Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

DJ Krush

Derelict 3 tyg. temu

Obrazek

Za polską wikipedią:

Hideaki Ishi (ur. 1962 w Tokio) – znany jako DJ Krush, japoński DJ i twórca muzyki elektronicznej. Karierę jako DJ zaczął w latach 80., ale uznanie poza Japonią zyskał dopiero w latach 90., kiedy jego płyty zaczęły być wydawane przez brytyjskie wydawnictwo Mo' Wax. Współpracował z takimi artystami jak DJ Shadow, Mos Def, Black Thought, Questlove, Aesop Rock, Toshinori Kondō, Guru i CL Smooth. Jest też znany z samplingu klasyków jazzu (m.in. Miles Davis, Herbie Hancock).

Od siebie dodam tylko jeszcze, że bohater tematu w młodości był Yakuzą, ale postanowił skończyć przygodę ze światem przestępczym, kiedy któregoś dnia znalazł na swoim biurku ucięty palec przyjaciela zawinięty w kawałek papieru. Od tego momentu skupił się na muzyce. A jaką muzykę robi Hideaki? Po pierwsze - zajebistą. Po drugie - instrumentalny hip hop/ trip hop z dużą dozą turntablizmu i skreczy. Wczesną twórczość po części można śmiało nazwać "mroczną", na przemian z funkującą i jazzującą. Później (mniej więcej od albumu "Jaku" wydanego w 2004 roku, na którym można było wyczuć już pewną zmianę stylu) skręcił w trochę bardziej eksperymentalne, elektroniczne, chillowe, transcendentalne klimaty. Albumy "Butterfly Effect" i "Cosmic Yard" mają już w zasadzie w całości elektroniczne brzmienie, Kiseki zaś to w pewnym sensie powrót do brudnych hip hopowych beatów, lecz wciąż jednak wspomaganych elektronicznymi brzmieniami, ale w mniejszym stopniu. Wydany w 2020 "Trickster" również podąża tym kierunkiem.

W dorobku zarówno albumy instrumentalne (większość), jak i albumy zrealizowane przy udziale gościnnie zaproszonych raperów. Należy jeszcze wspomnieć o dwóch albumach kolaboracyjnych z Billem Laswellem i jego grupą Method of Defiance.

dysko:
-Krush (1994)
-Strictly Turntablized (1994)
-Meiso (1995)
-Ki-Oku (1996) (with Toshinori Kondo)
-MiLight (1996)
-Kakusei (1998)
-Ga (1999) (with DJ Hide and DJ Sak, as Ryu)
-Zen (2001)
-The Message at the Depth (2002)
-Jaku (2004)
-Incunabula (2010) (with Bill Laswell, et al., as Method of Defiance)
-Nahariama (2013) (with Bill Laswell, et al., as Method of Defiance)
-Butterfly Effect (2015)
-Kiseki (2017)
-Cosmic Yard (2018)
-Trickster (2020)
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 3 tyg. temu

Ostatnio poznałem kilka płytek Japońca, za „poleceniem” @blue_calx (chyba..).
I co? Kakusei. Klimatyczny hip/hop. To mi podeszło.
blue_calx

blue_calx 2 tyg. temu

@kurz Tak było.

Krusha znam, jednakże bardzo wyrywkowo, natomiast są to dla mnie takie hity, które gdzieś na stałe na taśmie życia się wypaliły.

A że Krush był yakuzą, to dla mnie całkowita nowość. Lecę z Kaku-sei.
Nothing inside.

Wróć do „Inne gatunki muzyczne”