, ex-Mandrake, ex-Nocta, Weckörhead, ex-Stormwarrior, ex-Slaughterday (live)
Constantine - Guitars (2010-2013) Constantine, ex-Descending, ex-Mystic Prophecy, ex-Nightrage, ex-Primal Fear (live)
Stathis Ridis - Bass (2011-2020) Lucifer's Child, ex-Valet Parn
▼ Muzycy koncertowi
Toni Kostiainen - Drums ex-Carcase Inc., ex-Flegeton, ex-Saattue, ex-Thyrane, ex-Twilight Ophera, ex-Yearning
Dyskografia:
1991 - Vanity [demo]
1992 - Parade into Centuries [demo]
1992 - Parade into Centuries
1993 - Oh Black Queen, Oh You're Mine [single]
1993 - Macabre Sunsets
1994 - Eons Aura / Parade into Centuries [kompilacja]
1995 - Eons Aura [EP]
1995 - Athenian Echoes
1997 - Lesbian Show
1999 - Diva Futura
1999 - Anthems of the Night [EP]
1999 - Electronegative [EP]
2003 - I Am Jesus
2003 - I Am Jesus [single]
2004 - Lyssa - Rural Gods and Astonishing Punishments
2009 - Nightfall (Best Of) [kompilacja]
2010 - Astron Black and the Thirty Tyrants
2013 - Cassiopeia
2020 - Holy Nightfall - The Black Leather Cult Years [boxed set]
2021 - At Night We Prey

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Nightfall/1050
BC: https://nightfall-cult.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Pierwsze dwie płyty najlepsze. Debiut z takim surowym chaosem jeszcze w brzmieniu i mocno deathowy Macabre Sunset to chyba najlepsza ich płyta.

Trzeciej kompletnie nie pamiętam a dalej przestałem słuchać bo odsłuchu kilku fragmentów.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 5 lata temu

Poznałem ich na etapie Macabre Sunsets, kumpel pożyczył mi dwie kasety, oprócz tego trójeczkę Deicide. Zajeżdżałem obie. Płytę Bentona powychwalam kiedy indziej, teraz parę słów o Grekach.

Nigdy wcześniej nie słyszałem, tak mistycznej muzy, gdzie klimat było połączony z totalnym opętanym ładunkiem muzycznym. Ani debiut a ni tym bardziej potem nie zrobił na mnie wrażenia.

Swego czasu kupiłem na Allegro, ale przesyłka zaginęła. Koleś zwrócił kasę... Tydzień potem kupiłem gdzie nadziej. Masa kasy, ale warto! Jedna z najlepszych płyt, które słyszałem.

Lesbian Show powinno być EPką, bo jest cholernie nierówno. Album wydany z Thrashem All też niestety nierówny.

Potem jest dziwacznie. Ale!

Wrócili, ostatnie dwie płyty to piękny powrót do formy. Okładką z grecką trierą (okręt wojenny) zwiastuje piękną płytę. Polecam.

Moje oceny:

1992 - Parade into Centuries - 7/10
1994 - Macabre Sunsets - 10/10
1995 - Athenian Echoes - 6/10
1997 - Lesbian Show - 4,5/10
1999 - Diva Futura - ?
2003 - I am Jesus - 4,5/10
2005 - Lyssa: Rural Gods and Astonishing Punishments - 4/10
2010 - Astron Black and the Thirty Tyrants - 7/10
2013 - Cassiopeia - 7/10
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Nowy traczek do potupania nóżką:

Premiera albumu At Night We Prey - 5 marca 2021 roku.

Wyszło też ostatnio sporo reedycji starych materiałów, przynajmniej na winylach, ale chyba i jakiś box cd też.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Drugi kawałek z zapowiadanej na marzec dziesiątej płytki Greków - At Night We Prey, nazwany Killing Moon:

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 2 lata temu

Mam do nich ogromny sentyment. Muszę to na spokojnie obsłuchać. Nie chcę zapeszać, ale ostatnie dwie płyty dobrze rokują na kolejny album.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 10 mies. temu

22. lipca za pośrednictwem Season of Mist ukaże się koncertowa ep-ka o tytule In the Temple of Ishtar.
Znajdą się na niej dwie kompozycje:
1. As Your God is Failing Once Again
2. Ishtar (Celebrate Your Beauty)
W oczekiwaniu na to wydawnictwo zespół parę dni temu zaprezentował koncertowe video do utworu Meteor Gods.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus 10 mies. temu

Dalej słucham jeszcze czasem "Lesbian Show", a większości pozostałych płyt w dalszym ciągu nie sprawdziłem. ;)
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 10 mies. temu

Dwójka (1993 - Macabre Sunsets) to jest płyta, która dla mnie śmiało leci do czołówki black metalu.

Wróć do „Metalownia”