Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Klaus Mitffoch

pit 4 lata temu

Obrazek
Klaus Mitffoch - polski zespół punk rockowy / post-punkowy założony w 1979 roku przez Lecha Janerkę. Brzmieli jak brudna, dysonansowa wersja Gang of Four z odrobiną The Stranglers oraz być może schyłkowego Captain Beefheart and His Magic Band. Debiutancki album grupy to lekko zapomniana perła polskiej muzyki alternatywnej. Drugi został nagrany w radykalnie zmienionym składzie i już tak nie cieszy. ;)

https://www.discogs.com/artist/693472-Klaus-Mitffoch

Muzyka:
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 4 lata temu

Z jakiegoś powodu mam ich kasetę, ale nic z niej nie pamiętam. Nie słuchałem, czy jak? Trzeba będzie sprawdzić.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Strzeż się tych miejsc musisz kojarzyć, wierzę w Ciebie ;) Poza tym powód dla którego masz ich kasetę jest banalny - to kamień milowy polskiej muzyki i dowód na to, że w tamtych czasach Polacy nie odstawali od tego, co działo się na świecie.

Skłamałbym, że jestem wielkim fanem, bo powiedziałbym na wyrost. Bardzo cenię, ale generalnie rzadko włączam. Chyba zbyt rzadko. Gorycz przeplatana z radością, cynicznym poczuciem humoru.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

deathwhore pisze:
4 lata temu
Strzeż się tych miejsc musisz kojarzyć, wierzę w Ciebie ;)
No właąśnie poza tym, że kojarzę, to nie kojarzę. Znaczy tytuł kojarzę, ale jak to leci, to nie bardzo. Nic, wrzucę dziś w łokmena. Akurat wczoraj przeglądałem taśmy i rzuciło mi się m.in. to w oczy, a dziś o tym mowa - może przeznaczenie.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Słuszne to i sprawiedliwe.
Nebiros pisze:
3 lata temu
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

No, posłuchałem i okazało się, że faktycznie, takie kawałki jak „Strzeż się tych miejsc”, "Nad ranem śmierć się śmieje czy piosenkę o rowerzei majcichach kojarzę dobrze. Za cholerę nie pamietam, w jakich okolicznościach tego słuchałem. Ze wstydem przyznaję także, że "Klus Mitroh" jest mi znany głównie z wykonania Heya ;)

Niestety, gdy słuchałem tych kawałków ze stoperem w ręku, okazało się również, iż posiadam, co następuje:

- 1 walkmana, który wyraźnie potrzebuje nowego paska
- 1 walkmana, który jest spoko, ale odtwarza trochę za szybko
- 1 magnetofon, który jest spoko, ale odtwarza trochę za wolno
- 1 walkmana, który odtwarza w idealnym tempie, ale podaje sygnał tylko na jedną słuchawkę. Tego ostatniego naprawiłem, ale nie wiem, na jak długo owa naprawa starczy

:|
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Nie ma tematu o Janerce, ale jest o zespole.

A zatem o Janerce, a dokładnie o Historii Podwodnej. Album będący genialnym przykładem „nierozrywkowości” polskiej muzyki rozrywkowej lat 80-ych. Wciąż aktualny, wciąż cudowny, wciąż znakomity, wciąż przytłaczający, wciąż dający nadzieję, jedyny i niepowtarzalny, idealny.. Żaden późniejszy album Lecha mnie tak nie PIERDOLNĄŁ jak ten. Zresztą posłuchajcie sami przykładu maestrii, kawałka tytułowego;

Przyziemność i lot w stronę horyzontu w jednym;

Historia Podwodna naucza wytrwałych
Jak tu żyć żeby zgnić
Jak zawszę wykwintna omawia dlaczego
Cały sens znowu wklęsł
Leć już leć
Gdzie chcesz to leć
A kiedy wrócisz to odpowiedz mi
Że dalej warto mówić nie
I jeszcze o tym że to wszystko jest
Nie takie śmieszne jak się chce
Pogarda i miłość znów tańczą ze sobą
W tłumie słów dzień po dniu
A wolność gdy zechce podchodzi nam
Czasem pode drzwi skoro świt
deathwhore
Tormentor

deathwhore rok temu

Ten album jest genialny. Nie słyszałem chyba lepszych piosenek o znajdowaniu radości w rzeczywistości przytłaczającej swoja szarością.
Nebiros pisze:
3 lata temu
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Ponadczasowy, genialny, najlepszy, wyjątkowy. Niedościgniony wzór.

„Wszystkim życzymy źle nam z oczy patrzy”

Wróć do „Inne gatunki muzyczne”